Oulun elokuvakeskuksen seminaari avaa J.R.R. Tolkienin varhaisia tuotantoja – myös uusia filmatisointeja tulossa

Klonkku on Taru sormusten herrasta -tarinoiden moniulotteinen ja hyvin persoonallinen hahmo. Kuva: Oulun elokuvakeskus/elokuvasta Taru Sormusten herra

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Taru Sormusten Herrasta -trilogia ja Hobitti ovat tulleet monelle tutuksi Peter Jacksonin ohjaamista elokuvista. Kirjailija J.R.R. Tolkienin menestyneistä teoksista on kuitenkin tehty erilaisia filmatisointeja 60-luvulta lähtien, jo ennen kuin kirjojen varsinainen maailmanvalloitus alkoi.

Kirjallisuudentutkija ja tietokirjailija Jyrki Korpua on perehtynyt Tolkienin tuotantoon vuosikymmenten ajan -jopa niin intohimoisesti, että käsitteli aiheita kandin- ja maisterin tutkinnoissaan sekä väitöskirjassaan. Korpua onkin mies paikallaan tulevan seminaarin asiantuntijana.

”Tolkienin kirjat ovat olleet minulle lapsesta asti tärkeitä, ja kaikista mahdollisista kiinnostuksen kohteista mitä elämän varrelle on sattunut, Tolkien on aina pysynyt mukana. Siitä se luonnollisesti kehittyi tutkintoaiheiden ja väitöskirjan myötä harrastuksesta omaksi tutkimuskohteekseen”, Korpua kertoo.

”Väitöskirjassa käsittelin laajasti, miten Tolkien on rakentanut koko tuotantonsa käsittävän myyttisen kokonaisuuden. Olen myös tutkinut Raamatun ja Kalevalan vaikutuksia tuotantoon sekä ollut mukana kansainvälisessä elokuva-adaptaatiotutkimuksessa”, hän jatkaa.

Korpua on julkaissut myös Tolkien aiheisia tietokirjoja. Vuonna 2022 ilmestyi Tolkien ja Kalevala ja vuotta aikaisemmin Mythopoeic Code of Tolkien: A Christian Platonic Reading of the Legendarium.

Piirretyistä elokuvatuotantoihin

Lauantain seminaarin päähuomio tulee olemaan 70-luvun Taru sormusten herrasta- ja Hobitti -animaatioissa, joista kuljetaan kohti 2000-lukua ja Jacksonin filmatisointeja. Lisäksi Korpua käsittelee uusinta Mahtisormukset-sarjaa.

”Käyn läpi myös epäonnistuneita projekteja. Esimerkiksi Disney, Beatles, John Boorman ja Ron Howard ovat olleet aikoinaan kiinnostuneita teoksista, mutta ne hankkeet eivät ole edenneet”, Korpua kertoo.

”Pienessä sivuroolissa ovat myös sellaiset filmatisoinnit, jotka eivät ole päätyneet elokuvateattereihin. Pääpaino pidetään kuitenkin kuvatuissa televisiosarjoissa ja elokuvissa”, hän lisää.

Korpua uskoo, että seminaarista löytyy uutta tietoa myös sellaisille, joille Tolkienin laajempi tuotanto on entuudestaan tuttua.

”Olen ollut kuuntelemassa Bostonissa elokuvayhtiön edustajia, jotka ovat kertoneet tuotantojen yksityiskohdista. Aion käsitellä myös lähes 50 maata käsittäneen vastaanottotutkimuksen tuloksia. Niistä käy ilmi, kuinka eri maissa ihmiset ovat suhtautuneet elokuviin; miten esimerkiksi suomalaiset ovat kokeneet elokuvat verrattuna muihin kansainvälisiin katsojiin. Uskon, että ainakaan näistä asioista ei kovin moni tiedä”, hän sanoo.

Seminaari sattuu Korpuan mukaan erittäin ajankohtaisen saumaan.

”Tolkien filmatisointeja on ollut pitkään, niitä on suunniteltu pitkään ja niitä tulee ilmestymään jatkossakin paljon. Tuorein uutinen on, että on tulossa uusia Taru sormusten herrasta spin off -elokuvia”, tutkija iloitsee.

J.R.R. Tolkien -filmatisointien kiehtovista vaiheista kertova seminaari lauantaina 4. maaliskuuta kello 11.00 alkaen. Tapahtuma pidetään elokuvateatteri Studiossa (kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7 II krs.), ja sinne on vapaa pääsy.

Lue myös