Oulu loves me -tapahtuma aloittaa rasisminvastaisen viikon Mun Oulun -verkkosivulla

Tämän teemaviikkoon liittyvän kuvituksen on tehnyt Oulun kristillisen koulun 8.-luokkalainen Monica Lindgren,14v.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa viikon teemaksi valittiin Kasvot rasismille, joka pohjautuu Valtakunnallisen Etnon ja Punaisen Ristin teemoihin.

Valtakunnallisen Etnon teemana on syrjintä ja vihapuheisiin puuttuminen, ja Punaisen Ristin kampanjan pääviesti on Tunnista, tiedosta, toimi. Kampanjassa halutaan lisätä tietoisuutta erityisesti nuorten kokemasta rakenteellisesta rasismista, annetaan nuorille ääni ja tehdään rasisminvastaisia toimintaohjeita tunnetuksi. Teemaa tuodaan esille erityisesti omakohtaisten kokemusten ja kertomusten kautta. Viikon pääkohderyhmä on nuoret.

Oulu loves me on viikon päätapahtuma, jossa nostetaan esiin viikon teemaa ja annetaan kasvot rasismille omakohtaisten kokemusten, kertomusten ja musiikkiesitysten kautta. Tapahtuman avaa sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä.

Viikon aikana järjestetään myös muun muassa Pohjois-Suomen Etnon ja Nuorten Ystävien järjestämät paneelikeskustelut sekä on mahdollisuus tutustua Aleksandra Lemken About us -valokuvanäyttelyyn kulttuuritalo Valveella ja kirjanäyttelyyn Oulun pääkirjastolla.

Eri tahojen yhteistyötä

Päiväkodeille, peruskouluille ja toisen asteen oppilaitoksille on koottu materiaaleja ja lukusuosituksia. Materiaaleista löytyy eri-ikäisille esimerkiksi videoita keskustelun pohjaksi, työpajaideoita ja yhdenvertaisuusvisa. Tehtäviä on mahdollista toteuttaa osana opetusta. Harjoituksia löytyy muun muassa ristiriitojen ja konfliktien ratkaisemiseen, vihapuheen käsittelyyn ja pelillisin keinoin yhteiskunnan normien ja ennakkoluulojen pohtimiseen.

Oulussa toteutetaan haastekampanja teemalla Meille ovat tervetulleita kaikki, missä tuodaan tunnetuksi rasisminvastaisia toimintaohjeita ja haastetaan mukaan yrityksiä, yhdistyksiä ja organisaatioita koulujen ja oppilaitosten lisäksi.

Oulussa viikko toteutetaan eri tahojen yhteistyönä. Mukana ovat Oulun kaupungin lisäksi muun muassa Pohjois-Suomen Etno, Punainen Risti, Vuolle Oulu, Oulun Kulttuurisäätiö ja Pohjois-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta. Viikkoa koordinoi Oulun kaupungin Monikulttuurikeskus Villa Victor. Oulussa on tehty yhteistyötä rasisminvastaisen viikon tiimoilta vuodesta 2011 alkaen.

Oulu loves me -tapahtuma maanantaina 21. maaliskuuta kello 13 Mun Oulu -verkkomediassa.

Lue myös