Oululaisryhmä loi kuvitteellisen taiteilijan, jonka näyttely avataan lauantaina Tuirassa

Oululaisryhmän luoman kuvitteellisen valokuvataitelijan näyttely avataan lauantaina Tuiran D-asemalla. Kuva: Inventing Artists

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tuiran D-asemalla lauantaina avautuva kuvitteellisen taiteilijan näyttely antaa äänen vähemmistötaiteilijoille. Inventing Artists -yhteisötaideprojektissa on kevään aikana työskennellyt kahdeksan haun perusteella valittua oululaista saksalaisen taitelijaduon johdolla.

Neljän viikon ajan kahdeksan oululaista henkilöä on työskennellyt useana iltana viikossa D-aseman yhteisötilassa keksiäkseen taiteilijan, jota ei ole olemassa – mutta joka voisi olla tai jonka ehkä pitäisi olla.

Inventing Artists -yhteisötaideprojektiin haettiin helmikuussa 2024 avoimella haulla osallistujiksi luovia ihmisiä. Hakijoista kahdeksan valittiin osaksi työryhmää, jota on kevään aikana ohjannut saksalainen taiteilijaduo deufert&plischke eli taitelijat Kattrin Deufert ja Thomas Plischke.

Deufert ja Plischke ovat työskennelleet vuodesta 2005 lähtien erilaisten yhteisöjen kanssa keksiäkseen naistaiteilijoita, jotka eivät ole olleet oikeasti olemassa. Saksalaisduo perustelee painopistettä naistaiteilijoihin sillä, että heitä tunnustetaan liian vähän taidehistoriassa.

D-aseman projektissa pyritään antamaan kuvitteellisen taitelijan kautta ääni sekä tämän edustamalle vähemmistölle että hänet luoneille taiteilijoille.

Keksittyä valokuvataidetta

Osallistujat loivat projektin aikana valokuvaukseen keskittyvän kuvitteellisen taiteilijan työn otteita keksimällä ja tekemällä niitä itse. Projekti huipentuu näyttelyyn, joka esittelee kuvitteellisen taiteilijan työtä yleisölle.

Ensimmäisellä viikolla ryhmä määritteli kuvitteellisen taitelijan elämänkertaa pohtien sellaisia teemoja kuten sukupuoli, suhde isoäitiin, työmahdollisuudet, epävarmuudet ja naisiin kohdistuva väkivalta maailmanlaajuisesti. Taiteilijan taiteelliseksi painopisteeksi valikoitui valokuvaus ja muoti, sekä vuorovaikutus taiteen ja yhteiskunnan välillä. Työskentelyn välineitä ryhmäläiset käyttivät muun muassa valokuvausta, kirjoittamista ja piirtämistä.

Hän on [AlyÆŋ] -nimeä kantavan taidenäyttelyn avajaisia vietetään lauantaina. Näyttelyssä nähdään kuvitteellisen taiteilijan taideteoksia, joita työryhmä on luonut viime viikkojen aikana. Näyttely painottuu valokuvaukseen, mutta ryhmällä on työn alla myös muun muassa taiteilijan päiväkirja, kirjeitä, kuvataiteita ja runoja. Avajaisissa paikalla on myös Thomas Plischke, joka ohjaa ryhmää paikan päällä Oulussa projektin viimeisen viikon ajan. Näyttely on nähtävillä Tuirassa D-aseman aukioloaikoina seuraavan kuukauden ajan.

Inventing Artists yhteisötaideprojektin toteuttavat yhteistyössä Valveen kaupunginosakulttuuri, deufert&plischke, D-asema, Photo North – Pohjoinen valokuvakeskus ja Goethe-Institut Finnland.

Hän on [AlyÆŋ] -näyttelyn avajaiset lauantaina 11.5. D-asemalla (Valtatie 53, Tuira) kello 17–21. Vapaa pääsy.