Oulun ikäihmisten kulttuurikoordinaattori Heidi Jäärni: Kulttuuri on oleellinen osa meidän kaikkien elämää

Ikäihmisten kulttuurikoordinaattori Heidi Jäärni kehittää ja organisoi Oulun kaupungin kulttuurista vanhustyötä. Hän kiittelee, että tehtävässä on tullut tarpeellinen olo. Kuva: Jenni Nikkilä

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ikäihmisten kulttuurikoordinaattori on Oulussa uusi, kulttuuripalveluiden ja ikäihmisten palveluiden yhteinen tehtävä. Työssään Heidi Jäärni kehittää ja organisoi kulttuurista vanhustyötä.

”Yksi iso asia on Oulun kaupungin kulttuuripalveluiden kehittäminen ikäihmisten näkökulmasta. Mietimme eri tahojen kanssa yhdessä, miten ikäihmisille viestitään ja miten saadaan juuri heille kohdennettuja palveluja”, teatteritaiteen maisteri Jäärni kertoo työnkuvastaan.

Yhteistyön tuloksena onkin syntynyt hiljattain Kulttuuria!-esite. Siihen on koottu vinkkejä ikäihmisille kaupungin kulttuuripalveluista, kuten Oulu-opiston kurssitarjonnasta ja Luupin senioriklubista. Painettu esite on jaossa muun muassa Aino-neuvonnassa Oulu10-asiointipisteessä Torikadulla.

”Tavoitteena on madaltaa kynnystä lähteä kokeilemaan uusia kulttuuripalveluita”, Jäärni kertoo.

Kulttuurikoordinaattorina Jäärni on myös muun muassa järjestämässä ensi vuodeksi ikäihmisten taideklubeja Oulun eri kaupunginosiin. Niissä elämän muutoskohdassa olevat ikäihmiset kokoontuvat yhdessä pohtimaan elämäänsä teatteritaiteen keinoin, taiteilijoiden ohjaamana. Klubeilla saatetaan tehdä yhteinen taideproduktio tai vapaamuotoisemmin tutustua taiteen mahdollisuuksiin.

Taideklubit ovat osa etsivän kulttuurisen vanhustyön IKO2-hanketta, jota rahoittaa Taiteen edistämiskeskus. Se on osa sosiaali- ja terveysministeriön Kansallinen ikäohjelma vuoteen 2030 -toimeenpanoa.

Pitkäjänteistä ja mutkatonta työtä

Kulttuurista vanhustyötä on kehitetty Oulussa jo vuosien ajan. Heidi Jäärni kokee, että vaikka ikäihmisten kulttuurikoordinaattorin tehtävä on uusi, hänelle on pedattu siihen hyvä paikka. Työ on hänelle myös luonteva jatkumo, sillä hän on aiemminkin työskennellyt erilaisissa kehitys- ja organisaatiohankkeissa.

”Tulin tähän työhön Oulunkaaren kuntayhtymän Lähde! Taiteesta osallisuutta -hankkeesta, jossa toimin projektipäällikkönä. Tässä työssä kiinnosti erityisesti sen pitkäjänteisyys, mutta myös se, että tämä on ikään kuin kahden palvelun välissä. Ei ole raja-aitoja, vaan pääsee mutkattomasti kehittämään oikeasti toimivia ratkaisuja ja luomaan verkostoja”, Jäärni kuvaa.

Kulttuurinen vanhustyö on laaja kokonaisuus, jossa halutaan huomioida myös ikäihmisten palveluiden henkilökunta. Yksi Jäärnin tehtävistä onkin heidän kulttuurihyvinvoinnin osaamisen lisääminen.

”Sitä varten on perustettu verkosto, jossa on mukana kulttuuriyhteyshenkilö kaikista kaupungin ikäihmisten palveluiden yksiköistä. Pidin vasta myös esimerkiksi kotihoidon henkilökunnalle vuorovaikutuskoulutusta. Se oli todella kivaa ja siitä saatiin hyvää palautetta.”

Matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaa

Ikäihmisten kulttuurikoordinaattorina Heidi Jäärnin vastuulla on myös Kulttuurikummit-vapaaehtoistoiminta. Siinä kulttuurin ammattilaiset ja harrastajat vievät kulttuuria hoivakoteihin ja palvelutaloihin eri tavoin.

”Se voi olla taidevierailuja, taide-esityksiä, laulutuokioita tai vaikkapa lasten tanssiryhmän esiintyminen.”

Jatkossa kulttuurikummina voi myös toimia askartelemalla ikäihmisille syntymäpäivä- ja joulukortteja tai neulomalla villasukkia. Sillä tavoin kuka tahansa pääsee edistämään ikäihmisten kulttuurihyvinvointia matalalla kynnyksellä. Uudesta toimintamuodosta tiedotetaan lähiaikoina lisää. 

”Villasukat ja kortit ovat molemmat olleet todella kysyttyjä hoiva- ja palvelutaloissa. Se on hyvä vakiinnuttaa uudeksi, kaikille avoimeksi toimintamuodoksi. Uusia taidevierailuja tekeviä kulttuurikummeja kaivataan myös lisää, ja minuun voi olla asiasta yhteydessä”, Jäärni sanoo.

Kaiken kaikkiaan oululaisilta on tullut paljon toiveita siitä, millaista toimintaa ikäihmisille olisi kiva saada, toukokuussa kulttuurikoordinaattorina aloittanut Jäärni kiittelee. Tehtävässä on tullut tarpeellinen olo.

”Ihmiset ovat ottaneet kontaktia minuun tosi hyvin. Tässä työssä on paljon tekemistä ja suunniteltavaa ihan vuosiksi eteenpäin. Kulttuurihan liittyy vanhustyössä laajalti eri alueisiin, ja sillä on myös hoidollinen ja ennaltaehkäisevä vaikutus.”

Kulttuurikummit-toiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Heidi Jäärniin: kulttuurikummit@ouka.fi