Jos jauhopeukalo on keskellä kämmentä, ammattilaiset auttavat – oululaiselta Kreemalta lähtee maut maisteluun

Leipomo-konditoria Kreeman toinen omistaja Kati Sihvonen kertoo, että mikäli mielii saada kesällä pidettäviin häihinsä kakun, niin suunnittelu kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin vuoden alussa. Kuvat: Mari Rytilahti

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Mari Rytilahti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kesä on juhlan aikaa ja häät yksi suosituimmista juhlista. Häiden järjestäminen on stressaavaa, joten on hyvä antaa ammattilaisen tehtäväksi hääkakku ja makeat leivonnaiset.

Oulun keskustan liepeillä, Kainuuntien varressa, leipomo-konditoria Kreemassa riittää töitä tasaisesti vuoden ympäri. Kesä on kuitenkin sesonkiaikaa. Kreeman kolme leipuri-kondiittoria ja kaksi yrittäjää ovat kesällä kiireisiä, koska viikonloppuisin on pari hääjuhlaa, joihin he valmistavat kakut ja leivonnaiset. Toinen suosittu juhla, johon leivonnaisia tilataan, on rippijuhlat.

Hääkakun suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin alkuvuodesta helmi-maaliskuussa. Joidenkin hääparien kanssa suunnittelu aloitetaan jo vuosi ennen häitä. Yhteydenpito tapahtuu yleensä sähköpostin välityksellä. Kreeman toinen omistaja Kati Sihvonen kertoo, että tilausta ei kannata jättää kesän alkuun.

”Ehdoton takaraja tilaamisen tekemiselle on kesäkuun alku, jos meinaa saada kesällä pidettäviin häihin kakun.”

Hääkakun suunnittelu alkaa siten, että hääpari lähettää kuvia haluamastaan teemasta. Kreemassa sitten mietitään, onko kakku toteutettavissa niillä toiveilla, mitä hääpari on asettanut. Sen jälkeen hääpari saa maistelukakun.

”Joskus kakun suunnittelu on vaatinut jopa 3–4 maistelua, jotta kaikki on saatu kakussa kohdalleen. Yleisesti 1–2 maistelukakkua riittää”, Sihvonen kertoo.

Maistattaminen on oleellista

Fanny ja Jukka Aittakumpu alkoivat etsiä kesäkuussa olleisiin häihinsä sopivaa tekijää loppusyksyllä. He päätyivät tilaamaan kakut Kreemasta, koska saivat heti tilattua maistelukakkuja huokeaan hintaan. Kokonaisuuteen kuului lopulta kolmikerroksinen täytekakku, kolme yksikerroksista kakkua ja allergiakakku.

”Maistelimme aluksi kahta erimakuista voikreemillä kuorrutettua kakkua. Näiden jälkeen vaihdoimme kuorrutteeksi kerman, koska se sopii kesäajan kakuksi. Halusimme, että kakut ovat sileitä ja valkoisia, ja koristeeksi niiden päälle tulisi valitsemiamme kukkia. Kolmannen maistelukakun jälkeen valinta oli selkeä. Tilasimme vielä allergiakakun maisteluun ja se oli hyvä heti sellaisenaan.”

Sihvonen muistelee, että kerran suunnittelu on lähtenyt liikkeelle siitä, että morsian oli tykästynyt Kreemassa sitruuna-marenkipiirakkaan, ja halusi saman makumaailman toistuvan kakun muodossa häissään. Sitten kakkua testailtiin ja muutaman kerran jälkeen heille löytyi oikeanlainen kakku.

Kun kakun mausta päästään yhteisymmärrykseen, niin sen jälkeen odotetaan vierasmäärän tarkennusta ja mahdollisia erikoisruokavalioita. Myös kuljetuksesta sovitaan etukäteen. Osa pareista hakee kakun itse, mutta osalle se toimitetaan hääpaikalle.

”Yleisin vierasmäärä häissä on noin 60–80 henkeä. Isoimmat häät, joihin olemme kakun tehneet, olivat 130 vieraan suuruiset. Kuljetamme kakkuja lähialueella, Oulun seudulla. Kaukaisin paikka, jonne olemme kakun vieneet, on Muhos.”

kakku

Jokainen kakku on uniikki käsityö. Leipomosta tilaamalla saa varmasti haluamansa hääkakun. Kuva: Kreema

Säästyy aikaa ja vaivaa

Jokainen kakku on aina uniikki käsityö. Sihvonen sanoo, että jos kakun tilaa leipomosta, niin se on luotettava keino saada haluamansa hääkakku.

”Tämä on meidän työtämme ja olemme luotettavia ammattilaisia. Tällä tavoin myös säästetään hääparin aikaa.”

Sihvonen on sitä mieltä, että jos itse on kokenut leipuri tai lähipiirissä on kokeneita leipureita, niin siinä tapauksessa kakun voi tehdä itse. Sihvonen on nähnyt hääparien kasvoilta helpotuksen, kun on vienyt valmiin kakun hääpaikalle.

”Yksi tehtävä listalta on pois, kun kakun valmistaa leipuri. Samalla on näkynyt silmiinpistävästi se, miten hääparien jännitys helpottuu kakun saapuessa,” Sihvonen kuvailee.

Kakun hinta määräytyy kakkupohjan ja kerrosten lukumäärän mukaan. Korkein Kreemassa tehty hääkakku on ollut viisikerroksinen. Sihvonen kertoo, että heidän leipomonsa on saanut asiakkailta positiivista palautetta. Sama hääpari saattaa tilata parin vuoden päästä heiltä myös kakun ristiäisiin. Eräs palaute on erityisesti jäänyt Sihvosen mieleen. Siinä sanottiin, että tällaista kakkua teidän pitäisi ehdottomasti ottaa myös kahvilan vitriinin valikoimaan myyntiin.

Fanny ja Jukka Aittakumpu ovat olleet kokemuksiinsa tyytyväisiä.

”Pidimme siitä, että Kreemassa oltiin aktiivisia. Pystyimme luottamaan heidän ammattitaitoonsa. Tilasimme vielä vähän ennen häitä ylimääräisen kakun. Sekin tilaus onnistui helposti.”

Hääkakkujen trendi on kehittynyt siihen suuntaan, että kakuissa käytetään oikeita kukkia. Sokerimassaa ei nykyään käytetä juuri ollenkaan.

”Pyrimme aina toteuttamaan hääparin toiveen. Joskus haastetta on tuonut erikoisemmat väritoiveet. Siinä on sitten pitänyt miettiä tarkkaan toteutusta”, Sihvonen sanoo.

Leipomo-konditoria ja kahvila Kreema on Kati Sihvosen vuonna 2016 avaama yritys, joka sijaitsee Raksilassa osoitteessa Kainuuntie 1. Valmistuttuaan leipomo-kondiittoriksi Sihvonen koki, että haluaa valmistaa ja myydä omia tuotteitaan. Palvelulle oli kysyntää, ja kahvilatausta entisestä työpaikasta innosti liittämään mukaan myös kahvilatoiminnan. Myöhemmin sisko Mari Sihvonen liittyi mukaan yrittäjäksi. Tällä hetkellä leipomo-konditoria ja kahvila Kreema työllistää yrittäjien lisäksi kolme leipuria.

Kreeman kotisivut löytyvät tästä linkistä.