”Pitempään levyjä ostaneet löytävät perille melkein lihasmuistista” – 25 vuotta Oulussa toiminut Levykauppa Äx muuttaa uusiin tiloihin

Levykauppa jättää nykyiset tilansa Hallituskadulla huhtikuun alkupuolella. Uusi osoite on Isollakadulla. Kuva: Pasi Rytinki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Levykauppa Äx muuttaa huhtikuussa uusiin tiloihin, jotka ovat entuudestaan tuttuja monille pitkän linjan levynkeräilijöille. Myymäläpäällikkö Ville Mäkisen mukaan äänilevyt löytävät Oulussa yhä uusia sukupolvia suoratoistopalveluista huolimatta.

Levykauppa Äx avattiin Oulussa Pakkahuoneenkadulla vuonna 1999, joten Oulun-liike viettää tänä vuonna 25-vuotisjuhliaan. Viime vuodet kauppa on toiminut osoitteessa Hallituskatu 29, mutta kortteliin on tehty asemakaavan muutos, jonka mahdollistaa 1960-luvulla rakennetun viisikerroksisen talon purkamisen. Tilalle on tarkoitus rakentaa uusi, hieman entistä korkeampi asuin- ja liikerakennus.

Levykauppa Äx muuttaa 12. huhtikuuta nykyisistä tiloista osoitteeseen Isokatu 37. Myymäläpäällikkö Ville Mäkisen mukaan epävarmuus nykyisten tilojen kohtalosta vaikutti osaltaan muuttopäätökseen.

”Purkupäätös on venynyt, ja olemme aktiivisen epäaktiivisesti katselleet uusia tiloja. Nyt kun sattui löytymään hyvä, niin ajattelimme, että hypätään pois tässä vaiheessa ennen kuin tulee pallo ikkunasta sisään”, Mäkinen kertoo.

”On tässä talon infrakin jo vähän retuperällä, ja meilläkin on muuttunut työnkuva ja tarpeet, joten aika on vähän ajanut nykyisten tilojen ohi. Nyt saamme ihan uudet kalusteet ja kaikki, vanhalta liikkeeltä ei tuoda paljon muuta kuin levyt”, Mäkinen sanoo.

Takavuosilta tuttu osoite

Äxän varttuneimpia asiakkaita saattaa sykähdyttää tieto siitä, että uusi osoite Isollakadulla on sama, jossa takavuosina toimi maineikas Keskustan Antikvariaatti. Sen valikoimista moni oululainen on viime vuosituhannella aloitellut levynkeräilyharrastustaan.

”Naureskelin itsekin, että täällähän on joskus tullut niin paljon ravattua, että pitempään levyjä ostaneet löytävät perille melkein lihasmuistista”, Mäkinen toteaa.

Uusi tila on nykyistä pienempi, mutta Mäkisen mukaan uusilla hyllyratkaisuilla ja ”survomisella” sinne saadaan enemmän levyjä kuin nykyiseen liiketilaan. Valikoimaa on tarkoitus sekä laajentaa että uudistaa, ja esimerkiksi cd:t pääsevät entistä paremmin esille.

Klassikot löydetään yhä uudelleen

Levykauppa Äx -ketjun toimitusjohtaja Jyri Lipponen kiittelee tiedotteessaan Oulun-liikkeen pitkää ja menestyksekästä taivalta ja kehuu, että ”Oulun levyjä ostava kansa on parasta kansaa mitä tämä maa pitää sisällään”. Mäkinenkin vahvistaa, että kaupungista löytyy yhä äänilevyjen ystäviä, niin vinyylin kuin cd-levyjenkin.

Pink Floyd tai Metallica käyvät aina kaupaksi, käydään se sama löytämisen ja opin polku läpi sukupolvi kerrallaan.
Myymäläpäällikkö Ville Mäkinen, Levykauppa Äx Oulu

”Vakioasiakkaita on tosi paljon, mutta on ollut mukava nähdä, että nuortakin porukkaa on liikenteessä. Paljon menee myös bändi-merchandisea eli paitoja ja muuta.”

”Aina nuo nuoret tuntuvat löytävän tietyt bändit, kai ne ovat syystäkin klassikkoja. Pink Floyd tai Metallica käyvät aina kaupaksi, käydään se sama löytämisen ja opin polku läpi sukupolvi kerrallaan”, Mäkinen iloitsee ja lisää, että nuoria kiinnostavat myös cd-levyt, vaikka cd on 10–15 viime vuoden ajan ollut selvästi vinyyliä epämuodikkaampi formaatti, suoratoistosta puhumattakaan.

Oulu mainitaan usein niin sanotusti hevikaupunkina, ja Mäkisen mukaan se näkyy myös Äxän myynnissä.

”Kyllä metallimusiikki on meidän myydyin genremme. Näkyyhän se hyllyistäkin, että metallivinyyliä on tuplasti enemmän kuin mitään muuta”.

Levykauppa Äx on vuonna 1998 perustettu yritys, jolla on nykyisin kahdeksan myymälää eri puolilla Suomea. Ketjun liikevaihto oli viime vuonna 10,9 miljoonaa euroa ja henkilökuntaa oli kaikkiaan 60.

Levykauppa Äxän Oulun uuden myymälän avajaisia vietetään 12. huhtikuuta 2024 (Isokatu 37).