Papin rouva kuvaa tärkeää ihmissuhdetta ajattomasti

Tuuli Mattila ja Jarmo Hyökyvaara johdattavat videolla klassikkoon viikonloppuna Oulussa. Kuva: Sanna Huhtela

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tuoreessa tulkinnassa on mukana otteita Sanna Huhtelan vuonna 2022 teatteri ensi-iltaan suunnitellusta pitkästä samannimisestä draamaelokuvasta.

Hän on myös dramatisoinut esityksen, sanoittanut laulut Ahon kirjan pohjalta sekä ohjannut ja suunnitellut esityksen visuaalisen muodon elokuvan pohjalta. 

Huhtela halusi tarttua aikaa kestäneeseen, 128-vuotiaaseen tekstiin, koska kokee, että kyseessä on ”muuttumaton ihmissuhdekuvaus”. 

Papin rouvan ydinteemana Huhtela näkee naisen aseman ja rakkaustarinan sekä 1800-luvun lopun aatteellisen murroksen.

”Ahon kirjassa kyse on naisen asemasta alisteisena papin vaimona, mutta henkilökuvauksessa ja psykologiassa eli ihmissuhteiden käsittelyssä ei mikään ole muuttunut”, sanoo Huhtela.

Kansainvälisestikin poikkeuksellinen psykologinen kuvaus

Huhtela mainitsee Papin rouvan myös poikkeuksellisena psykologisena kuvauksena. Omassa ajassaan se ei ollut mitenkään itsestään selvä tuotos.

”Se on kansainvälisestikin syvällinen kuvaus ihmissuhdekemiasta. Lisäksi lähtökohta on hyvin draamallinen: tuhoisa rakkaus ja tiivis kolmiodraama.”

Musiikkiesityksen pääosissa laulavat oopperalaulajat sopraano Pia Rytkönen (Elli) ja tenori Timo Turunto (Olavi). Sävellykset ja pianosäestys ovat Petri Herrasen. Juonta vie lavalla eteenpäin kertojan ääni, joka kuuluu Ulla-Maija Aaltomaalle.

Monitaiteellinen musiikkiesitys Papin rouva Oulun Vanhassa pappilassa sunnuntaina 21.11. klo 15.30 ja Kiimingin seurakuntakeskuksessa samana sunnuntaina klo 19.