Liminganlahden luontokeskuksen kehittäminen kannatti – jatkoa luvassa tulevina vuosina

Virkkulan lintutornin uusimiseen on saatu 90 000 euroa, joka käytetään seuraavan kahden vuoden aikana tornin suunnitteluun ja osittain uudelleenrakentamiseen. Kuva: arkisto/Sari Karhu

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kotimaan matkailun suosion kasvu näkyi edelleen Limingassa. Lintuja ja kosteikkoluontoa esittelevässä luontokeskuksessa vierailtiin yli 61 000 kertaa. Myös tapahtumat, kuten Lintukuvafestivaalit keräsivät jälleen hyvin yleisöä.

Liminganlahden luontokeskus on yksi Metsähallituksen Luontopalvelujen 23 luontokeskuksesta. Keskus sijaitsee yhdellä Suomen merkittävimmällä lintukosteikolla, joka on kansainvälisestikin tunnettu. Pysyvä näyttely ”Lintujen kahdeksan vuodenaikaa” kertoo vuodenkierrosta lintumaailman näkökulmasta ja houkuttelee vierailemaan yhä uudestaan luontokeskuksella. Metsähallituksen Luontopalvelut tarjoaa retkeily- ja luontoneuvontaa, opastuksia sekä tietoa alueen linnustosta ja kosteikkoalueesta.

Seudun suosituimpia

Luontokeskuksen käyntimäärät kokivat notkahduksen vuosina 2020–2021, jolloin keskus oli useaan otteeseen suljettuna valtakunnallisten koronarajoitusten vuoksi. Edellinen käyntiennätys kirjattiin vuonna 2019, jolloin luontokeskuksessa vierailtiin yli 59 000 kertaa. Koronavuosia lukuun ottamatta, käyntimäärät ovat kasvaneet vuodesta 2012 lähtien, jolloin kosteikkokeskus avasi ovensa. Liminganlahti onkin yksi Oulun seudun suosituimmista lähiluontokohteista, joka on erityisesti lapsiperheiden suosiossa – noin kolmannes kävijöistä on lapsiperheitä.

”Luonto- ja ympäristökasvatus on Liminganlahden luontokeskuksen tärkeimpiä teemoja. Vuonna 2022 keskuksella vieraili yli 2 500 oppilasta tutustumassa kosteikkojen ja lintujen elämään. Odotamme, että käynti- ja opastusmäärät pysyvät vähintään samalla tasolla ja jopa kasvavan tänä vuonna”, kertoo virkistyskäytön erikoisasiantuntija ja ympäristökasvattaja Ulla Matturi Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kehittäminen jatkuu

Metsähallituksen Luontopalvelut ja Limingan kunta ovat yhteisvoimin kehittäneet suunnitelmallisesti luontokeskuksen aluetta viime vuosien aikana.

”Liminganlahti palveluineen on Limingan matkailun kärkikohde ja viime vuosien panostukset alueeseen kasvattavat vieraiden viipymää. Kunnan matkailun kehittämissuunnitelmaa on päivitetty, missä luontokeskus ympäristöineen nousee isoon rooliin. Viime syksynä laadittiin myös ilmastonmuutosoppimisympäristön suunnitelma sekä Rantakylän aluesuunnitelma, jotka kytkeytyvät luontokeskuksen toimintoihin”, Limingan kunnan matkailupäällikkö Hanna-Leena Korhonen kertoo.

Luontokeskuksen retkeilyrakenteita on parannettu rakentamalla uusi varattava kesäkeittiö ja pyörivä laavu sekä laajentamalla nuotiokatosta. Oppimisympäristö Kukkala ja Rantaniityn luontopolku rakennettiin helpottamaan kosteikkoluontoon tutustumista. Polkujen uudet opastaulut on kuvittanut pilapiirtäjä Seppo Leinonen, jonka hauskat luontotarinat saivat jatkumon sisänäyttelystä ulkoalueille.

Luontokeskuksen yhteydessä toimii yrittäjävetoinen Hotelli-Ravintola Liminganlahti, joka tarjoaa hotelli-, ravintola- ja tapahtumapalveluja vuoden ympäri. Piha-alueita ja rakenteita ylläpitää Limingan kunta.

Seuraavan kahden vuoden aikana Limingan kunta ja Metsähallitus uusivat yhteistyössä Virkkulan lintutornin eduskunnan lisärahoituksen turvin. Lintutornin uusimiseen saatiin 90 000 euroa, joka käytetään tornin suunnitteluun ja osittain uudelleenrakentamiseen. Investoinnilla varmistetaan turvalliset ja laadukkaat palvelut retkeilijöille tulevaisuudessakin.