Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet hyvälaatuisia – sinilevää ei havaittu

Tuiran uimaranta kuuluu Oulun seudun niin sanottuihin EU-rantoihin, joita käytetään paljon ja joiden vedenlaatua seurataan tarkemmin kuin muiden yleisten uimarantojen. Kuva: Pasi Rytinki / arkisto

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kesäkuun alussa otettujen uimavesinäytteiden perusteella veden laatu on keskeisillä rannoilla hyvässä kunnossa eikä sinilevähavaintoja ole tehty.

Oulun seudun ympäristötoimen alueella on 41 yleistä uimarantaa, joista yhdeksän on niin sanottuja EU-rantoja, joilla odotetaan käyvän huomattava määrä ihmisiä. Alueen EU-rantoja ovat Nallikari, Tuira, Valkiaisjärvi, Lämsänjärvi, Jäälin monttu ja Papinjärvi Oulussa sekä Kalliomonttu Kempeleessä, Rantakylä Limingassa ja Viinavuori Lumijoella.

Kaikista näistä otettiin 3. kesäkuuta kesän ensimmäiset uimavesinäytteet. Veden laatu todettiin kaikissa hyväksi eikä sinilevähavaintoja ollut. Veden lämpö vaihteli 18–23 asteen välillä, lämpimin oli Papinjärvi.

EU-direktiiviin pohjautuvan uimavesiasetuksen mukaisesti ensimmäiset näytteet EU-rannoilta tulee ottaa ennen uimakauden alkua. Lisäksi uimakauden aikana otetaan tasaisin väliajoin vähintään kolme näytettä. Nallikarin uimavedestä otetaan yhteensä seitsemän näytettä. Oulun seudulla uimakausi alkaa virallisesti 15. kesäkuuta ja loppuu 31. elokuuta. Uimaveden laatu arvioidaan kustakin yksittäisestä vesinäytteestä indikaattoribakteerien (Escherichia coli ja suolistoperäiset enterokokit) määrän ja sinilevien esiintymisen perusteella.

Pitkän aikavälin seurannalla vuosina 2020–23 kaikkien yhdeksän EU-uimarannan veden laatu on ollut erinomainen.

Muiden kuin EU-rantojen vedenlaatua valvotaan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti ja niistä otetaan kolme vesinäytettä uimakauden aikana. Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet näiltä rannoilta otetaan viikolla 26.

Kaikilla virallisilla uimarannoilla on ilmoitustaulu, josta rannan käyttäjä löytää uusimmat tiedot muun muassa vedenlaadusta.