Kansallista luonnonlaidunpäivää vietetään myös Oulussa – maistiaisia luvassa paikallisessa liikkeessä

Perinneympäristöt ovat uhanalaisimpia luontotyyppejämme, jotka vaativat aktiivista hoitoa. Ilman laidunnusta nämä arvokkaat alueet kasvavat umpeen ja häviävät. Kuvituskuva: Sanna Krook

Luonto & ympäristö

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Teemapäivänä maatilat järjestävät kaikille avoimia tapahtumia myös Muhoksella, Iissä ja Torniossa. Luonnonlaidunlihaa lautasille -tapahtumassa Oulussa on jaossa maistiaisia sekä reseptivinkkejä ja tietoa luonnonlaidunlihan ympäristö- ja ilmastohyödyistä. Luonnonlaidunlihamaistiaiset järjestetään Oulun Liha- ja Kalakaupalla, Ilmarinkatu 16:ssa.

Jaossa on myös tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja laiduntamisesta, sekä reseptejä luonnonlaidunlihasta. Paikalla on myös hailuotolaisen Kujalan tilan tuotteita.

Laitumet perinneympäristöä

Perinneympäristöt ovat uhanalaisimpia luontotyyppejämme, jotka vaativat aktiivista hoitoa. Ilman laidunnusta nämä arvokkaat alueet kasvavat umpeen ja häviävät.

”Perinnebiotoopit ovat perinteisen karjatalouden muovaamia runsaslajisia elinympäristöjä, jotka tarjoavat kodin monille kasvi-, perhos- ja kuoriaislajeille. 1960-luvulta nykypäivään tultaessa perinnebiotoopeista on hävinnyt jo yli 90 prosenttia”, sanoo Oulun Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Oulun maisema- ja ympäristöasiantuntija Maarit Satomaa.

Tapahtumissa voi jututtaa myös alan asiantuntijoita. Maatilat voivat ilmoittautua Luonnonlaidunpäivään vielä 15. kesäkuuta saakka. Luonnonlaidunpäivän järjestävät yhteistyössä Luonnonlaidunlihan tuottajat ry, WWF, Metsähallitus, Luonnon- ja riistanhoitosäätiö, Maa- ja kotitalousnaiset ja ProAgria.

Lisätietoja luonnonlaidunpäivästä tästä linkistä.