Pohjoinen valokuvakeskus syventyy väestönsuojiin – keskustelutilaisuus aiheesta Valveella

Osakuva valokuvataiteilija Eriz Morenon Minun väestönsuojani -näyttelystä.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kulttuuritalo Valveen Makujen Paljetti -kahvilassa järjestetään yleisötilaisuus lauantaina 20. tammikuuta, jossa pureudutaan väestönsuojeluun ilmiönä ja väestönsuojiin konkreettisena tilana. Tapahtuma on osa Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa esillä olevan, valokuvataiteilija Eriz Morenon Minun väestönsuojani -näyttelyn oheisohjelmaa.

Ensimmäinen asia, joka espanjalaiselle Eriz Morenolle pisti silmään hänen kotitalossaan Oulussa, oli väestönsuojien erilaiset käyttötavat, joita on lukuisia. Tilojen ensisijainen tarkoitus on toimia suojina, mutta rauhan aikana niitä käytetään esimerkiksi tavaroiden varastoimiseen, juhlimiseen, pyykkien kuivaamiseen, kuntoiluun ja polkupyörien säilytykseen.

Morenon valokuvat dokumentoivat väestönsuojien ainutlaatuista kaksinaista luonnetta ja tuovat esiin, miten niiden käyttötavat ovat muuttuneet, vaikka tilojen varsinainen tarkoitus on pysynyt samana.

Pohjoisen valokuvakeskuksen näyttely kysyy, mitkä historialliset tapahtumat johtivat väestönsuojien yleistymiseen pohjoismaissa?  Tai mikä on väestönsuojien merkitys nykypäivänä ja millaisia käyttötarkoituksia suojilla voi olla? Sen sijaan, että Moreno olisi valinnut näyttelyyn yksittäisiä valokuvia ja esineitä, hän on järjestänyt näyttelytilan siten, että katsoja saa kattavan käsityksen suojien moninaisista rooleista suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa. Näyttely tuokin esiin ennen kaikkea suojien käytön ja suunnittelun monipuolisuuden.

Eriz Morenon taiteellinen työ keskittyy historiallis-poliittisiin konteksteihin ja niiden vaikutuksiin väestössä tai maisemassa. Moreno on kiinnostunut paikkasidonnaisten teosten luomisesta ja hänelle on myönnetty useita apurahoja ja palkintoja ympäri maailman.

Väestönsuojia monelta kantilta

Kulttuuritalo Valveen Makujen Paljetti -kahvilan keskustelutilaisuudessa tutustutaan Minun väestönsuojani -näyttelyyn taiteilija Eriz Morenon johdolla, jonka jälkeen Suomen väestönsuojelun historiasta – Kuinka Suomesta tuli väestönsuojelun suurvalta? -kirjan kirjoittanut tietokirjailija ja poliittisen historian dosentti Ville Jalovaara luennoi väestönsuojeluun liittyvästä historiasta ja nykypäivän ilmiöistä.

Tapahtuman päättää Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Urho Karppinen puheenvuorolla Väestön suojaaminen 2020-luvulla. Taiteilija Eriz Morenon esittelykierros järjestetään englanniksi ja Ville Jalovaaran sekä Urho Karppisen puheenvuorot järjestetään suomeksi.

Poliittisen historian dosentti Ville Jalovaara on helsinkiläinen historiantutkija ja Turun yliopiston yhteiskuntahistoriallisen tiedekunnan poliittisen historian dosentti. Hän julkaissut kymmenen Suomen historiaa eri näkökulmista käsittelevää teosta. Hän on tarkastellut myös Pohjois-Suomen historiaa vuonna 2021 ilmestyneessä tutkimuksessaan Piispa Wallimaan surma – Partisaani-isku Saariselällä 1943 (SKS 202).

Urho Karppinen on Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen vt. valmiuspäällikkö. Hän työskentelee pääasiallisesti väestön suojaamiseen valmistautumisen sekä pelastuslaitoksen oman varautumisen ja valmiussuunnittelun parissa.

Eriz Morenon Minun väestönsuojani -näyttely on nähtävillä Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen galleriassa 4.2.2024 saakka.

Väestönsuoja nyt -keskustelutilaisuus la 20.1.2024 klo 12.30-15, Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7.