Maakinen Martinniemi saapuu jälleen – jo toistakymmenettä kertaa juhlitaan Ukkolanrannan hietikolla

Maakinen Martinniemi -kylätapahtuma ei jätä ketään kylmäksi. Tunnelmaa riittää keleistä huolimatta. Kuva: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Maakinen Martinniemi on kyläyhdistyksen voimannäyte, jossa joka vuosi vapaaehtoinen talkooporukkaa saa aikaan hauskan ilmaistapahtuman kaikkien iloksi.

Tapahtuma sai alkunsa Martinniemen Kurtinhaudan rantametsän suojelusta vuona 1980-2009, jolloin kyläläiset yli kaikenlaisten rajojen nousivat puolustamaan yhteistä rannattoman horisontin maisemaa

”Kurtinhauta haluttiin säilyvän yhteisenä vetovoimaisena virkistysalueena. Kun kaavoitussuunnitelmat raukesivat kesällä 2008, tosin rantaa ei ole edelleenkään virallisesti suojeltu, päätettiin Martinniemen taiteilijapiireissä, että rantametsässä täytyy järjestää sellainen festivaali, johon itse haluaisi mennä”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja, muusikko Jukka Takalo.

”Mukaan kutsuttiin muitakin taiteilijoita ja yhteistyössä Martinniemen kyläyhdistyksen ja muiden paikallisten toimijoiden, talkoolaisten ja yleisön kanssa tapahtuma on vakiintunut ja kasvanut luoden voimistuvaa yhteishenkeä ja imua kylälle”, hän jatkaa.

Takalo on toiminut alusta asti tapahtuman taustajoukoissa ja on tänäkin vuonna koonnut mielenkiintoisen poikkitaiteellisen ohjelman, josta löytyy katsottavaa ja kuunneltavaa vauvasta vaariin.

”Mikäs sen hauskempaa, kun kesäilta on kauneimmillaan ja rannaton horisontti suutelee syliinsä virtaavaa Kiiminkijokea. Rantaviivojen luonnottaret innoittavat nauttimaan taiteesta ja maisemasta”, runoilee Takalo.

Oulu2026-pilotti

Perjantaista sunnuntaihin on luvassa tapahtumia, tarinoita, kohtaamisia ja taidetta miltei yötäpäivää Maakisella rantametsäareenalla, Martinniemen Kerholassa ja sen tapahtumateltassa. Uutuutena Perämeriristeily Iin Röyttään.

”Mukana myös kirjastoauto Kauno ja tänä vuonna erityisen runsaasti ohjelmaa lapsille ja perheille”, Jukka Takalo lisää.

Lisäksi on tietysti musiikin ohessa luvassa erilaisia performansseja, aina suosittu Kuvataidemetsä ja paikkansa vakiinnuttanut Kirjailijakävely. Puffetista saa ostettua perinteiset savumaivat ja ohessa voi jututtaa natiiveja marttilaisia.

”Maakinen Martinniemi on keskeinen pilotti Oulu2026:ssa mukana olevalle Delta Life -kokonaisuudelle, jossa kulttuuri kulkee vesireittejä ja monenlaista tapahtuu luonnon omissa oopperataloissa. Eihän meillä Milanon La Scalaa ole, mutta on Rannaton horisontti ja Rantametsäareena”, Takalo mainitsee.

Maakinen aikataulu löytyy tämän linkin takaa.