Pöllönkankaan koululta lähdettiin hiihtäen talvilomalle

Pöllönkankaan koulun 5A-B-luokkien oppilaat hiihtivät koululta Auran majalle perjantaina, ennen talviloman alkua. Kuvat: Kari Arontie

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kouluissa vietetään talvilomaa eli hiihtolomaa viikolla 10. Oinaansuon Pöllönkankaan koulun 5A-B-luokkien oppilaat lähtivät viettämään lomaviikkoa hiihtämällä opettajien Jarkko Lotvosen ja Maija Junttilan johdolla. Kolmen kilometrin mittainen hiihtoretki suuntautui Pöllönkankaan koululta Auran majalle aamupäivällä ruokailun jälkeen aurinkoisessa pakkassäässä.

Maija Junttila arvelee, että oppilaiden keskuudessa on vielä paljon innokkaita hiihtäjiä, vaikka kiinnostus hiihtämiseen on vähentynyt jonkin verran.

”Voisin veikata, että korona on siinä mielessä positiivisesti vaikuttanut, että hiihtoa on alettu harrastaa parin vuoden aikana enemmän”, hän kertoo.

Pöllönkankaan koulun 5A-B-luokkien oppilaat Auran majalla perjantaina. Opettaja Jarkko Lotvonen on takarivissä ja Maija Junttila on oikealla.

Hiihtopäivä oli ollut Jarkko Lotvosen ja Maija Junttilan idea. Taustalla oli ollut se, että aikaisemmat hiihdot olivat peruuntuneet. Syynä oli ollut se, että sää oli ollut kylmä ja oli järjestetty koulun omat olympialaiset. Nyt toteutetulla hiihtopäivällä yhdistettiin lomalle meno ja myös hiihtäminen.

”Ajateltiin, että lyödään pari kärpästä yhdellä iskulla”, Lotvonen kertoo.

Hän myös arvelee, että tällaisen hiihtotapahtuman järjestäminen voi saada oppilaat kiinnostumaan hiihtämisestä vapaa-ajalla.

Ryhmäytymisleikin kautta lomalle

Pöllönkankaan koulun oppilailla ohjelmassa Auran majalla ryhmäytymisleikki ennen eväiden syöntiä ja loman alkua. Opettajien ohjeiden mukaan he järjestäytyivät esimerkiksi kirjainten muotoon.

Pöllönkankaan koulun oppilaiden ohjelmaan kuului Auran majalla myös ryhmäytymisleikki.

Pöllönkankaan koulun oppilaiden palautteen perusteella hiihtäminen kiinnostaa edelleen koululaisia.

”Se on kiva, kun pääsee hiihtämään ja tekemään kaikkia leikkejä luokkakavereiden kanssa”, Luella Byman kertoo.

Hänen mielestään hiihtomatka ei ollut liian pitkä, koska hän hiihti rauhassa ja samalla myös jutteli kavereiden kanssa. Hän aikoo sekä hiihtää että lasketella talviloman aikana.

Pöllönkankaan koulun oppilaista myös Kasper Rouvinen oli tyytyväinen hiihtopäivään.

”Onhan se mukana päästä hiihtämään ja tekemään kaikkea muutakin kivaa”, hän toteaa.

Vilkas tapahtumapäivä

Auran majalla oli myös Oulun kansainvälisen koulun Winter Fun Day -tapahtuma käynnissä jo siinä vaiheessa, kun Pöllönkankaan koulun opettajat ja oppilaat saapuivat paikalle. Tähän tapahtumaan osallistuivat kyseisen koulun oppilaat lukuun ottamatta yläasteluokkia. Tapahtuman ohjelmassa olivat pelit, hiihto ja mäenlasku.

Oulun kansainvälisellä koululla oli Winter Fun Day -tapahtuma Auran majalla perjantaina. Kuvassa ovat koulun 5. luokkalaiset. Edessä ovat myös opettajat Antti-Pekka Vähänen ja Danielle Tony.

Oulun kansainvälisellä koulun oppilaista esimerkiksi Amanda Niemi antoi myönteistä palautetta tapahtumalle.

”Tämä on tosi hyvä idea, koska tässä yhdistyy kiva ja urheilu”, hän kertoo.

Hänen suunnitelmissaan on ulkoilla myös loman aikana, sillä hän sekä hiihtää että laskettelee. Hän kertoo vierailevansa Vuokatissa, missä hän on käynyt myös aikaisemmin.

Hiihtoloma koulutyön tueksi

Talvilomaa eli hiihtolomaa on vietetty jo melkein 100 vuotta esimerkiksi Etelä-Suomessa. Kauniaisissa järjestettiin kuuden päivän mittainen urheiluloma vuonna 1927. Keväthangilla hiihtämistä raittiissa ilmassa pidettiin vastapainona koulutyölle sisätiloissa. Tällaisen talviloman nähtiin myös virkistävän koululaisia, jolloin he jaksaisivat opiskella vielä lukuvuoden loppuvaiheessa.

Urheiluvaikuttaja Lauri ”Tahko” Pihkala ryhtyi edistämään hiihtoloman käyttöönottoa koko Suomessa. Kouluhallitus hyväksyi asian, minkä jälkeen lomaa koskenut laki säädettiin vuonna 1933. Lomaviikkoa vietetään porrastetusti Suomessa viikoilla kahdeksan, yhdeksän ja 10 vuonna 2022.