Oululaisartisti Sana julkaisi uuden biisin: ”Ei ole noloa hakea apua mielenterveys- ja päihdeongelmiin”

”Uudestaan-kappaleen isoimpana teemana on, ettei menneisyys määritä ihmistä ja kaikesta selviää”, Sana kertoo. Kuva: Tuuli Nikki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sana eli Sanna Rönnberg kertoo, että monet yhdistävät hänet suoraan ”mikseriräppäriksi”, sillä hän tuli tunnetuksi jo 2000-luvun alkupuolella teiniaikaisista rap-biiseistään.

”Toiset taas muistavat minut Suomen X Factorista, jossa kilpailin silloisen keikkalaulajani kanssa duona. Ohjelman jälkeen tiemme erkanivat ja lähdin puhtaasti soolouralle kehittäen itseäni myös laulajana”, artisti kertoo.

Vuonna 2017 Sana alkoi tekemään musiikkia ammattimaisesti ja tavoitteellisesti tuottajansa kanssa. Tuotanto keskittyy enemmän pop-musiikkiin, mutta räppääminen on edelleen mukana.

”Olen päässyt duetoimaan muun muassa Aki Tykin, Sanin ja Maya Paakkarin kanssa”, Sana iloitsee.

Biisileiri kantoi hedelmää

Uudestaan-kappaleen julkaisupäivä on 18. helmikuuta. Kappaleen idea syntyi vuoden 2021 lopulla biisileirillä. Sanan lisäksi leirille osallistuivat Vesa Lappalainen, Jere Pehkonen, Wili Nuutinen, Emilia Rinne ja Davia Akenami.

”Itse kirjoittelin pääasiassa sanoituksia, mutta kyllä siinä tiimityöskentelyssä lopulta kaikki tekee kaikkea.”

Uudestaan-biisi on mielenterveys- ja päihdeteemainen. Aihe on Sanalle tärkeä joten oli selvää, että hän halusi tehdä aiheesta biisin.

”Ei siinä kyyneliltä vältytty, ja edelleen kappale herättää mussa voimakkaita tunteita, niin haikeutta kuin voimaantumista”, laulaja myöntää.

Häpeä on turhaa

Adhd-diagnoosin saanut Sana on selättänyt myös alkoholiongelman. Parhaillaan tutkintaan, olisiko hänellä kaksisuuntainen mielialahäiriö.

”Olen aina halunnut olla avoin asioista, koska omien kokemuksien kautta voin auttaa myös muita”, räppäri kokee.

Hän ei näe mitään syytä hävetä, koska nämä asiat ovat jo tapahtuneet hänelle.

”Jos edes yksi ihminen lopettaa päihteiden käytön tai hakee apua omaan pahaan oloonsa, niin se tuo merkityksen kaikkeen tekemiseeni.”

Avun piirissä, jonossa

Nuorempana Sana oli niin jääräpää, ettei hän ottanut apua vastaan.

”En puhunut kenellekään, purin kaiken vain musiikkiin. Se oli virhe. Asioiden kanssa ei koskaan pidä jäädä yksin”, hän ymmärtää.

Nyt aikuisiällä Sana on hakenut ja saanut apua. Ensin hän meni oman terveyskeskuksen kautta psykiatrisen sairaanhoitajan puheille. Sieltä hänet ohjattiin psykiatrille, ja nyt hän odottaa psykoterapian alkamista.

”Psykoterapiajonot ovat pelottavan pitkät. Toivon, että näille asioille voitaisiin tehdä jotain, sillä itsekin tiedän, miten raskasta on odottaa avun saantia.”

Lisäksi Sanan isästä on ollut hänelle suuri apu.

”Hän auttoi velkojeni kanssa kun lopetin päihteiden käytön vuonna 2015 ja on ollut muutenkin tukena”, tytär kiittelee.

Lauluflikat kertosäkeissä

Uudestaan-biisiin saatiin mukaan Oulun NMKY:n Lauluflikat-lapsikuoro.

”Kun ajelin biisileiriltä kotiin soitin ystävälleni ja keikoillani dj:nä toimivalle Leila Katanasho-Korhoselle. Kerroin että tarvitsemme tähän biisiin lapsikuoron. Leila vinkkasi hänen entisen kuoronjohtajansa Ahti Seppin, jolle laittoi samantien viestiä”, artisti muistelee.

Sepp ja kuoro olivat ideasta innoissaan. Sana poikkesi Lauluflikkojen treeneissä toteamassa, että he ovat juuri mitä kappale kaipaa.

”Tytöt laulavat kertosäkeen mielettömän hyvin! Mulla tuli ihan itku, kun kuulin sen ensimmäisiä kertoja”, Sana herkistyy.

Huumekulma-ohjelman tunnariksi

Kappale pääsi Irti huumeista ry:n Huumekulma-ohjelman tunnariksi. Sana kertoo alkaneensa miettiä julkaisua ja yhteistyötahoja jo biisileirillä, kun kappale oli alkanut syntyä.

Sana laittoi viestiä Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikalle, jonka kanssa hän on aiemminkin tehnyt yhteistyötä.

”Mirka kiinnostui kappaleesta ja ehdotti, jos siitä saisi tunnusmusiikin heidän Huumekulma-keskusteluformaattiin. Huumekulmassa käsitellään ajankohtaisia huumekysymyksiä eri asiantuntijoiden, huumeita käyttävien läheisten ja huumeista toipuvien kanssa. Kappale istuu formaattiin täydellisesti!”

Huumekulma starttasi IrtiHuumeista-YouTube-kanavalla 10. helmikuuta.

Tulossa myös musiikkivideo

Laulusta on tekeillä myös musiikkivideo.

”Musiikkivideolla päästään kurkistamaan kuoron äänityksiin, sekä nähdään useita tuttujakin kasvoja, jotka paljastavat elämänsä kriisejä ja diagnooseja.”

Videolla kuvastetaan että kuka tahansa, lähtökohdistaan riippumatta, voi kärsiä mielenterveys- ja päihdeongelmista.

”Olen mielettömän kiitollinen näille rohkeille ihmisille, jotka lähtivät epäröimättä mukaan hyvän asian puolesta. Toivon, että katselija saa videosta voimaa ja uskoa, että hänkin selviää.”

Musiikkivideolla yhteistyössä ovat Irti Huumeista ry, ADHD-liitto ja Hyvän mielen talo. Tukemassa on myös liuta oululaisia yrityksiä.

Avoimuutta ja puhetta

”Mitä enemmän puhumme näistä asioista häpeilemättä, sitä enemmän ihmiset saavat tietoutta ja ymmärtävät, että aivan tavallisia ihmisiä me kaikki ollaan. Asioita tapahtuu ja vastoinkäymisistä selvitään.”

Sanan mielestä kenenkään pidä hävetä itseään, piirteitään tai kokemuksiaan. Avun hakemisessa ei ole mitään noloa.

”Oulussa kunnallisen lisäksi ainakin Hyvän mielen talo ja Kriisikeskus tarjoavat maksutonta keskusteluapua ja auttavat eteenpäin. Vastaavia paikkoja olisi hyvä olla enemmänkin”, laulaja tietää.

Sanan kotisivut tästä linkistä.

 

Lue myös