Soiva siili -duon yhteistyö syöpäperheiden kanssa poiki tunnustuspalkinnon – ensimmäinen Siilin piikki -palkinto Merja Möttöselle

Soiva siili on tehnyt vuosia yhteistyötä Pohjois-Suomen syöpälapsiperheiden kanssa. Kokemuksien myötä nousi halu palkita ansioituneita tekijöitä. Ensimmäisen palkinnon sai erikoislääkäri Merja Möttönen.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet jakaa ensimmäistä kertaa Siilin piikki -palkinnon. Palkinto myönnetään vuosittain Kansainvälisen lasten syövän päivänä 15. helmikuuta henkilölle, jonka toiminta on ollut merkityksellistä syöpään sairastuneille lapsille, nuorille ja heidän perheilleen Oulun yliopistollisen sairaalan hoitoalueella. Päätöksen palkinnon saajasta tekee Pohjois-Suomen syöpälapsiperheiden johtokunta.

Vuoden 2024 Siilin piikki -palkinto annetaan dosentti, lastenhematologian erikoislääkäri Merja Möttöselle hänen pitkäjänteisestä ja periksiantamattomasta työstään syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja heidän perheidensä hyväksi.

Siilin piikki -palkinnon idea syntyi lastenmusiikkiduo Soivan Siilin ja Pohjois-Suomen syöpälapsiperheiden pitkän yhteistyön myötä. Nyt ensimmäistä kertaa jaettavan tunnustuspalkinnon nimi valikoitui yhteistuumin Siilin piikiksi.

”Piikki on monitasoinen, hyvä sana, tässä yhteydessä. Se kuvastaa surua ja hätää, kun sydämessä on piikki, mutta samalla piikki on väline, jolla apua annetaan sairautta hoidettaessa”, toteaa Soivan Siilin Kyösti Salmijärvi.

Siilin piikki -palkinnon konkreettinen, näkyvä osa, on hopeakoru, jonka on Markus Lampelan idealuonnoksen pohjalta suunnitellut ja toteuttanut oululainen kultaseppä Katja Hietala.

”Hauska yksityiskohta on, että korussa oleva siilin piikki on itse asiassa aika tarkkaan oikean siilin piikin kokoinen”, kertoo Soivan Siilin Markus Lampela.

Perheiden toiveet huomioon

Merja Möttönen on työskennellyt pitkään Oulun yliopistollisessa sairaalassa lasten syöpä- ja verisairauksia hoitavan osaston ylilääkärinä. Ylilääkärinä hän on toiminut Pohjois-Suomen erityisaseman puolustajana ja merkityksellisesti edistänyt psykososiaalisen tuen kehittämistä osaksi syöpähoitoja.  Hän jäi eläkkeelle virastaan vuonna 2019.

Merja Möttönen ajattelee, että Siilin piikki -palkinto tuo esille lapsisyöpäpotilaiden asiaa ja palkinnon saaja on sivuosassa.

”On tärkeää muistuttaa lasten syövän hoidon vaativuudesta, potilaan ja perheen haastavasta tilanteesta ja syövän jälkiseuraamuksista. Potilaiden pitkäaikaisseuranta on tärkeä myös aikuisiässä. Onneksi koko ajan hoidot kehittyvät ja jälkiseuraamuksia voidaan vähentää. Psykososiaalisen tuen tarve säilyy aina”, Möttönen toteaa.

Pohjois-Suomen syöpälapsiperheiden puheenjohtaja Jutta Pernu-Määttä tietää omasta kokemuksestaan, miten tärkeää työtä Merja Möttönen on tehnyt.

”Lapsen sairastuminen syöpään pysäyttää koko perheen. Tukea tarvitsee koko perhe. Merja on kuullut perheiden toiveita ja niiden pohjalta muokannut osaston käytänteitä unohtamatta koskaan tärkeintä tehtäväänsä, syöpään sairastuneen lapsen hengissä pitämistä”, kertoo kaksi kertaa leukemian sairastaneen lapsen äiti, Pohjois-Suomen syöpälapsiperheiden puheenjohtaja Jutta Pernu-Määttä.

Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet on syöpään sairastuneiden lasten, nuorten ja perheiden osasto, joka toimii Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen alaisuudessa. Pohjois-Suomen syöpälapsiperheet tarjoaa vertaistuki- ja virkistystoimintaa lapsille, nuorille ja heidän perheilleen. Yhdistysaktiivit ovat tulleet toimintaan mukaan oman lapsen sairauden kautta. Toiminta on täysin vapaaehtoista.

Siilin piikki -palkinnonjakotilaisuus järjestetään torstaina 15.2.2024 klo 15:00 Oulun yliopistollisen sairaalan hallinnon kirjastossa (Lastenklinikka, 2. krs).