Joulukuu on tonttujen aikaa – tanssijatonttu saapui Ouluun ilahduttamaan päiväkotien lapsia ja aikuisia

Oululaiset yhdistykset ja yritykset voivat tänä jouluna lahjoittaa tanssilahjan päiväkotilasten iloksi. Kuva: Anne Salmi

Lasten Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tänä jouluna Ouluun tupsahti tanssijatonttu, joka toivoisi pääsevänsä tapaamaan lapsia päiväkodeissa ja jakamaan joulumieltä. JoJo – Oulun Tanssin Keskus auttaa tonttua, mutta myös oululaiset yritykset ja yhdistykset voivat halutessaan antaa jollekin Oulun kaupungin päiväkodille tanssilahjan. Mun Oulun toimittaja koki tontun kanssa sadunomaisen hetken Ainolan puistossa ja pääsi tutustumaan tähän veikeään hahmoon.

Eräänä päivänä Mun Oulun toimittaja oli rauhallisella iltakävelyllä Ainolan puistossa ihailemassa kauniita lumisia puita, kun yhtäkkiä suuren kuusen takana vilahti jotain punaista. Oliko se kettu, lintu vai joltain karkuun päässyt kaulaliina?

Toimittajan uteliaisuus heräsi ja hän hiipi lähemmäksi. Jostain alkoi kuulua joulukellon kilinää. Toimittaja katseli ympärilleen, mutta ketään ei näkynyt. Jopas on ihmeellistä, hän mietti, ehkä minä vain kuvittelen, kun näin joulun alla tahtoo mielikuvitus laukata omia reittejään.

Hän kurkisti vielä varmuuden vuoksi kuusen alle, mutta koska mitään ei näkynyt, päätti hän jatkaa matkaansa. Juuri kun hän oli päässyt Oulu-kirjainten kohdalle, kuului jälleen kellon kilinää. Kyllä nyt kilisee muuallakin kuin minun päässäni, hän tuumi, ja pyyhki lumet silmälaseistaan nähdäkseen paremmin ympärilleen.

Ja totta tosiaan, puiden siimeksessä näkyi selkeästi pieni hahmo, joka liikehti kuin musiikin tahtiin.

Toimittaja lähti rauhallisesti kohti hahmoa, jotta ei pelästyttäisi tätä tiehensä. Mitä lähemmäs hän kulki, sitä selkeämmin näkyivät punainen nuttu, vihreä hame ja iloisesti tuikkivat silmät.

Tonttu kulkee portaissa käsissään kynttilälyhty. Tontulla on pitkä takki ja hame.

Tanssijatonttu on esitys, jossa lyhtyä kantava tonttu tanssii päiväkodin pihalla. Esityksen aikana tonttu jättää päiväkodin pihalle kirjeen, joka sisältää esityksen osallistavan osuuden tanssikorttien muodossa. Kuva: Anne Salmi

”Kuka sinä oikein olet”, kysyi toimittaja?

”Minä olen tanssijatonttu”, hihkaisi veikeä olento!

”Mistä sinä siihen tupsahdit”, kysyi toimittaja, edelleen hieman epäuskoisena siitä, näkikö hän todella tontun.

”Tuosta ison kuusen luota, se on minun uusi kotini. Tästä kun katsoo, niin näkee sen! Tanssijatonttuja ilmestyy nimittäin sinne missä joku toivoo tanssikaveria.”

Toimittaja häkeltyi. Hän todellakin oli miettinyt kulkiessaan, että pieni tanssi tekisi hyvää kaiken kirjoittamisen ja istumisen jälkeen.

”Mitä sinä täällä sitten teet”, hän kysyi?

”No, sitä minäkin ensin aikani mietiskelin, hi hi! Katsos, kun jostain syystä minä avasin silmäni täällä Ainolan puistossa. Aikani ihmeteltyäni ymmärsin, että jos tanssijatonttu on saapunut kaikkien kaupunkilaisten yhteiseen puistoon, on toive ollutkin yhden tanssikaverin sijaan saada useampi”, sanoi tonttu käsiään levitellen ja teki muutaman pyörähdyksen. Toimittaja oli aivan varma, että samaan aikaan tontun hameen helmasta lensi pieniä tähtiä.

”Oletko sinä nyt menossa tanssimaan ihmisten kanssa?”

”Se on pieni joulusalaisuus. Minä nimittäin mietin, että miten ihmiset pääsevät tanssimaan kanssani, kun ovat niissä kodeissaan ja hoitopaikoissaan.”

”Mutta sitten muistin, että minähän tein tonttuopintojen aikaan hienon joulukalenterin, ja nyt minä voin tehdä sen saman ihan oikeille ihmisille ja yllättää oululaiset”, innostui tonttu.

Toimittajakin tunsi sisällään pienen joulukipinän syttyvän. Tanssilahjoja ja joulukalenteri, mikä ihana ajatus.

”Voisinko minä auttaa sinua jotenkin? Tunnetko Oulua? Täällä on nimittäin paljon lapsia ja aikuisia, jotka rakastavat tanssimista ja he tapaisivat sinut varmasti hyvin mielellään”, sanoi toimittaja.

”Voi, minäkin rakastan tavata uusia ystäviä! Ihmiset voisivat vinkata minulle kivoista paikoista, joissa voisin tulla käymään.”, tonttu innostui.

”Tanssijatontun somesta voi myös kurkistaa minun tekemän joulukalenterin luukkuja kaverin tai oman aikuisen kanssa. Niistä voi tulla kiva mieli, tai ihan tanssimieli!”, huudahtaa tonttu, ja hänen jalkansa alkavat hyppiä, mennä eteen ja taakse niin nopeasti, että näyttää kuin tontulla olisi kahdeksan jalkaa.

Myös toimittajan jalat alkavat liikkua kuin itsestään, tehden hauskoja jälkiä lumeen ja saaden koko kehon hytkymään. Hetken he tanssivat yhdessä ja lumisade heidän ympärillään saa kaiken kimaltamaan.

Täysikuu ilmestyy pilven takaa ja luo parivaljakkoon lempeän katseensa. Joulunaika on nyt alkanut.

Tanssijatontun Instagramissa sijaitsevaan joulukalenteriin pääset tästä linkistä.

Fakta

Tanssijatonttu

Tanssin ammattilainen, Elina Tähtelä, on kehittänyt Tanssijatonttu-konseptin viemään taiteen, tanssin ja joulun iloa oululaisiin päiväkoteihin sekä tuomaan aineettoman ja ympäristöystävällisen vaihtoehdon joululahjojen antamiseen.

Lahja tarjoaa Oulun kaupungin päiväkotiryhmille taide-elämyksen sekä vahvistaa kehollisen luovan liikkumisen ja tanssin juurtumista lasten arkeen.

Esityksen kesto 20 minuuttia. Lisäksi lahjan ostaja saa käyttöönsä somepaketin, jonka avulla lahjan antamisesta voi viestiä omilla somekanavilla.

Tanssijatonttu-toimintaa tuottaa JoJo–Oulun Tanssin Keskus. Lisätiedot löydät tästä linkistä.

Lue myös