Oulu kehitti lastenmusiikkipääkaupunkina mallin, josta halutaan käytäntö myös kunniavuoden jälkeen

Kiertueella järjestetään 44 konserttia 30 koululla. Loppuvuodesta myös Soivan Siilin musiikista pääsevät nauttimaan kuudesluokkalaiset. Kuva: Paula Puumalainen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Juhlavuoden innostamana vuoden 2021 alusta perustettiin avoin Oulun lastenmusiikin verkosto, johon saatiin mukaan oululaisia lastenmuusikoita, musiikinopettajia, Oulun yliopiston musiikkikasvattajia sekä kulttuuri- ja opetusalan ammattilaisia. Tapaamisissa kartoitettiin alan haasteita ja ideoitiin yhteistyötä ja esimerkiksi koulukonserttikiertuetta.

”Olen kokenut alan toimijaverkoston kanssa tehdyn yhteiskehittämisen erittäin arvokkaaksi ja siitä on tullut jo nyt paljon positiivista palautetta. Dialogi eri toimijoiden välillä on lisännyt yhteistä ymmärrystä tarjonnut näkymiä siihen minkälainen rooli kaupungilla tulisi olla lastenmusiikkialan kehittämisessä ja työmahdollisuuksien lisäämisessä”, iloitsee Oulun kaupungin lastenkulttuuripäällikkö Katri Tenetz.

Verkoston tarpeista ja toiveista kootaan aineisto, jota hyödynnetään toimialan kehittämistyössä myös jatkossa.

Yhtyeet ja Oulu Sinfonia koulukiertueella

Syksyn 2021 aikana järjestetään yhteensä 44 konserttia, jotka toteutetaan kolmen oululaisen lastenmusiikkiyhtyeen, Soiva Siili Duon, Liikkuvan laulurepun ja Pentti Punkin Syntymäpäivien, sekä Oulu Sinfonian voimin 30 eri kouluilla.

Konsertit ovat osa Oulun kaupungin opetussuunnitelmaa ja kohderyhmänä on pääasiallisesti 1.–3.-luokkalaisia.

”Keikoilla on ollut todella mahtava fiilis. Oppilaat ovat kuunnelleet hyvin laulujen tarinoita muun muassa kiusaamisesta ja erilaisuudesta”, kiittelee Liikkuvan Laulurepun Mari Rautio.

“Meille koulukeikat on ollut huippumahdollisuus päästä esiintymään, emme ole yhtyeenä aikaisemmin kouluissa esiintyneetkään. Saimme samalla myös kokemusta juonellisen kokonaisuuden esittämisestä, jota olemme esitykseemme rakentaneet. Kyllä tästä keikkasarjasta saadaan potkua myös levymme tekemiseen”, iloitsee Valtteri Huovinen Pentti Punkin Syntymäpäivistä.

Konserttikiertueesta kukin lastenmusiikkiyhtye esiintyy kymmenen kertaa, lopuista 14 koulukonserteista vastasi Suomen pohjoisin sinfoniaorkesteri Oulu Sinfonia. Kouluja kiersivät Oulu Sinfonian pienryhmät, kaksi puhallinkvintettiä ja kaksi jousikvintettiä, jotka soittivat kokoonpanoille sovitettuja kappaleita.

Pysyvä malli kohti kulttuuripääkaupunkivuotta

Juhlavuosi jatkuu Konsertti joka kouluun -mallin parissa yhteistyössä Konserttikeskus ry:n kanssa. Loppuvuoden konserteista saavat nauttia oululaiset kuutosluokkalaiset.

Juhlavuoden pohjalta Oulun kaupungille on syntynyt selkeä toimintamalli, miten lastenmusiikkia tuodaan pysyväksi osaksi varhaiskasvatus- ja perusopetusta. Myös seuraavat askelmerkit toiminnan kehittämiseksi on mietittynä.

“Lastenmusiikilla on vahva pohja ja pitkät perinteet Oulun kaupungissa, joten vaikka virallinen titteli jatkaa matkaansa, meillä toiminta tietysti jatkuu. Seuraavaksi lähdemme rakentamaan kansainvälistä yhteistyötä lastenmusiikin parissa, siihen meillä on jo sopivia verkostoja ja kumppanuuksia mietittynä. Tähtäimessä on tietysti kulttuuripääkaupunkivuoden lastenmusiikin konserttikiertueet, joista osa on kansainvälisiä”, Tenetz toteaa.

 

Lue myös