The Irish Festival of Oulu juhlii 15-vuotistaivaltaan saamelaisuuden, suomalaisen kansanmusiikin ja shamanismin merkeissä

Festivaalin ohjelmassa esiintyy muun muassa Vildá-yhtye. Lisäksi on luvassa muun muassa maailmalla suosittu Death Cafe -kahvilatapahtuma, jossa keskustellaan kuolemasta.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Festivaalin taiteellinen johtaja Brent Cassidy on ylpeä juhlafestivaalin tämänvuotisesta musiikkiohjelmasta.

”Se on laadukas ja monipuolinen. Pääkonsertissa sunnuntaina 16. lokakuuta Valvesalissa esiintyvät viuluvirtuoosi Cathal Hayden, legendaarinen säkkipillinsoittaja Paddy Keenan sekä kitaristi, laulaja Alan Burke”, hän kertoo.

“Festivaali esittelee tietysti parasta perinteistä irlantilaista musiikkia ja kulttuuria, mutta vie festivaalimme uuteen suuntaan pohjoismaisen kansanmusiikin ja -kulttuurin kautta. Avajaispäivänä meillä on ensin tarjolla saamelaista tarinankerrontaa: Joiku – tarinoita pohjoisesta, jossa Vildá-yhtyeen Hildá Länsman kertoo tarinoita saamelaisten elämästä, kulttuurista sekä joikuperinteestä Viivi Maria Saarenkylän säestäessä haitarilla”, Cassidy lisää.

Tarinankerronnan jälkeen on esitelmä, jossa Milja Guttorm kertoo saamelaiskulttuurista urbaanissa ympäristössä ja siitä, kuinka hän vaalii saamelaiskulttuuria, kun se ei näy jokapäiväisessä elämässä. Iltapäivän esitelmässä Richard Taylor kertoo shamanismista osana globaalia kulttuuria. Tämä esitelmä ja keskustelu on englanninkielinen.

Kansainvälistä huomiota

Yleisöksi saapuvia ryhmiä on tulossa Iso-Britanniasta, Irlannista, Italiasta, Saksasta, Ruotsista ja ympäri Suomea. Juhlavuoden tavoitteena on yhdistää ihmisiä huippuluokan kansainvälisen irlantilaisen musiikin ja kulttuurin avulla.

”The Irish Festival of Oulu tuo mukanaan paljon kansainvälistä huomiota myös Oulun kaupungille kaikkialta Euroopasta ja Pohjoismaista”, toteaa Cassidy.

The Irish Festival of Oulu on myös valittu mukaan Irlannin Pohjoismaita koskevaan strategiaan.

“Irlanti on julkaissut ensimmäisen yhteistyöstrategiansa Pohjoismaiden kanssa. Siinä esitellään Irlannin visio yhteistyön lisäämisestä Suomen, Tanskan, Ruotsin, Norjan ja Islannin kanssa vuoteen 2025 asti. Kulttuuriyhteistyö on tärkeä osa strategiaa. The Irish Festival of Oulu nostettiin esiin tapaustutkimuksena ja elävänä esimerkkinä, koska festivaali esittelee irlantilaista kulttuuria menestyksekkäästi ja monipuolisesti Suomessa”, totesi Irlannin suurlähettiläs Ruth Parkin aiemmin.

Hän toivoi, että irlantilaiset voivat rakentaa jatkossakin yhteistyötä The Irish Festival of Oulun ja sen kotikaupungin Oulun kanssa.

Festivaalin koko ohjelma löytyy osoitteesta www.irkku.fi.