Oululainen Tapani Launonen huippukokki Gordon Ramsayn mukana Lapissa

Tapani Launonen oli mukana eläintenohjaajana muun muassa myös Kaikki synnit -tv-sarjassa, jota kuvattiin Oulun seudulla. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Eläintenohjaaja Tapani Launonen on toiselta ammatiltaan skauttaaja eli kuvauspaikkojen etsijä sekä filmituotantojen järjestäjä.

Viime syksynä hän sai yhteydenoton englantilaiselta tuotantoyhtiöltä, joka oli suunnittelemassa kuvauksia Gordon Ramsayn matkaohjelmaan. Tällä kertaa tarkoitus oli tutustua Suomen Lappiin.

”Ennakkosuunnitelmat tehdään tämänkaltaisissa tuotannoissa todella tarkkaan. Käytännössä suunnitteluun kului kolme, neljä kuukautta”, kertoo Tapani Launonen.

Mukana Lapissa Ramsayllä olivat kaksi hauskaa seuralaista, italialainen Gino D´Acampo ja ranskalainen Fred Sirieux. Miesten huumori ja hassuttelu onkin ohjelman ehdoton suola, kauniiden maisemien ja monivaihteisten seikkailujen lisäksi.

Hyvä pohjatyö takaa tuloksen

Varsinaiset kuvaukset tehtiin rivakasti ja ne olivat ohi suhteellisen nopeasti.

”Ohjelma kuvattiin noin kolmisen viikkoa sitten ja kuvauspäiviä oli kaikkiaan viisi”, kertoo Launonen.

Kolmikon seikkailu matkailuautolla vei muun muassa Jerisjärvelle, Luostolle, Rovaniemelle ja Leville. Matkan varrella miehet sukelsivat jään alla, ajoivat poroja moottorikelkoilla, valmistivat herkullista ruokaa, saunoivat sekä tietysti tapasivat joulupukin.

”Jokainen kohtaus tietysti piti suunnitella tarkasti niin, että kaikki turvallisuusvaatimukset täyttyvät ja meillä on vaihtoehto B aina valmiina.”

Kuvausryhmällä oli todellista onnea matkassa. Lappiin satoi lumipeite vain paria päivää ennen kuvauksia, ja puiden oksat ja maa olivat kauniin valkoisia.

”Olen viimeisen kymmenen vuoden aikana tottunut siirtämään joulukuisia kuvauksia aina pohjoisemmaksi. Tällä kertaa kuvausryhmällä oli todellakin tuuria, sillä kuvauspaikkoja ei haluttu vaihtaa,” Launonen nauraa.

Millaisen vaikutelman Gordon Ramsay ja kuvausryhmä sai Suomesta?

”Jos ohjelmasta välittyy ihastus ja hieno tunnelma, niin se oli aitoa. Miljoonille katsojille ympäri maailman Suomi ja Lappi näyttäytyvät ihmeellisyyksien ihmemaana”, kiteyttää Tapani Launonen.

Lisätietoja Gordon, Gino and Fred: Desperately Seeking Santa -ohjelmasta tästä linkistä.

Tapon käsissä eläimetkin pääsevät näyttelemään, tai ainakin olemaan esillä.

Lue myös