Oululaisbändi Mustasuo juhlii uutuuslevyänsä aprillipäivän kynnyksellä – edessä myös Baltian kiertue

Oululaismuusikko Antti Saarilammen Mustasuo-yhtyeen kolmannen albumin julkaisua juhlitaan Tukikohdalla 31. maaliskuuta. Kuva: Juuso Haarala

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaisen Mustasuo-bändin keulahahmo Antti Saarilampi on tänä vuonna 40 vuotta täyttävä, Raahesta Tornion kautta oululaistunut muusikko.

”Asuin aiemmin Mustasuon lähellä Toppilassa, ja paikan nimi kuulosti sopivan pahaenteiseltä ja liejuiselta yhtyeelle”, Saarilampi kertoo.

Saarilampi on soittanut monien eri tyylisten kokoonpanojen levyillä ja keikoilla 1990-luvulta lähtien. Hän on esiintynyt parissakymmenessä eri maassa.

”Bänditoiminnan lisäksi teen jonkin verran graafista suunnittelua, videoeditointia, DJ-hommia ja keikkojen järjestämistä.”

Ilman Oulua Mustasuo-bändiä tuskin olisi olemassa, sillä yhtyeen jäsenet ovat tutustuneet toisiinsa täällä.

”Oulun virkeä marginaalimusiikkiskene on tarjonnut paljon soittotilaisuuksia. Erityisesti Tukikohta täytyy mainita tärkeänä paikkana. Nyt kymmenen vuotta Oulussa asuneena ei ainakaan vielä ole minkäänlaista halua muuttaa muualle”, Saarilampi kehuu.

Trio muotoutuu

Mustasuo perustettiin kesällä 2015 kitaristi-laulaja Saarilammen, rumpali Tomi Luimulan ja basisti A. Hannulan toimesta heidän yhteisten kavereidensa tupareissa.

Kolmikko halusi alkaa soittamaan raivokasta ja synkkää musiikkia monipuolisin vaikuttein.

”Olin jo jonkin aikaa suunnitellut uutta äkäisempää bändiä erottuani grindcore-yhtye Feastemista muutamaa vuotta aiemmin”, Saarilampi kertoo.

Jo perustamista seuraavana vuonna Mustasuo julkaisi netissä ensimmäisen albuminsa 7, sekä seitsentuumaisen vinyylisplitin oululaisen Napalm Ted -yhtyeen kanssa.

Tämän jälkeen bassoon tarttui Christopher ”Onni” Livingstone.

Hyvissä väleissä

Mustasuon toinen levy, Katharsis, ilmestyi vuonna 2020. Albumi julkaistiin digitaalisena ja cd:nä jyväskyläläisen Off Recordsin kautta, sekä kasettina Christopher ”Onni” Livingstonen omalla Suspected of Arson -levymerkillä.

Mustasuon basisti on vaihtunut kahdesti.

”Onni soittaa myös vielä tulevalla Hiljaisuus-levyllä, joka julkaistaan nyt aprillipäivänä.”

Tällä hetkellä Mustasuon basisti on Otto Joki. Joki soittaa myös Nistikko-yhtyeessä.

”Olemme aiempienkin jäsenten kanssa erittäin hyvissä väleissä ja teemme edelleen yhteistyötä bändin tiimoilta. Muuttuneet elämäntilanteet ovat vain valitettavasti estäneet kokopäiväisen jäsenyyden jatkumisen”, Saarilampi selventää.

Äkäisesti ja kovaa

Mustasuon musiikkia voisi kuvailla metallivaikutteiseksi ääripunkiksi.

”Nopeita tempoja, säröisiä kitaroita ja äänihuulia repivää poliittissävytteisten tekstien huutamista. Siinä kai ne tärkeimmät elementit”, Saarilampi kiteyttää.

Hän kertoo, että heavyn ja punkin vimmaisimpia piirteitä alettiin yhdistelemään jo 1980-luvulla, ja periksiantamaton paahtaminen jatkuu tänä päivänä osittain samojenkin tyyppien toimesta.

