Oulun seurakunnat tarjosivat viime vuonna noin 20 000 ateriaa – ruokailijoiden määrä kasvoi edellisvuodesta

Ruoka-avun tarve on kasvanut. Syynä on ruoan korkea hinta sekä aterioilla saatavat sosiaaliset kontaktit eli yksinäisyys. Kuvituskuva: Kati Valjus

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun seurakuntien diakoniatyö auttoi ruoka-apua kaipaavia oululaisia yli 20 000 kertaa vuoden 2023 aikana. Seurakuntien valmistamille aterioille osallistui noin 20 000 henkilöä ja ruokakasseja jaettiin noin 3 900 kappaletta.

Aterioille osallistuneita oli tilastointitavasta riippuen 6 000–8 000 enemmän kuin edellisvuonna. Syynä määrän lisääntymiseen on yhteiskunnallinen tilanne ja se, että ateriatarjoiluja on järjestetty aikaisempaa enemmän.

”Yleinen kustannusten nousu ja ruoan kallistuminen näkyvät kävijöiden määrässä”, toteaa johtava diakonian viranhaltija Heli Mattila Tuiran seurakunnasta.

”Meillä Tuiran seurakunnassa, monessa muussa seurakunnassa, on vastattu kysyntään lisäämällä ruokailuja. Harkitsemme myös niiden keston pidentämistä, jotta kaikki ehtisivät syömään.”

Tuiran seurakunta teki viime syksynä ruokailuihin osallistuneille kirjallisen kyselyn osallistumisen syistä. Moni kertoi syyksi ruoan korkean hinnan. Toinen merkittävä syy oli aterioilla saatavat sosiaaliset kontaktit eli yksinäisyys.

Asiakkaille tukea lähes 436 000 eurolla

Taloudellista apua Oulun seurakuntien diakoniatyö antoi viime vuoden aikana yli 281 000 euroa. Lisäksi diakoniatyöntekijät auttoivat asiakkaita hakemaan avustusta muilta tukea myöntäviltä tahoilta yhteensä yli 148 000 euron arvosta.

Heli Mattilan mukaan paineet diakoniatyön avustusrahojen lisäämiseen kasvavat jokaisessa Oulun seurakunnassa. Pitkään asiakkaina olleiden lisäksi uusia asiakkaita tulee koko ajan.

Diakoniatyö auttaa tilanteissa, joissa apua on haettu ensin sosiaalitoimesta siinä onnistumatta. Yksittäinen ihminen saa tukea 1–3 kertaa vuodessa. Avustusta ei anneta käteisenä, vaan se tarkoittaa ruokakassia, ostolahjakorttia ruokakauppaan tai laskun maksamista kertaluonteisesti.

Diakoniatyöntekijät antavat myös keskusteluapua. Taloudellisten huolien lisäksi yleisimmät keskustelunaiheet liittyvät yksinäisyyteen sekä mielenterveyden ja fyysisen terveyden haasteisiin.