Oulu on päässyt Kalevauva.fi- yhtyeen uudelle Kaupunkilaulut-levylle – kuvaileeko laulu sun Oulua?

Aapo Niinisen (vas.) ja Kimmo Nummisen Kalevauva.fi -yhtye on tullut tunnetuksi keskutelufoorumeilta kootuista sanoituksistaan. Kuva: Antti Rinkala

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kylmä merituuli aina tuulee luihin ja ytimiin. Toppatakissa kesät ja talvet, rahat hassattiin Kivisydämeen. Pohjoisen Espoo, viihdyt jos olet insinööri. Peltomarkettien paratiisi, paska kaupunni.

Näillä lauseilla alkaa Kalevauvan.fi-yhtyeen eli Kimmo Nummisen ja Aapo Niinisen Oulusta kertova kaupunkilaulu. Sanoitukset on poimittu Vauva.fi -keskustelufoorumilta, josta Oulua kuvaavia kommentteja löytyi runsaasti.

”Kaikista kaupungeista löytyy keskusteluita ja kommentteja, jotka ovat sekä puolesta että vastaan. Me pyrimme kuvittamaan sanoituksilla tietynlaista mielikuvitusmaailmaa, eli miltä Oulu näyttäisi, jos se perustuisi vain ihmisten nettikommentteihin”, trubaduurikaksikon toinen osapuoli Kimmo Numminen kertoo.

”Olemme vuosien aikana lukeneet niin paljon eri keskusteluita, että osaamme suhtautua niihin myös kriittisesti. Haluamme nostaa sanoituksiin mukaan meitä huvittavia, oivaltavia yksityiskohtia, jotka kuulostavat hyvältä musiikillisesti”, hän jatkaa.

Vaikka sanoitukset kuvaavat oululaisia ilmiöitä hyvinkin tarkasti, ei artisteilla itsellään ole henkilökohtaista suhdetta Ouluun, muutoin kuin keikkojen kautta.

”Oulussa meidät on aina otettu suurella lämmöllä vastaan. Kerran hotellin tervetulokorttiin oli kirjoitettu sitaatteja meidän biiseistä. Siitä tuli hauska fiilis. Oulusta on myös upeita keikkakokemuksia”, Numminen muistelee.

”Tottakai Oulu on myös iso ja muutenkin legendaarinen kaupunki. Nämä kaikki pointit vaikuttivat siihen, miksi valitsimme Oulun osaksi Kaupunkilauluja” hän jatkaa.

Aapo Niininen (vas.) ja Kimmo Numminen ovat tehneet Kaupunkilaulut vol1 -levylle biisejä kymmenestä suomalaisesta kaupungista, muun muassa Lahdesta, Kuopiosta ja Turusta. Kuva: Antti Rinkala

Tulukeepa, tuuppa vai tulukaapa

Kaupunkilauluissa kuullaan Nummisen ja Niinisen lisäksi myös vierailevien artistien laulua. Oulu-biisissä on mukana näyttelijä Ernest Lawson. Laulussa tuodaan esiin myös Oulun murretta.

”Saatiin Ernestiltä apua Oulun murteen tarkistamisessa. Kaikki netistä löytyneet ilmaisut eivät kuulostaneet Erkun korvaan oululaisen suuhun sopivaksi, joten ne muutettiin”, Numminen kertoo.

Kaupunkilauluja on tehty kaiken kaikkiaan kymmenestä suomalaisesta kaupungista. Palaute on ollut pääasiassa positiivista.

”Useimmat kuulijat tuntevat meidän tapamme tehdä biisejä pilke silmäkulmassa, itseironiaa käyttäen. Kerran Kouvolan keikalla tuli kyllä pieni hämmennys, kun yleisössä ollut henkilö luuli, että olemme tulleet sinne haukkumaan heidän kaupunkiaan. Sekin kuitenkin saatiin nopeasti selvitettyä”, naurahtaa Numminen.

”Olemme huomanneet, että suomalaiset osaavat nauraa itselleen. Se on todella ilahduttavaa. Me tehdään kuitenkin biisejä aina hyvä mieli edellä ja rakkaudella aiheita kohtaan, vaikka niistä ironiaa löytyykin”, artisti toteaa lopuksi.

Kalevauva.fi esiintyy 22.huhtikuuta 45 Specialissa.

Lisätietoa Kalevauva.fi-yhtyeestä löydät tästä linkistä.

 

 

 

 

Lue myös