”Mustasuo ei tosin edusta aivan tämän tyylin äärimmäisintä osastoa, vaan biiseissä on paikoitellen tilaa myös rauhallisemmille osuuksille ja vienolle kunnianhimoisuudelle.”

Mustasuon musiikillisia esikuvia on suunnaton määrä, mutta Saarilampi nostaa esimerkeiksi yhtyeet Napalm Death, Converge ja Enslaved.

Yhteiskunnallistakin sanomaa

Mustasuon vuonna 2020 julkaistun Katharsis-levyn sanoitukset olivat lähinnä päänsisäisten negatiivisten tunteiden purkamista. Tästä levy sai myös nimensä.

”Tulevalla Hiljaisuus-levyllä tähän palataan parissa kappaleessa, mutta enimmäkseen sanoitukset käsittelevät bändin alkuaikojen hengessä yhteiskunnallisia asioita.”

Yhtyeen uudelle Hiljaisuus-albumille ei ole sinänsä haettu tiettyä teemaa.

Lähes kaikki Mustasuon biisit ovat Saarilammen käsialaa, mutta Hiljaisuudella on sävellykset myös Tomilta ja Onnilta.

”Toivon mukaan tulevaisuudessa kuullaan lisääkin muiden jäsenten kappaleita”, musiikintekijä toivoo.

Keikaton aika luovuudelle

Koronapandemian vuoksi keikat loppuivat kuin seinään. Saarilampi myöntää tämän vaatineen jonkin verran uudelleen asennoitumista ajankäytön suhteen.

Onneksi useassa Saarilammen bändissä totuttiin nopeasti uudenlaiseen työskentelyrytmiin. Bändeissä keskityttiin enemmän uusien biisien kirjoittamiseen ja äänittämiseen.

”Nyt onkin jopa viideltä eri yhtyeeltäni ilmestymässä tai jo ilmestynyt julkaisuja lyhyen ajan sisään, viimeisimpänä Kantamus-yhtyeen Sun paras ei riitä koskaan -ep.”

Muihin kitaristin nykyisiin aktiivisiin kokoonpanoihin kuuluu muun muassa hardcore punk -yhtye Turhuus, sekä tunnelmallista folk-musiikkia esittävä The Aeon.

”The Aeonin toinen kokopitkä levy odottelee tällä hetkellä julkaisuaan”, muusikko paljastaa.

Keväinen Baltian kiertue

Eniten pandemian alkaessa Saarilampea harmitti Mustasuon Baltian kiertueen peruuntuminen.

”Onneksi tilanne korjataan nyt tulevan vapun aikaan”, kitaristi riemuitsee.

Mustasuo keikkailee huhti-toukokuussa Helsingissä, Tallinnassa, Riikassa ja Tartussa Kürøishi-bändin kanssa.

Saarilammen tunnelmat reissun suhteen ovat lähinnä innostuneet.

”Uskomme, ettei Baltia ole vielä tulilinjalla, ja mikäli tilanne muuttuu, ehtii alta vielä hyvin pois”, hän pohtii.

Mustasuon rumpali Tomi Luimula ei pääse mukaan Baltiaan, mutta häntä tuuraamaan on saatu Terveet Kädet- ja Bonehunter-yhtyeistä tuttu Samppa Kinnunen.

Julkaisukeikka Tukikohdalla

Mustasuon Hiljaisuus-levyn julkaisukeikkaa vietetään Oulun Tukikohdalla torstaina 31. maaliskuuta. Hiljaisuus-albumi julkaistaan aprillipäivänä 1. huhtikuuta.

Cd- ja digijulkaisijana toimii Off Records, kasetin julkaisee Suspected of Arson Records.

Tulevaisuudessa Mustasuon tavoitteena on päästä soittamaan uusiin paikkoihin yhä kauemmas maailmalle.

”Haluamme tehdä suhteellisen relevantteja äänitteitä ja pitää bändissä läsnä myös paineettoman hauskanpidon meiningin”, Saarilampi kertoo.

Lisätietoja: Mustasuo Bandcampissa