Oulun teatterin Taikahuilu yhdistää oopperan uudet ja kokeneet tekijät

Oulu Sinfonian ylikapellimestari Rumon Gamba ylistää Taikahuilun olevan yksi Mozartin upeimmista teoksista. Kuva: Kati Leinonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Taikahuilun orkesterina toimii Oulu Sinfonia, ja kuorona Oulun kamarikuoro sekä Cassiopeia. Oopperan yhteistyössä ovat mukana myös Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun oopperayhdistys ry.

”On ilo tehdä Taikahuilu yhteistyössä Oulu Sinfonian ja oululaisten kuorojen kanssa. Ooppera on aina yhteinen oululainen ponnistus”, ohjaaja Heta Haanperä sanoo.

Oopperan johtavat Oulu Sinfonian ylikapellimestari Rumon Gamba ja Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestari Erkki Lasonpalo, joka korvaa Jaakko Kuusiston. Lasonpalo on oululaisille tuttu, sillä hän toimi kapellimestarina Oulun teatterin Neljäntienristeys-oopperassa vuonna 2017.

”Tämän oopperan musiikki edustaa Mozartin upeinta ja monimuotoisinta tuotantoa. Musiikki on sekoitus äärimmäistä kauneutta, fantasiaa, pimeyttä ja riemua”, Gamba luonnehtii.

Kuusiston vision jatkumo

Helmikuussa edesmenneen Jaakko Kuusiston rooli Taikahuilun alkusuunnittelussa on ollut merkittävä.

”Jaakko oli mukana työryhmässä käynnistämässä produktiota ja luomassa visiota. Hän halusi tästä oopperasta leikkisän sadun”, Haanperä kertoo.

Wolfgang Amadeus Mozartin säveltämä Taikahuilu on yksi maailman rakastetuimmista oopperoista. Oulun teatteri nostaa klassikkoteoksen näyttämölle teatterisadun keinoin.

Teoksen visuaalisuudesta vastaa Oulun teatterin paljon kiitosta saanut kolmikko, joka vastasi myös Fidelion suunnittelusta vuonna 2020. Lavastuksen suunnittelee Kalle Nurminen, pukusuunnittelu on Pasi Räbinän käsialaa ja valosuunnittelusta vastaa Jukka Kyllönen.

Tuttuja ja uusia kykyjä

Oopperan esityskieli on suomi ja libretto on Juhani Koiviston vuonna 2016 Kansallisoopperaan laatima. Oulun teatterin Taikahuilua varten hän on päivittänyt suomennostaan.

Oulun teatterin Taikahuilu-oopperan rooleihin on valittu kotimaisen solistitaivaan kirkkaimmat tulevat tähdet. Heidän rinnallaan nähdään lukuisia oopperarooleja tehneitä laulajia, joista useimmat ovat myös Oulun teatterin oopperaproduktioista vuosien varrelta tuttuja.

Taikahuilun päärooleissa laulavat sopraano Johanna Isokoski (Pamina) ja tenori Tuomas Miettola (Tamino).

Sopraano Johanna Isokoski (s. 1990) on säväyttänyt solistina valoisan kauniilla ja korkealla bel canto -tyyppisellä, kevyesti liikkuvalla sopraanollaan, ja hänet on valittu vuonna 2019 Pro Musica -säätiön Vuoden nuoreksi muusikoksi. Isokoski on vieraillut solistina muun muassa Suomen Kansallisoopperassa, Åbo Svenska Teaterissa ja Vaasan kaupunginteatterissa.

Iisalmesta kotoisin oleva tenori Tuomas Miettola (s. 1994) on laulanut solistina muun muassa Suomen Kansallisoopperassa ja Sinfonia Lahden, Tapiola Sinfoniettan, Pori Sinfoniettan sekä Joensuun kaupunginorkesterin solistina.

Viihdettä kaikille

Muina nuorina kykyinä nähdään Yön kuningattarena koloratuurisopraano Marika Hölttä (s. 1991), Papagenona baritoni Tomi Punkeri (s. 1991) ja Papagenana Sadelilja Larimo (s. 2001).

Muissa rooleissa kuullaan Sarastrona bassobaritoni Niklas Spångberg, Monostatoksena tenori Aki Alamikkotervo, ja kolmena naisena kuullaan sopraano Laura Pyrrö (Ensimmäinen nainen) sekä oululaiset mezzosopraano Virpi Räisänen (Toinen nainen) sekä sopraano Outi Aine (Kolmas nainen).

Lisää oululaista väriä oopperaan tuovat konsertti- ja liedlaulajana tunnettu baritoni Juhani Alakärppä kaitsijapappina, useissa Oulun teatterin oopperoissa nähty Jaakko Kuusela toisena haarniskoituna ja ensimmäisenä pappina sekä Aki Saarela ensimmäisenä haarniskoituna ja toisena pappina.

Kolmen pojan rooleissa laulavat Oulun seudun koululaiset Ilona Heikkilä, Touko Hukkanen, Aslak Kipinä, Greta Koldits ja Iivari Peltoniemi sekä Oulun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Anniina Tuomela. Heidät koulutetaan rooleihinsa yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.

”On ilo yhdistää Oulu Sinfonia ja nämä lahjakkaat laulajat, joista usealla on paikallisia kytköksiä. Mozart sävelsi Taikahuilun ”viihteeksi kaikille”, joten on hienoa tuoda ooppera paikallisen yleisön nautittavaksi”, kapellimestari Rumon Gamba kuvailee.

Taikahuilu, ensi-ilta 13.1.2023 Oulun teatterin suurella näyttämöllä.

Lue myös