The Walt Disney Company osti oululaisen dokumenttisarjan Vaietut arktiset sodat

Sääsodankäyntiä Jan Mayenilla. Kuva: Untold Arctic Wars

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vaietut arktiset sodat, englanniksi Untold Arctic Wars, on kuusiosainen dokumenttisarja toisen maailmansodan vähiten tunnetuista tapahtumista. Sarja on ollut kehitteillä vuodesta 2018 ja tuotannossa lähes kaksi vuotta. Sarjaa on kuvattu Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Venäjällä, Saksassa ja Iso-Britanniassa. Vaietut arktiset sodat on ensimmäinen Suomessa tuotettu kansainvälinen dokumenttisarja.

Ensimmäisenä se esitetään Suomessa. Kaikki kuusi jaksoa julkaistaan Yle Areenassa 14. helmikuuta ja ensimmäinen tv-esitys on Yle Tv1:llä keskiviikkona 16. helmikuuta.

”Ylen yksi tehtävistä on omalla tavallaan tukea kansainvälisyyteen pyrkiviä kotimaisia tuotantoyhtiöitä. Yle voi auttaa sisällön kehittämisessä ja tehdä ensimmäisen tilauksen. Vaietut arktiset sodat on monellakin tapaa suomalainen läpimurto”, kuvaa Ylen luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén.

Monen vuoden työn palkka

Sarja on myyty ennakkoon jo Norjaan NRK:lle, Ruotsiin SVT:lle ja Tanskaan DR:lle. Vaietut arktiset sodat on ensimmäinen Yle Original -sarja koskaan, joka on myyty the Walt Disney Companylle. Disneyn National Geographic -kanava näyttää sarjaa aluksi Benelux-maissa.

”Monen vuoden työ ja usko omaan tekemiseen palkitaan nyt hyvin konkreettisella tavalla. The Walt Disney Company osoitti luottamusta pientä pohjoista tuotantoyhtiötämme kohtaan ostaessaan sarjan ennakkoon – sarja ei kaupan allekirjoitushetkellä ollut vielä edes valmis”, sarjan vastaava tuottaja Teemu Hostikka kertoo.

Uusi kansainvälinen näkökulma

Toisen maailmansodan tapahtumia on käsitelty sadoissa eri sarjoissa ja elokuvissa, mutta pohjoisen alueen tapahtumia ei olla koskaan aiemmin käsitelty kokonaisuutena. Vasta viime vuosina arktisen alueen tapahtumat, Norjan miehitys ja Lapin sota ovat alkaneet siirtyä historian kirjoista elokuviksi. Palaute sarjasta on ollut poikkeuksellisen positiivista kautta linjan.

“Nähtyäni sarjan ennakkoon olin hyvin liikuttunut ja vaikuttunut. Loistavaa tarinankerrontaa, hieno visuaalisuus, hyvin mielenkiintoisia uusia tietoja ja kenttätutkimusta. Sarja erottuu selkeästi muista toista maailmansotaa käsittelevistä tuotannoista. Täydellistä suoratoistona ahmittavaksi”, SVT-kanavan tuottaja Mats Lundblab hehkuttaa.

NTRNZ median hallituksessa ja osakkaana toimiva, kansainvälistäkin mainetta niittänyt näyttelijä Peter Franzén on sarjassa mukana kertojaäänenä. Hän ei yllättynyt kuultuaan isosta kansainvälisestä kaupasta.

”Työryhmä sarjan takana on uskomattoman kova. He ovat käyneet läpi järisyttävän määrän tietoa ja materiaalia. He ovat myös saaneet sarjaan kansainvälisen tason imua ja dramaturgisen kaaren, joka vetää katsojan mukaansa. Ei ihme, että sarja on saanut arvokasta ja ansaittua kansainvälistä huomiota”, Franzén toteaa.

Kokemusta sarjojen myynneistä

NTRNZ:n sarjoja on myyty maailmalle aiemminkin. Suomessa jättisuositun Eränkävijät-sarjan kansainvälinen versio Love of the Wild, Eränkävijät – Alpeilta Arktiselle, myytiin juuri miljoonayleisön katseltavaksi Kiinaan.

Taikuutta sekä pohjoista luontoa yhdistävä Magic in Lapland on jo nähty aasialaisella TrueVision-alustalla, Finnairin lentojen viihdejärjestelmissä sekä Unkarissa. Lisäksi sarja julkaistiin juuri sekä Pohjois- että Etelä-Amerikassa. Odotukset Vaietut arktiset sodat -sarjan laajasta kansainvälisestä leviämisestä ovat suuret.

”Viestit Lontoosta jakelijaltamme, TVF Internationalilta, kertovat, ettei tämä tule jäämään viimeiseksi kaupaksi. Kaikki merkit viittaavat siihen, että aihe ja näkökulma ovat tuoreita ja kansainvälisesti kiinnostavia. Kansainvälistä myyntiä ajatellen tällainen startti on paras mahdollinen,” Hostikka sanoo.

 

 

Lue myös