Säveltäjä, kapellimestari Jaakko Kuusisto – luottamustoimiin suurella mielenkiinnolla

Säveltäjä Jaakko Kuusisto on tuore Oulun kaupunginhallituksen jäsen, joka odottaa innolla uutta aluevaltausta. Parhaillaan Kuusisto säveltää sinfoniaa Minnesotan orkesterin esitettäväksi. Kuva; Juuso Haarala

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Säveltäjä, kapellimestari Jaakko Kuusisto, 47, tekee pitkästä aikaa jotain itselleen uutta. 

”Työasiat ovat olleet koko elämäni ajan musiikkiin liittyviä. Uuden opettelu tuntuu mielenkiintoiselta”, Kuusisto sanoo. 

Omaa ehdokkuuttaan hän harkitsi pitkään ja punnitsi tarkkaan niin hyödyt kuin haitat. Kuusisto kuvailee, että hänellä oli kuitenkin halu ottaa lautaselleen lisää, vaikka sillä on toki jo kohtalaisesti tavaraa.  

Tarpeeksi veneilyä 

Kesän Kuusisto vietti mainiosti loman ja töiden merkeissä. Kesällä koronatilanne mahdollisti joidenkin kesäfestareiden toteutumisen ja konserttien järjestämisen, joissa oli oikea yleisö. Se on esiintyvälle taiteilijalle merkittävä asia. 

”Oli hienoa nähdä kollegoita ja oikeaa yleisöä. Näin kollegoja, joiden kanssa olen soittanut vuosikymmeniä yhdessä. Säät olivat erinomaiset: saimme kylpeä helteessä ja veneillä riittävästi”, Kuusisto kertoo. 

Vaikka Kuusisto on nauttinut lomasta, on hän myös säveltänyt välillä. Se kun ei ole samanlaista työtä kuin soittaminen.  

”Olen suhtautunut ja meillä on suhtauduttu, että kun tulee inspis, niin menee ja tekee. Soittaminen on erilaista, sillä se on fyysistä, ja kesä ei saa olla jatkuvaa keikoilla juoksemista.” 

Teos syntyy hitaasti 

Kuusistoa pitää kiireisenä sinfonian säveltäminen. Sen kantaesittää Minnesotan orkesteri ylikapellimestarinaan Kuusiston pitkäaikainen kollega ja ystävä Osmo Vänskä. Säveltämistä hän tekee osissa rakentamalla erilaisista palikoista kokonaisuutta. Kuusisto hakee yhteen nivoutumista ennen kuin alkaa kirjoittaa varsinaista partituuria. 

”Kukaan ei halua kuunnella pitkäveteistä teosta. Soitan ja kokeilen eri paloja. Tietokoneen soitinmallinnukset ovat riittävän hyviä, jotta teosta pystyy kuuntelemaan ja eläytymään”, Kuusisto kertoo. 

Hän kuvailee ensimmäistä vaihetta hitaaksi, sillä säveltäjä pitää rimaa korkealla. Haaste on siinä, että on vaikea arvioida, kuinka paljon aikaa ison teoksen kirjoittamiseen menee. Ammattilaisena Kuusisto kuitenkin tietää, mihin hän sitoutuu. 

”Oulun Valistustalo on tukenut taloudellisesti tätä teosta. Minnesotan orkesteri rahoittaa teosta omalla osuudellaan. Minulle on tietenkin arvokasta, että se toinen osuus löytyi täältä Oulusta”, Kuusisto kertoo. 

Tärkeä työkyky 

Kuusisto sairastui vakavasti viime vuonna, kun häneltä löydettiin ja leikattiin pahalaatuinen aivokasvain. Nyt hän voi kohtalaisesti. Kesän mittaan toteutettu uusi lääkehoitokuuri ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta, joten muita mahdollisia hoitokeinoja harkitaan parhaillaan. 

