Oulussa valtakunnalliset neuvottelupäivät helmikuussa – perheneuvojat hakevat työhönsä luovuuden eväitä

Perheneuvonnan asiakkaina on nykyisin paljon uusperheitä, joiden perhekuviot voivat olla mutkikkaita. Kuvituskuva: Mostphotos

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Perheneuvojat kokoontuvat Ouluun valtakunnallisille neuvottelupäivilleen 7.–9. helmikuuta. Tarkoitus on muun muassa pohtia uudenlaisia työvälineitä perheneuvojien arkeen, myös luovuus otetaan käyttöön

Neuvottelupäivien puhujissa on monia luovien prosessien käyttöä terapiatyössä tutkineita ja toteuttaneita. Esimerkiksi kuvataideterapian professori Mimmu Rankanen avaa menetelmiä, jotka ovat niin terapiatyön kuin sen tekijän työssä jaksamisenkin tukena.

Työpajoissa on mahdollisuus perehtyä niin kirjallisuus- tai musiikkiterapiaan kuin luovaan liikkeeseenkin.

Oman elämän solmukohdat ja parisuhteen tai perheen haasteet ovat evankelis-luterilaisen kirkon perheneuvonnan työsarkaa.

Esimerkiksi vuonna 2022 yksittäisiä asiakkaita oli 17 000. Asiakaskäyntejä oli kaikkiaan yli 56 000. Tuki on maksutonta eikä se edellytä kirkon jäsenyyttä.

Luovuus antaa vapautta

Perhetoiminta alkoi aikoinaan vaikeuksissa, jotka sotavuodet olivat tuoneet suomalaisiin parisuhteisiin. Kirkon pioneerityö tässä on ollut merkittävänä esikuvana monien järjestöjen vastaavalle toiminnalle. Ihmissuhteiden tueksi tarjottua ammattiapua on ollut saatavilla pian 80 vuoden ajan.

Niin yhteiskunta kuin parisuhdekin ovat kokeneet suuren murroksen ollen tänään paljon moninaisempia.

”Uusina tilanteina voisi nimetä erityislapsiperheet ja haastavan perhetilanteen vaikutus parisuhteeseen, Oulun seurakuntayhtymän johtava perheneuvoja”, pappi Kimmo Helomaa kertoo.

”Samoin uusperheitä tulee paljon tänä päivänä asiakkaiksi ja perhekuviot näissä voivat olla todella mutkikkaita.”

Helomaan mukaan luovuus antaa uutta vapautta ja tilaa kohdata oma kumppani haastavassa tilanteessa.

”Luovuutta tarvitaan myös, että parit löytävät juuri heidän tilanteeseensa sopivat keinot avata parisuhteen ongelmia.”

Perheneuvonnan neuvottelupäivät järjestetään Oulun, Kokkolan, Ylivieskan ja Rovaniemen neuvottelukeskusten ja Oulun tuomiokapitulin yhteistyönä.