Pikigallerian uuden aikakauden aloittivat Essi Talvisaran värikylläiset työt – esille nostetaan rohkeita ja ennennäkemättömiä taiteilijoita

Monet vierailijat ovat yllättyneet Pikigallerian isosta näyttelytilasta. Vasemmalla taiteilija Essi Talvisara yhdessä Kulttuurikiihdyttämö ry:n Jenina Bomströmin kanssa. Kuvat: Emilia Tiitto

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Emilia Tiitto

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pikisaareen avautunut Pikigalleria on Oulun uusin, yllättävän suuri, taidegalleria. Keskustan tuntumassa luonnon lähellä sijaitsevassa galleriassa luvataan esitellä tuntemattomampienkin taiteilijoiden töitä. Pikigallerian seinille ensimmäisenä teoksensa ripustanut Essi Talvisara löytää inspiraationsa naisen elämän hetkistä.

Pikisaaren vanhan artesaaniopiston päärakennuksen toiseen kerrokseen noustessa eteen avautuu avara ja valoisa tila. Kyseessä on 10. toukokuuta avattu Pikigalleria.

”Aikaisemmin olemme pitäneet tilassa kesänäyttelyitä ja joka kerta ihastelleet, kuinka tiloista saisi gallerian”, näyttelytoimintaa koordinoiva Jenina Bomström, Kulttuurikiihdyttämö ry:n varapuheenjohtaja, kertoo.

Kulttuurikiihdyttämö ry päätti perustaa uuden gallerian osana Pikisaaren kulttuurin hiukkaskiihdytin -projektia. Projektin nimissä pyritään kehittämään Pikisaari pohjoisen alueen kulttuuri- ja tapahtumakeskukseksi saaren kulttuuri- ja käsityöperinnettä kunnioittaen. Siispä Pikigallerian osarahoittajana toimivat Oulu2026 ja Oulun kaupunki.

”Oulussa on haastavaa varsinkin aloittelevana taiteilijana saada töitään esille. Pikigallerian tarkoituksena onkin esitellä rohkeita töitä ja sellaisia tekijöitä, joilla ei ole vielä nimeä tai tullut mahdollisuutta päästä näyttämään töitään”, Bomström taustoittaa.

Jenina Bomström

Kulttuurikiihdyttämö ry:n varapuheenjohtaja Jenina Bomström iloitsee gallerian sijainnista keskellä vehreää luontoa.

Harvinaisen suuri galleria

Noin 280 neliön galleriatilaa tarkastelemalla on vaikea kuvitella, että tiloissa on taannoin sijainnut OSAO:n kangaspuu- ja tietokoneluokat. Vain väliseinien jäljet lattiassa paljastavat vihjeitä tilan historiasta. Galleriaksi tila muuntautui pesulla, pakkeloinnilla ja ripustuskiskojen asentamisella.

Kokonsa ansiosta Pikigalleriaan mahtuu joko yksi iso yksityisnäyttely tai muutamia ryhmänäyttelyitä.

”Väliseinien avulla tilan ilmettä voi muuttaa. Sivulla olevista ikkunoista tulee mahtava valo ja gallerian sijainti lähellä keskustaa, kuitenkin rauhallisella paikalla luonnon keskellä, on loistava”, Bomström esittelee.

Essi Talvisara

Essi Talvisaran työt ovat värikylläisiä. Hyvin harvoin taiteilija maalaa suoraan valkoiselle paperille, sillä usein hän aloittaa vaaleanvihreän pohjan maalaamisella.

Teoksissa tutkitaan pysähtyneisyyden hetkiä

Toukokuussa pidetyt avajaiset olivat debyytti sekä gallerialle että tilaan teoksensa ensimmäisenä ripustaneelle taiteilijalle. Oululainen akvarellimaalari ja sisustusarkkitehti Essi Talvisara iloitsee kunniastaan pitää esikoisnäyttely uudessa galleriassa.

”Avajaisissa oli mahtava pöhinä, sillä vierailijoita oli ennätykselliset 200. Useat kävijät yllättyivät näyttelyn laajuudesta ja gallerian koosta.”

