Luonnonlaitumia ja -laiduntajia juhlitaan tulevana lauantaina – avoimia tapahtumia myös Oulussa ja Limingassa

Luonnonlaidunpäivässä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia eli laiduntavia eläimiä. Luonnonlaitumet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuudelle ja ilo silmälle kylämaisemassa. Kuvituskuva: Maa- ja kotitalousnaiset

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kansallista luonnonlaidunpäivää vietetään lauantaina 15. kesäkuuta. Päivä juhlistaa luonnonlaitumia sekä niiden hoitajia eli lehmiä, lampaita, hevosia ja muita eläimiä, jotka ylläpitävät uhanalaisten perinnebiotooppien eli ketojen, niittyjen, hakamaiden ja metsälaitumien monimuotoisuutta sekä torjuvat luontokatoa.

Teemapäivänä maatilat ovat mukana järjestämässä kaikille avoimia tapahtumia myös Oulussa ja Limingassa. Luonnonlaidunlihaa lautasille -tapahtumassa Oulussa on jaossa maistiaisia sekä reseptivinkkejä ja tietoa luonnonlaidunlihan ympäristö- ja ilmastohyödyistä. Eli Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija maistattaa Kujalan tilan lihasta valmistettuja pyöryköitä Oulun liha- ja kalakaupalla lauantaina 15. kesäkuuta kello 10-14 välisenä aikana.

Tapahtumassa voi maistella paikallisella luonnonlaitumilla kasvanutta naudanlihaa ja saada tietoa luonnonlaidunlihan ympäristö- ja ilmastohyödyistä ProAgria Oulun maidontuotannon asiantuntijan opastamana.

Uhanalaisia luontotyyppejä

Perinneympäristöt ovat Suomessakin uhanalaisimpia luontotyyppejä, jotka vaativat aktiivista hoitoa. Ilman laidunnusta nämä arvokkaat alueet kasvavat umpeen ja häviävät.

”Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä, jotka tarjoavat kodin monille kasvi-, perhos- ja kuoriaislajeille. 1960-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia”, sanoo Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Oulun maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa.

Valtakunnallisen luonnonlaidunpäivän 2024 järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, WWF, MTK, SLC, Metsähallitus, Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria, Ruokavirasto, Suomen Lammasyhdistys ja Pihvikarjaliitto.

Luonnonlaidunpäivän tapahtumia:

• Tervetuloa kesä! -tapahtuma Liminganlahdella, mukana Niemelän tila, Rannikko- LIFE -projekti ja Metsähallitus

• Opastettu (englanninkielinen) kierros Liminganlahdella

• Oulun Liha- ja kalakauppa, kello 10-14, Ilmarinkatu 16, mukana hailuotolainen Kujalan tila