Uusi johtaja Pekka Olsbo haluaa kaupunkilaiset entistä tiiviimmin mukaan Oulun museo- ja tiedekeskuksen toimintaan

Pekka Olsbo haluaa viedä uutta museo- ja tiedekeskusta erilaisten yleisöjen luo. Sekarotuinen Lola vie isäntäänsä ulos vapaa-ajalla.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Syyskuussa Oulun museo- ja tiedekeskuksen johtajaksi valittu Pekka Olsbo on heti tuoreeltaan uusien asioiden äärellä. Tiedekeskus Tietomaa on sulkenut ovensa, rakennuskin on osittain purettu pois ja Pohjois-Pohjanmaan museon toiminta Ainolassa päättyy vuoden 2023 lopussa. Olsbo lupaa, että tulevassa uudisrakennuksessa näkyvät vahvasti kaikki museo- ja tiedekeskuksen kohteet.

Yleisöllä on toki ensi vuoden alustakin käytössään museo- ja tiedekeskuksen muut käyntikohteet: Oulun taidemuseo ja huhtikuun loppuun saakka avoinna oleva Dinosauria-näyttely sekä kesällä taas Turkansaari, Kierikkikeskus, Oulunsalon kotiseutumuseo ja Merimiehenkotimuseo Pikisaaressa.

”Samaan aikaan, kun suunnittelemme tulevaa uutta museo- ja tiedekeskusta, joka valmistuu vuoden 2026 aikana, meidän pitää rakentaa toimintamme niin, että myös Pohjois-Pohjanmaan museo ja tiedekeskus Tietomaa säilyvät elävinä ja kuntalaisten mielissä. Samalla kerromme vahvaa viestiä siitä, että olemme rakentumassa ja syntymässä uudelleen uudisrakennuksen myötä.”

Lähivuosia leimaa siis Olsbon mukaan haasteellinen viestintä ja vahva näyttelyiden suunnittelu.

Jotain mitä ei ole ennen tehty

Olsbo muistuttaa, että ennen Oulun suurta vuotta 2026 tapahtuu paljon.

”Vuonna 2025 on Turkansaaren juhlavuosi. Kierikkikeskuksessa on menossa kehityshanke ja uudistuneesta näyttelystä kerromme piakkoin. Kivikautisen kylän rakennusinfraa kehitetään koko ajan. Henkilökohtaisesti vanha rakennuskulttuuri on minulle tärkeä asia. Mutta onhan Kierikki markkinoinnillisesti haastava kohde, suhteellisen kaukana Oulun keskustasta.”

Kun uudisrakennus valmistuu vuonna 2026, on tarkoitus, että siellä näkyvät yhteisinä projekteina ja näyttelyinä kaikki kohteemme.
Museo- ja tiedekeskuksen johtaja Pekka Olsbo

Olsbo aloitti työt samaan aikaan, kun museo- ja tiedekeskuksen brändiuudistus valmistui. Näkyvästi se tarkoittaa, että kaupungin verkkosivu-uudistuksen yhteydessä uusittiin museoiden ja tiedekeskuksen verkkosivut sekä graafinen ilme.

Olsbo kuitenkin korostaa, että brändiuudistus on museo- ja tiedekeskukselle sisällöllinen uudistus.

Havainnekuva museorakennuksen julkisivusta.

Museo- ja tiedekeskuksen uudisrakennuksen arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin viime tammikuussa Loggia-niminen ehdotus. Kuva: Arkkitehtitoimisto OPUS Oy & Simon Mahringer

”Brändiuudistuksemme sydän on siinä, että nostamme voimallisesti jokaista käyntikohdettamme ominaan. Samalla haluamme järjestää tapahtumia, jotka yhdistävät osaamisen alueita eri kohteista. Kun uudisrakennus valmistuu vuonna 2026, on tarkoitus, että siellä näkyvät yhteisinä projekteina ja näyttelyinä kaikki kohteemme. Sitä haluan ehdottomasti ja tätä ei ole ennen tehty.”

Toisin sanoen, uusi talo ei ole tila, jossa toimivat vain Tietomaa ja Pohjois-Pohjanmaan museo. Olsbon mukaan uudisrakennuksessa pitää tapahtua paljon muutakin.

Yleisö mukaan kehittämiseen

Olsbo johti aiemmin Jyväskylän yliopiston avoimen tiedon keskusta, joka on Jyväskylän yliopiston kirjaston ja tiedemuseon kokonaisuus. Se sisältää yliopiston kirjastopalvelut ja huolehtii yliopiston tutkimuksen sekä kulttuuri- ja tiedeperinnön avoimuudesta ja näkyvyyden kehittämisestä. Olsbolla on myös vankka kirjastomaailman päällikkötausta.

Tästä saadaankin silta Olsbon asenteeseen museon toimintakulttuurin jalostamisessa sekä yleisön suuntaan että sisäisesti oman porukan kesken.

”Haluaisin, että Oulun museo- ja tiedekeskuksessa olisi läpäisevänä piirteenä mahdollisimman avoin toimintakulttuuri. Tämä ei liity vain johtamiseen. Haluamme olla avoimia myös kaupunkilaisten suuntaan niin, että meidät koettaisiin kaikkien oululaisten ja muualtakin tulevien yhteisenä museo- ja tiedekeskuksena. Myös kaupunkilaiset halutaan mukaan museotyöhön ja näyttelyiden sisältöjen miettimiseen. Me emme omi mitään.”

Henkilökunnalle Olsbo haluaa antaa vastuuta päättää omasta työstään sekä ottaa heitä muutenkin mukaan päätöksentekoon ja suunnitelmien tekemiseen.

”Henkilöstö saa sanoa ja osallistua.”

Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyt ovat avoinna 31. joulukuuta 2023 asti Ainolassa, Ainolanpolku 1. Museon uudet näyttelyt avataan uudisrakennuksessa vuonna 2026.