Talvisaran näyttely Jonkinlaista armoa hakemassa esittelee vuosina 2019–2024 maalattuja akvarelliteoksia, jotka pohtivat naisen elämää, arkea, selkeyden kaipuuta sekä uimista.

”Näyttely kertoo niin pysähtyneisyydestä kuin eteenpäin menemisestäkin. Maalatessani en suunnitellut teoksia yhdeksi näyttelyksi, ja onneksi sain Kulttuurikiihdyttämöltä kuratointiapua”, Talvisara toteaa.

Näyttelyssä esillä olevista teoksista on löydettävissä yhtenäinen teema. Teoksissa toistuu värikylläisyys, raitojen leikki ja naisvartalon, tai sen osien, ilmentyminen.

”Keskiössä ovat naisvartalot tuijottavine katseineen ja irrallisine kappaleineen. Hahmolta saattaa puuttua pää, joskus raaja. Osa hahmoista on hajonnut kokonaan kappaleiksi.”

Talvisaran mukaan hänen näyttelynsä esittää ilmoille myös toiveen: ehtisinpä havainnoida elämää ja sen hetkiä tarkemmin.

”Näyttelyn teoksissa toistuu rauhan ja pysähtymisen teema. Kiireen ja liiallisen jumiutumisen sijaan haluttaisiin pysähtyä ja ajatella.”

Taidetta vastapainona tietokonetyölle

Talvisara on harrastanut taiteita pienestä pitäen. Perheensä kannustamana hän opiskeli kuvataideluokalla ja valmistui kahdesta muotoilualan koulutuksesta. Sisustusarkkitehdiksi Lahden Muotoiluinstituutissa ja sisustus- ja kalustealan artesaaniksi Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa opiskellessaan Talvisara syvensi taide- ja muotoiluosaamistaan.

”Taiteen tekeminen muuttui uudelleen aktiiviseksi vuonna 2019, jolloin maalattujen viivarasteripintojen käyttö muodostui osaksi akvarellejani. Osa näyttelyn töistä on tuolta ajalta. Teen viivat siveltimellä vapaasti maalaten”, Talvisara paljastaa.

Vapaalla kädellä maalaaminen tarjoaa Talvisaran mukaan vastapainoa hänen tietokonepainotteiselle sisustusarkkitehdin työlleen.

”Maalaan usein iltaisin ja viikonloppuisin. Jos perhe tiedustelee, mitä tekisimme, vastaan usein, että voisimmeko olla kotona ja maalata”, taiteilija naurahtaa.

Akvarellimaalaus on Talvisarasta helppo toteuttaa kotona ilman erikoisvalmisteluja. Helpoimmasta päästä akvarellitekniikka ei tosin ole.

”Hyvällä siveltimellä ja paperilla pääsee jo pitkälle.”

Vapaa pääsy galleriaan kaikenikäisille

Talvisaran esikoisnäyttely on esillä Pikigalleriassa 29. kesäkuuta saakka. Sen jälkeen galleriaan seinille ripustetaan uuden taiteilijan teokset.

”Näyttely innoittaa ehdottomasti maalaamaan lisää. On ollut mukava kuulla kommentteja omista töistä, ja paras kohteliaisuus on ollut se, että osalle teoksista on löytynyt ostaja”, Talvisara iloitsee.

Taiteilija itse toivoo, että vieraat saavat iloa hänen tavastaan käyttää värejä.

”Vierailijat voivat löytää hätkähdyttäviä väriyhdistelmiä. Mielenkiintoisen ristiriidan tarjoilee iloisten värien ja kivojen raitojen yhdistäminen kappaleina olevaan synkeään naishahmoon”, Talvisara vihjaa.

Tällä hetkellä Pikisaaressa tehdään tietöitä, mutta galleriaan pääsee silti esimerkiksi rantapolkua pitkin. Pikigalleriaan on vapaa pääsy kaikenikäisille gallerian aukioloaikoina tiistaista perjantaihin klo 12–18 ja lauantaisin klo 10–16.