Oulu Sinfonian lokakuu käynnistyy nykymusiikilla – hengittämisen ääniä ja vesielementtejä

Oulu Sinfonian Merkillisiä ääniä -konsertissa kuullaan muun muassa Eriikka Maalismaan viulua. Kuva: Cata Portin

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Merkillisiä ääniä -konsertissa kuullaan Carola Bauckholtin Atempause, Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen Water sekä Veli Kujalan konsertto viululle ja orkesterille Auseil.

Saksalaisen Carola Bauckholtin Atempause muuttaa hengittämisen huokailevat äänet mekaanisesti soivaksi ilmiöksi. Bauckholt on erikoistunut kokeelliseen musiikkiin ja ollut performanssin pioneeri Mauricio Kagelin sävellysoppilaana Kölnin musiikkikorkeakoulussa. Bauckholt pitää vuoden 2023 Uuden Musiikin Lokakuu -festivaalin yhteydessä myös kansainvälisen sävellyksen mestarikurssin.

Teosto-palkittu Water

Oululaissäveltäjien Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteisteos, keväällä 2023 Teosto-palkinnon saanut Water muovaa vesielementin olomuodoista mielikuvitusta ruokkivaa säveltaidetta. Tampere Filharmonian tilausteos aloittaa peruselementtejä käsittelevän teossarjan. Sarjan ensimmäiseksi elementiksi valikoitui vesi, sillä Tammerkoski on oleellinen osa kaupungin historiaa. Teoksessa kuvataan veden tärkeyttä, kauneutta sekä uhkaavuutta ja ilmastokriisin seurauksia.

Harmonikkataiteilijana ja säveltäjänä tunnettu musiikin tohtori Veli Kujala puolestaan kuuluu Suomen säveltaiteen kehutuimpiin säveltäjiin. Oulussa harmonikansoittoa opiskelleen Kujalan musiikille kuvaavaa on mikrotonaalisuus: puolisävelaskelta pienemmät kahden sävelen väliset erot.

Hänen viulukonserttonsa Auseil on syntynyt H. P. Lovecraftin tieteiskauhukirjojen hengessä.

”Tarina on vaikuttanut vahvasti konserton tunnelmaan ja dramaturgiaan, mutta eräät synkät henkilökohtaisen elämäni tapahtumat olivat vähintään yhtä lailla läsnä sävellysprosessissa”, kertoo Kujala.

Eriikka Maalismaalle Auseil

Auseil on omistettu oululaislähtöiselle viulistille Eriikka Maalismaalle, jonka soittoa Kujala kuvailee fantastiseksi.

Tapiola Sinfoniettasta, Avanti! -kamariorkesterista Turku filharmoniasta, Lapin kamariorkesterista, Australian Chaber Orchestrasta, BBC:n sinfoniaorkesterista ja Helsingin kaupunginorkesterista monipuolista kokemusta hankkinut Maalismaa siirtyi vapaaksi taiteilijaksi 2016.

Hän järjestää nykyään monitaiteellisia esityksiä erilaisissa kokoonpanoissa. Nykymusiikki ja yhteistyö säveltäjien kanssa on hänen suurimpia kiinnostuksen kohteitaan.

Oulu Sinfonia, Merkillisiä ääniä to 5.10. klo 19, Madetojan sali.