Valtakunnallinen Monologikilpailu Oulussa järjestetään nyt 25. kerran – kisaajia vuosien varrella Ristisestä Nuojuaan

Historian ensimmäisen Monologikilpailun vuonna 1996 voitti näyttelijä Matti Ristinen, joka sittemmin on tähdittänyt oululaista Kaikki synnit -sarjaakin. Kuva: Anna Karppinen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Monologikilpailun tehtävä on tutkia, edistää ja kehittää monologiteatteritaidetta. Ensimmäisen Monologikilpailun voitti Matti Ristinen vuonna 1996. Tänä vuonna mukana on myös näyttelijä Mika Nuojua.

Kilpailu on avoin ammattilaisille ja harrastajille. Monologikilpailun voittaja saa 3000 euron stipendin ja taiteilija Timo O. Nenosen valmistaman kiertopalkinto-veistoksen. Vuonna 2023 stipendin saavat myös toiseksi tullut eli hän saa 2000 euroa ja kolmanneksi sijoittuva saa 1000 euroa. Lisäksi jaetaan muita tunnustuksia.

Kilpailun voittajan valitsee teatterialan ammattilaisista koostuva raati, jossa ovat mukana Janne Kuustie, Anna-Mari Laulumaa, Juha Vuorinen, Ahti Ahonen, Eeva Kauppinen ja Tua Hautamäki.

Tapahtuman järjestävät ensimmäisen Monologikilpailun perustaja Janne Kuustie ja Teatteri Akseli Klonk. Tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat Kulttuuritalo Valve, Oulun kaupungin nuorten pajakeskuksen Taide- ja mediapaja ja Original Sokos Hotel Arina.

Monologikilpailu perustettiin Pieksämäellä 1996 kehittämään monologiteatteritaidetta ja vuonna 2018 se siirrettiin Ouluun. Ensimmäisen Monolokilpailun voittajaksi selviytyi Matti Ristinen ja kunniamaininnat saivat Jouko Enkelnotko  ja Petteri Sallinen.

Tänä vuonna kilpailusarjaan haki mukaan 62 esiintyjää ja monologia, joista loppukilpailussa nähdään 18. Valinnat teki Akseli Klonkin teatterinjohtaja Kuustie.

Loppukilpailijat ovat:

Kasperi Kola: Vittu mikä työmaa

Jasu Parviainen: Woyzeck

Virpi Peitso: Everstinna

Henri Välikangas: Vooosh!

Marjo-Riitta Ventola: Yöni ilman unta

Jarno Hyökyvaara: Pyöreä totuus

Timoi Munne: Unis Da Mierol

Lassi Alhorinne: Kymmenen kohtausta kirkossa

Sampo Seppä: Sotaratsu

Markku Keränen: Pääasia

Sanna Salán: Joutsenet

Pauliina Hukkanen: Kokonainen

Juho Ljokkoi: Naakka

Lotta Aakko: Sekasointuja

Anne Välinoro: Kasvokkain

Maiju-Riina Huttunen: Äitini talo

Mika Nuojua: Pöljänpojan vakuutus

Aija Pahkala: Mielikuvituspoikaystävä K-18

Lisätietoja ja aikataulu esittelyineen löytyy Akseli Klonkin verkkosivuilta akseliklonk.fi.

Juttua täydennetty kilpailun alkuperäisellä järjestäjäpaikkakunnalla 13.2.2023.