Pirkko-palkinto myönnettiin käsikirjoittaja Venla Aakolle

Venla Aakko vieraili Kaikki synnit -sarjan kuvauksissa syksyllä 2021, jolloin sarjan kolmatta eli viimeistä tuotantokautta taltiointiin Varjakassa. Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Carita Forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Käsikirjoittaja Venla Aakko palkittiin Oulun kulttuuritapahtuma ry:n Pirkko-kulttuuripalkinnolla. Ansioitunut kirjoittaja on tullut valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetuksi Kaikki Synnit -tv-sarjasta, jota hän on käsikirjoittanut yhdessä sarjan ohjanneen Mika Ronkaisen kanssa.

 

Palkinnon perusteluissa mainitaan, että Venla Aakko on kulttuuripersoona vailla vertaa. Ammatillisella urallaan hän on toiminut moninaisissa tehtävissä käsikirjoittajana, toimittajana, toimituspäällikkönä, päätoimittajana, tuottajana, tiedottajana ja kouluttajana.

Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetuimmaksi hän on tullut Kaikki Synnit -tv-sarjasta, jota hän on käsikirjoittanut yhdessä sarjan ohjanneen Mika Ronkaisen kanssa. Haapavedellä vuonna 1970 syntynyt Aakko asuu Oulussa.

Kaikki Synnit on kansainvälisesti myydyin Elisa Viihteen alkuperäissarja. Sarja oli myyty jo yli 60:een maahan ja se on saanut useita Kultainen Venla -ehdokkuuksia ja parhaan kansainvälisen tv-sarjan ehdokkuuden Zürichin elokuvafestivaaleilla 2019.

Ronkainen ja Aakko palkittiin Parhaan Pohjoismaisen tv-draaman käsikirjoituspalkinnolla Göteborgin elokuvajuhlilla 2019.

Venla Aakko on itse maininnut, että häntä kiinnostavat kapinalliset, peesaajat, erakot, porukat, valtapelit, virheet, arvokonfliktit ja tumma huumori. Hän haluaa luoda inhimillisiä ja omaleimaisia hahmoja uskoen, että vaikka tarinat ovat sorron väline, ne voivat myös parantaa maailmaa.

Palkinto pohjoisille tekijöille

Pirkko-palkinnolla halutaan huomioida henkilö tai taho, joka on edistänyt kulttuurin ja taiteen asemaa sekä alan yhteistyötä Oulun seudulla ja tuonut laajaa näkyvyyttä pohjoiselle kulttuurille ja taiteelle. Palkinto on perustettu viisivuotiskaudeksi matkalla kohti Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkititteliä.

Erikoispalkinto on syntynyt sen ensimmäisen saajan, tanssitaiteilija, Flow Productionsin taiteellisen johtajan Pirjo Yli-Maunulan toiminnan innoittamana. Yli-Maunula myös päättää vuosien 2023–2026 palkittavat.

Palkinto on oululaisena käsityönä Jonathan Gomezin verstaalla valmistettu puuveistos, tulevaisuusteleskooppi, jolla näkee sinne, minne ei tavallisesti näe, monenlaisista näkökulmista.

Oulun kulttuuritapahtumayhdistys

  • tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä
  • koordinoi elokuisiin Oulun juhlaviikkoihin kuuluvien tapahtumien ja festivaalien verkostoa ja yhteismarkkinointia ja tuottaa Oulunsalo Soi -festivaalia
  • tuo esille pohjoista kulttuuria Pohjoinen kulttuurivirta -kanavalla. Tarjoaa tuotantopalveluja myös muille kulttuuritapahtumille ja toimii laajemmin kulttuuritapahtuma-alan kehittäjänä ja verkostoijana Pohjois-Pohjanmaalla.
  • yhdistyksen puheenjohtaja Paavo J. Heinonen, hallitus: Pirjo Yli-Maunula, Inka Koutaniemi, Kari Miettunen, Terhi Mustonen, Jyrki Schroderus ja Jukka Takalo sekä varajäsenet Joonatan Hamari, Annikki Kestilä ja Jenny Kilponen
  • työllistää ympärivuotisesti neljä henkilöä ja kesäsesonkina tusinan verran työntekijöitä kymmenien taiteilijoiden lisäksi
  • omistaa Ilmakitaransoiton MM-kisoja tuottavan Airnest Productions Oy:n
  • jäsenyhdistykset: Jazz-20 ry., Oulun taiteiden yö ry., Oulun musiikkivideofestivaalit ry., Haavemylly Ay., Huutomerkki ry. ja Flow ry.
  • Oulun kaupungin kulttuurin sopimuskumppani, toimintaa tukee myös opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Finland Festivalsin jäsen ja kuuluu VisitOulun verkostoon. Oulun juhlaviikoilla on Ekokompassi-ympäristösertifikaatti.