Tiekirkot tarjoavat taukopaikan – Oulussa on kesällä avoinna kolme kirkkoa

Oulun tuomiokirkkoon voi tutustua päivittäin kello 10–20 elokuun loppuun saakka. Alunperin tiekirkot syntyivät vessojen puutteeseen. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tänä kesänä Oulussa yleisölle avoinna olevia tiekirkkoja ovat Oulun tuomiokirkko, Haukiputaan kirkko ja Oulunsalon kirkko. Kaikkiaan Suomessa on yli 260 tiekirkkoa.

Oulun tuomiokirkkoon voi tutustua päivittäin kello 10–20 elokuun loppuun saakka. Paikalla on oppaita, jotka esittelevät kirkon esineistöä ja historiaa. Lapset voivat tutkia tuomiokirkkoa myös puoli tuntia kestävässä kirkkobingossa keskiviikkoisin kello 13.30.

Juhannuksen jälkeen tuomiokirkossa alkavat opastetut kierrokset, joita järjestetään keskiviikkoisin ja torstaisin kello 17. Kulkureitti tuomiokirkkoon voi tänä kesänä vaihdella ajoittain julkisivuremontin vuoksi. Pihalla sijaitseva Pikku-Sofian kirkko on suljettu.

Haukiputaan kirkko on avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten 10.6.–2.8. Kirkkoon pääsee maanantaista torstaihin kello 12–18 ja perjantaisin kello 12–17. Kirkossa on paikalla oppaita. Oulunsalon kirkko on avoinna 1.–26. heinäkuuta. Kirkkoon voi tutustua arkipäivisin kello 11–16. Myös Oulunsalon kirkossa on paikalla oppaita.

Tiekirkot syntyivät vessojen puutteeseen

Tiekirkot ovat evankelisluterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja, jotka ovat liittyneet Tiekirkko-verkostoon. Niiden ovet ovat avoinna matkailijoille kesäaikaan ja ne tarjoavat mahdollisuuden tutustua historiaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin.

Ensimmäinen tiekirkko syntyi Saksassa Münchenin ja Stuttgartin väliselle moottoritielle vuonna 1958. Tuolloin paikallisen katolisen kirkon viereen rakennettiin taukopaikka, josta tuli suosittu. Paikalta kuitenkin puuttui wc ja seurakunta kyllästyi jätöksiä jättäviin autoilijoihin. He päättivät avata kirkon ja lisätä palveluja.

Idea alkoi levitä ja Pohjoismaihin ajatus saapui 1990-luvun alussa. Nykyisin tiekirkkoja on avoinna matkailijoille ympäri seurakuntia eri maissa. Suomessa on tällä hetkellä yli 260 tiekirkkoa. Ne kaikki löytyvät osoitteesta tiekirkot.fi. Sivuston karttaan voi syöttää matkan lähtö- ja päätepisteen ja tarkastella matkan varrelle osuvia kirkkoja. Samalta sivulta voi tarkistaa myös tiekirkkojen tarkat aukioloajat.