Oululaistuotanto Untold Arctic Wars valottaa vähemmän tunnettua sotahistoriaa

Uusi dokumenttisarja Vaietut arktiset sodat kertoo toisesta maailmansodasta arktisella alueella. Kuvassa haavoittuneita suomalaisia sotilaita Kiestingissä vuonna 1941. Kuva: SA-Kuva

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululainen NTRNZ Media Oy on tuottanut kuusiosaisen tv-dokumenttisarjan nimeltä Untold Arctic Wars eli Vaietut arktiset sodat. Tämä sarja kertoo niistä taisteluista, joita käytiin arktisella alueella toisen maailmansodan aikana. Dokumenttisarjan vastaava tuottaja on Teemu Hostikka NTRNZ Media Oy:sta. Sen kertojaäänenä on näyttelijä Peter Franzén.

Dokumenttisarja on nähtävissä Yle Areenassa 14. helmikuuta alkaen. Sarjan näyttävät myös Pohjoismaiden yleisradioyhtiöt Ruotsin SVT, Norjan NRK ja Tanskan DR. Lisäksi NTRNZ Media Oy on tehnyt maailmanlaajuisen jakelusopimuksen Iso-Britannian suurimman jakelijan TVF Internationalin kanssa.

Pohjolaa käsitellään kokonaisuutena

Teemu Hostikka muistelee, että idea dokumenttisarjasta Untold Arctic Wars syntyi vuosina 2017–2018. Taustalla oli yhteistyö torniolaisen sotahistorioitsija Mika Kuljun kanssa. Kulju on kirjoittanut molemmat Eränkävijät-kirjat ja myös toisesta maailmansodasta kertovia tietokirjoja. Kulju on yksi sarjan Untold Arctic Wars johtavista historia-asiantuntijoista.

”Mikan kertoessa kirjoihinsa liittyviä asioita ymmärsin hyvin pian, että sisällössä olisi kansainvälistä potentiaalia. Pyysimme mukaan ruotsalaisen sotakirjailija Lars Gyllenhaalin, joka innostui ideasta myös”, Hostikka kertoo.

Vaietut arktiset sodat -sarjan vastaava tuottaja Teemu Hostikka perusti NTRNZ Media Oy:n vuonna 2004. Hän on kuvassa Kultaisen Venlan kanssa. Kuva: Henri Luoma

Suunnitellulle dokumenttisarjalle hahmotettiin kansainvälistä näkökulmaa, joka herätti eri kansainvälisten jakelijoiden kiinnostuksen Cannesin myyntitapahtumissa vuonna 2017 ja vuonna 2018. Hän tarjosi ohjelmaehdotusta Yleisradiolle, joka kiinnostui siitä. Rahoituspohja varmistui muiden Pohjoismaiden yleisradioyhtiöiden liityttyä hankkeeseen.

Hostikan mukaan dokumenttisarjan tuotanto kesti kaksi vuotta. Tarkoituksena on ollut käsitellä toisen maailmansodan tapahtumia Pohjolassa yhtenä kokonaisuutena.

”Pelkästään arkistomateriaalien kartoitus ja jälkikäsittely tai animaatiokarttojen tuotanto on ollut lähes kahden vuoden hankkeita. Sarjaa on kuvattu Suomessa, Venäjällä, Saksassa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa ja Norjassa. Olemme kuvanneet ja haastatelleen noin 30 huippuasiantuntijaa sarjaa varten, ja kenttätutkimuksia olemme kuvanneet eri puolilla Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisia alueita”, hän kertoo.

Pohjolassa ei ollut rauhaa

Taustana dokumenttisarjan Untold Arctic Wars tekemiselle on ollut se, että arktisella alueella käydyt toisen maailmansodan taistelut ovat jääneet vähälle huomiolle maailmanhistorian käsittelyssä. Dokumenttisarjan asiantuntijoihin kuuluva Lars Gyllenhaal on muistuttanut siitä, että toinen maailmansota oli arktisempi kuin useammat ihmiset tietävät.

Oulussa toimivan NTRNZ Media Oy:n tuottamasta dokumenttisarjasta nimeltä Vaietut arktiset sodat on tehty kansainvälinen levityssopimus. Kuva: NTRNZ Media Oy

Ruotsi onnistui pysymään puolueettomana koko toisen maailmansodan ajan, mutta muualla Pohjolassa ei ollut rauhaa. Suomi joutui Neuvostoliiton hyökkäyksen kohteeksi melkein koko itärajansa pituudelta talvisodassa vuosina 1939–40. Sitten Saksa miehitti Tanskan ja Norjan vuonna 1940.

Arktinen alue oli sotatoimialueena jälleen vuodesta 1941 alkaen, jolloin Saksan ja Neuvostoliiton välinen sota syttyi. Suomi liittyi sotaan Saksan rinnalla siinä vaiheessa, minkä lisäksi Pohjois-Suomeen sijoitettiin saksalaisia joukkoja. Tämä sota oli Suomen näkökulmasta nimeltään jatkosota.

Vaietut arktiset sodat -sarjassa on käytetty toisen maailmansodan aikana otettuja valokuvia. Kuva: SA-Kuva

Suomen ja Neuvostoliiton välinen jatkosota päättyi syyskuussa 1944, mutta Suomen täytyi aloittaa sotatoimet Lapissa olleita saksalaisia joukkoja vastaan. Neuvostoliitto aloitti samaan aikaan oman hyökkäyksensä Jäämeren rannikolla olleita saksalaisia vastaan edeten aina Norjan Kirkkoniemeen saakka. Suomen osalta toinen maailmansota päättyi huhtikuussa 1945, jolloin saksalaiset joukot poistuivat Suomen Lapista.

Kasvava sisällöntuottaja

NTRNZ Media Oy on mainontaan ja sisällöntuotantoon keskittyvä luova toimisto, jonka Teemu Hostikka perusti vuonna 2004. Tämä yritys on laajentunut vuosien kuluessa. Sillä on 27 vakituista työntekijää ja sen liikevaihto on 2,1 miljoonaa euroa. Sen asiakkaina ovat esimerkiksi Kalajoen Kaupunki & Matkailu, Qstock ja Oulun Kärpät.

Hostikka on tuottanut vuonna 2016 julkaistun tv-sarjan nimeltä Eränkävijät, joka voitti Kultainen Venla -palkinnon Paras ohjelma -kategoriassa vuonna 2017 ja Paras esiintyjä -palkinnon vuonna 2018 ja 2020 sekä Paras Lifestyle sarja – kategorian 2019. Tästä tv-sarjasta on tehty myös kansainvälinen versio nimellä Love of the Wild. joka myytiin Kiinaan vuodenvaihteessa.

TVF Internationalin julkaiseman Untold Arctic Wars -sarjan trailerin pääset katsomaan tästä linkistä.

Lue myös