Lajittelu koskee Kiertokaaren 30 000 uutta asiakasta – nyt on aika päättää biojätteen keräystapa

Kierrätys koskee noin 30 000 uutta asiakasta Kiertokaaren omistajakunnissa. Kiertokaari pyytää asukkaita ilmoittamaan biojätteen erilliskeräykseen liittymisestä viimeistään 10. toukokuuta. Kuvituskuva: Kati Valjus

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Sari Arffman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee pien- ja omakotitaloihin suuressa osassa Oulun seudun kuntia heinäkuussa. Biojäte pitää lajitella taajamissa sijaitsevissa 1–3 huoneiston kiinteistöissä viimeistään 19. heinäkuuta Hailuodossa, Iissä, Kempeleessä, Lumijoella, Oulussa ja Pudasjärvellä.

Biojätteen lajitteluun on kaksi vaihtoehtoa: erilliskeräys tai kompostointi. Kompostoinnista tehdään kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle. Biojätteen keräyksestä taajama-alueen asuinkiinteistöiltä edellä mainituissa kunnissa vastaa Kiertokaari Oy.

Velvoite koskee noin 30 000 uutta asiakasta Kiertokaaren omistajakunnissa. Kiertokaari pyytää asukkaita ilmoittamaan biojätteen erilliskeräykseen liittymisestä viimeistään 10. toukokuuta.

”Biojätekuljetusten kilpailutuksen sekä ajojen reititysten takia on todella tärkeää saada tieto siitä, kuinka moni valitsee biojätteen erilliskeräyksen”, Kiertokaaren logistiikkapäällikkö Veli-Pekka Pyörälä kertoo.

Liittymisilmoituksen voi tehdä jo nyt, vaikka aloittaisi lajittelun vasta heinäkuussa.

Kiertokaari vastaa tyhjentämisestä

Erilliskeräys tarkoittaa, että asukkaan pihalla on joko oma tai naapuruston yhteinen biojäteastia, jonka Kiertokaaren kuljetuskumppanina toimiva jätehuoltoyritys käy tyhjentämässä.

Kiertokaari vastaa biojätteen keräilystä asuinkiinteistöiltä taajama-alueilla ja hoitaa keskitetysti biojätepalvelun asiakaspalvelun. Kiertokaari toimittaa asiakkaalle myös biojäteastian, jos asiakas haluaa.

Veli-Pekka Pyörälä muistuttaa, että Kiertokaaren omistajakuntien asukkaat tekevät kaikki uudet sopimukset biojäteastian tyhjennyksistä Kiertokaaren kanssa. Kiertokaari hoitaa myös biojätekuljetusten laskutuksen. Hinnat ovat julkisia, jätehuoltoviranomaisen vahvistamia taksoja.

”Kuntalainen tai taloyhtiö ei voi enää tehdä sopimusta biojäteastian tyhjennyksestä suoraan jätekuljetusyrityksen kanssa. Tämä johtuu muuttuneesta jätelaista”, Pyörälä tähdentää.

Sama kuljetusvastuu koskee kartonki-, lasi- ja muovipakkauksia sekä pienmetallia. Sekajäteastian tyhjennyksiin ei tule muutoksia.

Lisätietoja omakoti- ja pientalojen biojätekeräilystä voi lukea biojätekampanjasivustolta kiertokaari.fi/voima.

Biojätekeräykseen liitytään joko täyttämällä lomake Kiertokaaren biojätekampanjasivuilla kiertokaari.fi/voima tai soittamalla Kiertokaaren asiakaspalveluun.

Lue myös