Oululaisen Vaski Filmin Máhccan – Kotiinpaluu on ehdolla vuoden parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkintoon

Elokuvantekijä Suvi West sai vastikään myös valtion tiedonjulkistamispalkinnon saamelaisasioiden esille nostamisesta. Kuvat: Vaski Filmi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Suvi Westin ja Anssi Kömin ohjaama ja oululaisen Janne Niskalan tuottama elokuva Máhccan - Kotiinpaluu on yksi kolmesta ehdokkaasta kilpailemassa vuoden parhaan kotimaisen dokumenttielokuvan Jussi-palkinnosta. Palkinnot jakaa Filmiaura, jonka noin 600 henkinen jäsenistö koostuu elokuva-alan ammattilaisista.

Toronton 48. kansainvälisellä festivaalilla perjantaina 8. syyskuuta maailman ensi-illan saanut Máhccan – Kotiinpaluu elokuva on saanut runsaasti huomiota ja ylistäviä arvosteluita niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Elokuva sijoittuu murroksessa olevaan museomaailmaan, jossa repatriaatio – museoesineiden palautus takaisin alkuperäisille omistajilleen – on ajankohtainen keskustelun aihe.

Elokuvaohjaajat Suvi West ja Anssi Kömi osuivat elokuvansa kanssa kultasuoneen: samoista teemoista on useita elokuvahankkeita, mutta Westin ja Kömin Máhccan – Kotiinpaluu onnistuu välittämään katsojille koskettavasti, mitä kolonialistisesti riistetyn kulttuuriperinnön paluu merkitsee alkuperäisille omistajilleen. Kotiin ei palaa ainoastaan esineet, vaan kansan historia, identiteetti ja yhteys edesmenneisiin isovanhempiin.

“Kotiinpaluu seuraa saamelaisten museoesineiden paluuta takaisin saamenmaalle, mutta tarina voisi olla mistä tahansa muusta alkuperäiskansan kulttuurista. Tätä keskustelua käydään ympäri maailmaa, mutta Suomen Kansallismuseo on ensimmäisiä museoita, joka siirtyi sanoista tekoihin”, West toteaa.

Ensimmäinen ehdokkuus

Elokuvan tuottaja Janne Niskala uskoo, että elokuva kiinnostaa paitsi aiheensa ajankohtaisuuden, myös elokuvallisten ansioidensa vuoksi.

“Elokuva on kiertänyt lukuisilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, seuraavaksi se saa Ruotsin ensi-iltansa Göteborgin elokuvajuhlilla ja heti perään Yhdysvalloissa Santa Barbaran kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Jussi-ehdokkuus on Vaski Filmille ensimmäinen ja olemme todella otettuja, että elokuva saa tällaista kollegiaalista tunnustusta”, Niskala iloitsee.

Saamelaisten asia on muutoinkin ollut Oulun seudulla esillä, sillä Pohjois-Pohjanmaan museo on palauttamassa mittavaa saamelaisesineistöään Saamelaismuseo Siidalle.

Lue myös