Pohjoisen valokuvakeskuksen kävelyt jatkuvat Heinäpäässä – erilaisista taustoista tulevat kävelijät innostuvat itsekin kuvaamaan

Vuoden 2023 kuvakävely järjestettiin Meri-Toppilassa. Viime vuoden teokset ovat nähtävillä Meri-Toppilan alueella 5. toukokuuta saakka. Kuva: Jonne Suutarin teos/ Keijo Laitala

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Markus Raifi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjoinen valokuvakeskus jatkaa sunnuntaina 10. maaliskuuta kuvakävelyitä. Tällä kertaa kävely suuntautuu kulttuuritalo Valveelta Heinäpäähän. Näyttelyihin koottavat kuvakävelyt ovat osana Oulun kaupungin yhteistyöprojektia, jonka tarkoituksena on elävöittää alueilla asuvien ja kulkevien ihmisten maisemakuvaa.

Pohjoinen valokuvakeskus on aiemmin järjestänyt kaksi valokuvakävelyä Oulussa. Tällä kertaa Pohjoinen valokuvakeskus etsii Oulun Heinäpäässä asuvia sekä paikasta kiinnostuneita kulkemaan ja kuvaamaan yhdessä Heinäpään aluetta.

Järjestäjät ennustavat, että Heinäpään läheisyys vaikuttaa osallistujamäärään positiivisesti. Vuoden 2023 Meri-Toppilan kuvakävelyyn osallistui arviolta 30 ihmistä.

Vuonna 2022 lanseerattu kaupunkikuvan kehittämishanke alkoi Kaijonharjussa projektipäällikkö Joonatan Hamarin aloitteesta. Hankkeen loputtua Oulun kaupunki innostui rahoittamaan Pohjoisen valokuvakeskuksen toimintaa.

”Viime vuoden kuvakävely sujui hienosti. Tänä vuonna valitsimme kuvauspaikaksi Heinäpään, koska halusimme keskustaa hipovan lähiön, jossa urbaani- ja luonnonympäristön rajat ovat häilyvät”, kommentoi Pohjoisen valokuvakeskuksen tuottaja Taija Jyrkäs.

Kävelyt rohkaisevat kuvaamaan

Valokuvakävelyille osallistuminen on maksutonta, eikä ennakkoon tarvitse ilmoittautua. Valokuvakävelyt sopivat kaiken tasoisille kuvaajille, ja valokuvauksen aikana rohkaistaan avoimen lempeään ja avarakatseiseen, mutta myös kriittiseen asenteeseen ympäristöä kohtaan.

Valokuvausta johtaa kuvataiteilija Tuomo Kangasmaa, joka oli mukana myös viime vuoden Meri-Toppilassa järjestetyissä kuvakävelyissä.

”Kuvakävelyt ovat olleet hyviä kokemuksia. Hyvinkin erilaisista taustoista lähteviä ihmisiä osallistuu valokuvaamiseen: nuoria, vanhuksia, maahanmuuttajia, kantaväestöä ja opiskelijoita. Olemme myös saaneet hyvää palautetta paikallisilta. Ihmiset ovat kiinnostuneita ja tulevat puhumaan ja kehuvat alueella ilmestynyttä uutta kuvataidetta,” kuvailee Tuomo Kangasmaa.

Heinäpään alueelle levittäytyvän kävelyiden tulokset ja kuvat koostetaan myös pienlehdeksi.

Valokuvakeskuksen toimintaa rahoittaa Oulun kaupungin ohella myös Taiteen edistämiskeskus sekä Koneen säätiö vuosina 2022–2025. Rahoitusta haetaan vuosittain myös eri säätiöltä ja rahastoilta.

Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus on auki joka päivä klo 10-20 osoitteessa Hallituskatu  7. Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Fakta

Heinäpään valokuvakävelyjen kevään aikataulu

10.3.2024 klo 12, Kulttuuritalo Valveen aula

14.4.2024 klo 12, kokoontumispaikka varmistuu myöhemmin

22.5.2024 klo 18, kokoontumispaikka varmistuu myöhemmin

16.6.2024 klo 12, kokoontumispaikka varmistuu myöhemmin

Lue lisää aiemmista photowalkeista