Oulu Sinfonia saa vieraakseen nuoren Luka Faulisin, jonka viulussa sanotaan oleva miljoonan dollarin soundi

Kolmevuotiaana viulunsoiton aloittanut Luka Faulisi, 21, on nopeasti kerännyt mainetta yhtenä sukupolvensa lupaavimmista viulisteista. Kuva: Moricette Schlosser

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kolmevuotiaana viulunsoiton aloittanut Luka Faulisi, 21, on nopeasti kerännyt mainetta yhtenä sukupolvensa lupaavimmista viulisteista. Hän on opiskellut Maastrichtin konservatoriossa Boris Belkinin johdolla ja saanut ohjausta useilta alan arvostetuilta taiteilijoilta, joista muun muassa kapellimestari-viulisti Pinchas Zukerman on sanonut että Faulisilla on soitossaan ”miljoonan dollarin soundi”.

Sukujuuriltaan italialais-serbialais-ranskalainen Luka Faulisi on niittänyt kehuja myös keväällä 2023 ilmestyneen debyyttisooloalbuminsa myötä. Aria-levy sisältää oopperaan linkittyviä aarioita ja teoksia viululle ja pianolle sovitettuina.

Levyllä on kuullaan musiikkia muun muassa Franz Waxmanilta, Karol Szymanowskilta, Giuseppe Verdiltä ja Pjotr Tšaikovskilta. The Strand Reviewsin arvostelun mukaan Lukan soitosta välittyy kauttaaltaan lyyrinen herkkyys sekä aimo annos showmiehen elkeitä.

”Voiko tämä nuori huippulahjakkuus palauttaa villin viuluvirtuoosin aikakauden?” kysyi arvostelussaan puolestaan The Telegraph.

Kansainvälistä kapellimestarointia

Kapellimestari Joana Carneiro on johtanut muun muassa Lontoon kansallisoopperan, Skotlannin oopperan ja Tanskan kuninkaallisen oopperan tuotantoja ja hänen yhteistyökumppaneitaan ovat olleet muun muassa säveltäjät John Adams, Esa-Pekka Salonen, Brett Dean ja Kaija Saariaho.

Oulussa kuullaan ruotsalaisen Wilhelm Stenhammarin Excelsior!, sekä Felix Mendelssohn Bartholdyn kolmas sinfonia ja viulukonsertto, jonka solistina Faulisi soittaa. Tämä konsertto jäi säveltäjänsä viimeiseksi konsertoksi, ja kuuluu viulukirjallisuuden ehdottomaan kärkeen. 

Korkeuksiin!-konsertti to 28.9. klo 19, Madetojan sali.