”Tilanne on siltä osin hallinnassa, että olen täysin työkykyinen. Jos olisin menettänyt työkykyni, olisi tilanne monin kerroin pahempi. Työ pitää liikkeessä. Jos synkille ajatuksille antaa tilaa, ne vievät mennessään”, Kuusisto miettii. 

Säveltäminen on henkilökohtaista ja kaikki on sidoksissa kaikkeen. Siten sairastuminen kenties kuuluu tulevassa teoksessa. Vaikkei Kuusisto välitä ajatuksesta, että hän avaisi teoksiaan sen enempää.  

”Jos niistä on mennyt sanomaan jotain, niin lausuntoja luetaan kuin piru Raamattua. Hienointa musiikissa on, että jokainen kuulija voi antaa minkä tahansa tulkinnan.” 

Mahdollisuuksien Oulu2026 

Kuusisto uskoo, että Oulun valinta kulttuuripääkaupungiksi 2026 tarjoaa huomattavia mahdollisuuksia. Hän aikoo puhua sen puolesta kaikissa tilaisuuksissa. Valinta on onnenpotku, jollaista ei ole ihan hetkessä tulossa uutta. 

”Menneestä tiedämme, että jos palaset osuvat kohdalleen, se voi olla menestys. On meidän käsissämme, miten kortit pelataan”, Kuusisto sanoo. 

Hän viihtyy Oulussa oikein hyvin. Hän on asunut täällä kolme vuotta, joskin säännöllinen vierailu kaupungissa alkoi jo vuonna 2004, kun Kuusisto tuli Oulu Sinfonian päävierailijaksi. Yhteistyö oli heti alusta asti tiivistä.  

Oulua Kuusisto kuvailee vireäksi kaupungiksi, jossa on hyvä kulttuuritarjonta. Oulun sijainnin säveltäjä näkee eteen vievänä voimana. 

”Jos jotakin halutaan, niin se täytyy usein järjestää itse. Siten täällä on syntynyt mielenkiintoisia festareita ja klubeja. Pidän myös luonnosta, ja Hupisaaret jaksavat hämmästyttää aina. Se on ihan uniikki kohde”, Kuusisto summaa. 

Monessa roolissa 

Kuusistolla on pitkä työhistoria. Yksi mieleen jääneistä töistä on hänen säveltämänsä Jää-oopperan johtaminen. Kuusisto kehuu kirjaa ja sen tarinaa upeaksi. 

”Oli mahtavaa olla säveltämässä ja toteuttamassa sitä. Myös lauluyhtye Rajattomien kanssa työskenteleminen on tuottanut paljon iloa. Olemme esittäneet Beatlesin ja Queenin musiikkia. Pidän rikkautena sitä, että voin ammatissani toimia monenlaisen musiikin parissa”, Kuusisto tuumii.  

Viisi suoraa kysymystä:

Mitä lukija ei sinusta ikinä arvaisi? 

“Olen todella suuri erittäin huonon huumorin ystävä.” 

 Kun tulet kotiin, mitä teet ensimmäiseksi? 

“Puran matkalaukun joltain matkalta. Sillä jos en tee sitä heti, se on purkamatta vielä ensi viikolla.” 

Paras muistosi lapsuudesta? 

“Niitä on paljon. Epäilemättä liittyy veneilyyn tavalla tai toisella. Isä vei meidät lapsena vesille ja siihen käytettiin paljon aikaa ja käytetään edelleen.” 

Mihin veisit turistin Oulussa ja miksi? 

“Ainolan puistoon, sillä se on uniikki paikka. On tullut vietyäkin turisteja. Ihan tässä keskustan vieressä.” 

Sano jotain Oulusta, lämpimällä sydämellä! 

“Tästä on nopeasti tullut minulle rakas kotikaupunki. Arvelin etukäteen, että viihtyisin ja näin oli. Täällä on monta asiaa kohdallaan.” 

Lue myös