Oululaisuus pohjoisine ihmisineen vetoaa jalkapallovalmentaja Ricardo Duarteen

AC Oulun päävalmentaja Ricardo Duarte on toiminut myös Lissabonin yliopistossa apulaisprofessorina jalkapallon koulutusohjelmassa. Kuvat: Kari Arontie

Liikunta & terveys

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

AC Oulun päävalmentaja Ricardo Duarte myöntää, että suomalaisissa ja portugalilaisissa on jotain yhteistä: molemmat kansat sijoittuvat Euroopassa reunamille. 

”Sekä portugalilaiset että suomalaiset elävät vähän kuin eristettyinä, kaukana Euroopan päämetropoleista. Esimerkiksi jalkapallon suhteen puhetapa on sellainen, vähän kummallinen, että puhutaan eurooppalaisesta ja suomalaisesta jalkapallosta erikseen”, Duarte hämmästelee.  

Kun Duartelta kysyy valmennussopimuksen kestosta Oulussa (kaksi vuotta ja yksi varavuosi), hän kertoo, että ajatuskin Oulun jättämisestä sattuu häneen.   
Duartea viehättää sekä Oulussa että Suomessa luonto, joka ulottuu kaikkialle. 

”Suomi ja sen vihreys, jopa Helsingin metsäisyys, tuntuu kotoisalta, sillä vietin lapsena paljon aikaa maalla”, Duarte sanoo.  

Myös täkäläiset ihmiset vetoavat. Hänelle, pohjoisportugalilaiselle, he ovat pohjoisessa luotettavia ja aitoja.

Urasuunnitelmat täsmäsivät Oulussa

Duarten puheista kuulee, että Oulusta on tullut hänelle noin vuodessa oikeasti rakas. Kaupungissa asuu myös hänen perheensä eli vaimo ja kaksi tytärtä ja hekin viihtyvät mainiosti.

”Minulla olisi ollut mahdollisuus alkaa valmentaa myös muita Veikkausliigan joukkueita mutta kun kuuntelin (urheilutoimenjohtaja Markus) Heikkistä haastattelussa, vakuutuin siitä, että hänen kehityshakuinen näkemyksensä osuu yksiin urasuunnitelmieni kanssa. Minä haluan olla töissä ympäristössä missä ihmisillä on halu kehittyä.” 

Duarte on ennen Oulua valmentanut Helsingissä IF Gnistanin päävalmentajana. Sitä ennen hän työskenteli Suomen Palloliiton koulutuspäällikkönä, apuvalmentajana Vaasan Palloseurassa sekä valmentajana portugalilaisessa Vitoria FC:ssä sekä Marokon U21-maajoukkeessa. 

Duarte on toiminut Lissabonin yliopistossa apulaisprofessorina jalkapallon koulutusohjelmassa. Hän muistuttaakin, että nykyisin Portugalissa jalkapallovalmentajia koulutetaan yliopistotasoisesti.

Tavoitteita ei maalailla

AC Oulu pelaa nyt Suomessa mitalisijoista ja on Veikkausliigassa. Duarten valmennusfilosofia on ihmiskeskeinen. 

“Ennen vaatimuksia meidän täytyy kannustaa ja huolehtia jokaisesta pelaajasta mikä itse asiassa on aika vaativa tehtävä. Ei ole koko ajan mahdollista pitää jokaista sataprosenttisen tyytyväisenä, mutta parhaamme teemme aina ja tiimin etua ajatellen.” 

”On ymmärrettävä ketkä voivat pelata keskenään”, sanoo AC Oulun päävalmentaja Ricardo Duerte.

Duarte sanoo, että järjestys on tämä: ensin tulee persoona, sitten pelaaja. 

”Ihmissuhteet ovat ratkaisevassa roolissa. Jokaisen pelaajan takana on persoona ja siinä keskellä ryhmädynamiikkaa. Esimerkiksi voi olla, että pelaajat tulevat hyvin juttuun yksityiselämässä, ovat kavereita, mutta kentällä tilanne muuttuu. On ymmärrettävä, ketkä voivat pelata keskenään. Valmentajana minulla on sellaisiakin pelaajia, joiden kanssa puhun harvoin, mutta se on ok. Vuorovaikutus riippuu pelaajasta ja persoonasta: jotkut tarvitsevat enemmän kontakteja ja ohjausta, kommunikaatiota.”

Duarte korostaa, että hän ei maalaile tavoitteita. 

”On helppoa puhua ja luvata tavoitteita. Vain teot ratkaisevat. Kiinnitän ennemmin huomiota prosessiin: siihen mitä teemme jokapäiväisissä harjoituksissa.”

Eikä prosessia Duarten mukaan muuteta vain siksi, että joskus hävitään.

Kisaveikkauksessa kaksi maata

Duarte peräänkuuluttaa kokonaisuudessaan parempia olosuhteita jalkapallolle Oulussa, esimerkiksi seuran uudella stadionprojektilla.

”Me pelaamme nyt korkeimmalla tasolla ja on väärin, että joudumme pelaamaan tärkeitä otteluita esimerkiksi Vaasassa, koska Raatin kentän nurmikko ei ole kestävä”, Duarte huomauttaa. 

Ja lopuksi kisaveikkaus.

Jalkapallon MM-kisat pidetään marraskuussa Qatarissa. Duarten toive on toki Portugalin voitto, mutta hän veikkaa, että tällä kertaa on Brasilian tai Argentiinan vuoro. 

 

Lue myös