Lähikala maistuu ammattikeittiöiden asiakkaille Oulussakin – hauki on muutakin kuin vain kala

Lähikalastus on ekoteko, sillä se poistaa tehokkaasti rehevöittymistä aiheuttavia ravinteita vesistöistä. Kuvat: Carita Forsman

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vajaasti hyödynnettyjen kalalajien elintarvikekäytössä on potentiaalia. Niitä ovat kalalajit, joita ei juurikaan kalasteta kaupallisessa tarkoituksessa elintarvikkeeksi, mutta niiden kalastusta olisi mahdollista lisätä kestävästi. Lajeja ovat esimerkiksi kuore, silakka, karisiika, muikku, lahna, säyne, särki ja hauki.

Kalansyönnillä on ympäristölle edullisia vaikutuksia, sillä kalastus poistaa tehokkaasti vesistöihin päätyneitä ravinteita, kuten fosforia ja typpeä, vähentäen samalla vesistöjen rehevöitymistä. Lähikalan, kuten muidenkin paikallisten elintarvikkeiden, kulutuksella on positiivisia vaikutuksia myös alueen työllisyydelle ja aluetaloudelle.

”Lähikalaruoat ovat saaneet ruokailijoilta lämpimän vastaanoton”, kertoo Lähikalaa ammattikeittiöihin -hankkeen projektipäällikkö Essi Keränen Oulun Maa- ja kotitalousnaisista.

Lähikalastus on myös oiva kokoperheen harrastus, jossa luonto tulee tutuksi.

KalaPajoissa uusia lähikalatuotteita

Kotimaisen kalan käyttöä julkisissa hankinnoissa voidaan lisätä tukemalla ammattikeittiöiden, yritysten ja tutkimustahojen yhteistyötä. KalaPaja-tilaisuuksissa kalastajat, jalostajat ja ammattikeittiöiden edustajat pääsevät tutustumaan toisiinsa sekä maistelemaan, kehittelemään ja testaamaan uusia lähikalatuotteita ammattikeittiöihin.

Aiemmin pidetyissä KalaPaja-tilaisuuksissa on ollut maisteltavana Calasta Oy:n muikku- ja haukipyöryköitä, Vähäsarja Oy:n valmistamaa siikamurua, Hätälä Oy:n marinoitua ja hiillostettua pannusiikaa ja Kalaliike H. Kuhan hauki-lohimurekepihvejä. KalaPajaan osallistuneiden suosikkireseptiksi on osoittautunut Perämeren perunalaatikko, josta ohje löytyy tämän jutun lopussa.

Edistää terveyttä ja ympäristön tilaa

Uusimman tiedon mukaan suomalaiset syövät kalaa keskimäärin 1,7 kertaa viikossa. Syödystä kalasta 28 prosenttia on kotimaista. Ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä kahdesta kolmeen kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

Kotimaisen kalan edistämisohjelman tavoitteena on lisätä suomalaisten kalansyöntiä vähintään kahteen kertaan viikossa ja tuplata kotimaisen kalan kulutus vuoteen 2027 mennessä.

Lisätietoja tästä linkistä.

Perämeren perunalaatikko

  • 150-200 g kotimaista kalaa tai säilykettä
  • 800 g jauhoista perunaa
  • 2–3 kpl porkkanaa
  • 4 dl ruokakermaa
  • 0,5 dl hienonnettua tilliä
  • 1 tl suolaa
  • rypsiöljyä ja/tai voita paistamiseen

Kuori ja viipaloi perunat ja porkkanat. Voitele uunivuoka. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Kuullota peruna- ja porkkanaviipaleita pienissä erissä öljyssä tai voissa paistinpannulla. Mausta suolalla.

Lado perunat, porkkanat, kala-aines ja tillisilppu kerroksittain uunivuokaan.

Laita päällimmäiseksi kerrokseksi ainoastaan perunaviipaleita.

Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, jonka jälkeen kaada ruokakerma vuokaan tasaisesti ja jatka kypsennystä vielä noin 30–45 minuuttia. Peitä laatikko tarvittaessa loppupaistoajasta foliolla. (Resepti: Maa- ja kotitalousnaiset)

 

 

 

Lue myös