Luontoretkiä, lastenkulttuuria, urbaani festivaali – Mun Oulu kokosi vinkit talviloman viettoon Oulussa

Talvinen Oulu tarjoaa paljon näkemistä ja kokemista. Kuva: Oulun kaupungin kuva-arkisto.

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lomafiiliksiä liikunnasta ja ulkoilusta

Oulussa on erinomaiset puitteet hiihdolle ja luistelulle. Kaupungin ylläpitämiä hiihtolatuja on noin 350 kilometriä. Lisäksi koulujen ja päiväkotien lähistöille on tehty noin 100 kilometriä latua, jotka ovat kaikkien vapaassa käytössä. Luistelukenttiä Oulussa on kymmenittäin. Ajantasainen tieto latujen ja luistelukenttien kunnossapidosta löytyy kunnossapidon seurantajärjestelmästä.

Hiihdon ja luistelun lisäksi Oulun alueella on upeat ulkoilumahdollisuudet luonnossa jokaisena vuodenaikana.  Seudun luontokohteista on valmistunut tuore luontokohdekartta (pdf 1,3Mt), josta löydät esimerkiksi hiihto-, lumikenkäily- ja maastopyöräilyreitit sekä laavut ja muut tulistelupaikat. Kartta on nyt talvilomalaisten noudettavissa paperiversiona Oulun kaupungin matkailuneuvonnan (Hallituskatu 36 B) lisäksi myös kauppahallista matkailuinfon esitetiskiltä viikon 10 loppuun saakka sekä Ympäristötalolta (Solistinkatu 2) ja Oulu10-palvelupisteeltä (Saaristonkatu 8).

Jos olet suuntaamassa Hietasaaren reiteille ja tulistelupaikoille, kannattaa myös lukaista tämä Nallikarin Lomankylän ja Lappiksen yhteistyönä tekemä juttu, josta löydät kokeneen oppaan suositukset Hietasaareen ja bonuksena vähän muuallekin.

Hiukan etäämpänä kaupungissa olevista luontokohteista etenkin Koiteli ja Pilpasuo ovat suosittuja talven käyntikohteita.  Koitelin Tunnelmatupa palvelee kävijöitä lomaviikon ensimmäisenä viikonloppuna sekä torstaista sunnuntaihin 10.–13. maaliskuuta. Tarkemmat aukioloajat löydät tapahtumakalenterista.

Posket saa punaisiksi koko perheen voimin myös Oulun seudun lukuisissa pulkkamäissä, joista löydät listauksen VisitOulun sivuilta.

Juoksemisen ystäville talvilomaviikolla on tarjolla joka lauantainen Pokkinen parkrun. Maksuton ja avoin, yhteisöllinen viiden kilometrin puistojuoksu kiertää Ainolan puiston kautta Rautasillalle ja takaisin.

Mikäli rohkenet pulahtaa avantoon, Oulujoen veteen pääsee virkistymään Tuiran rannan talviuintipaikalta. Avantoon pääset myös Värtön uimarannan vieressä sijaitsevalta Koivurannan saunalautalta, jossa nautiskellaan talviuinnin lisäksi saunan ja porealtaan lämmöstä. Saunalautan laiturista löytyy lisäksi vuokrattavia lasi-igluja, joissa voi yöpyä tähtitaivaan alla ja hyvällä tuurilla revontulia ihaillen.

Kiinnostavalle kävelykierrokselle tai taianomaiselle taidepolulle?

Raikasta ilmaa voi nauttia myös kulttuurilla ja paikallishistorialla höystettynä, sillä Go Arctic ja Oulun seudun oppaat järjestävät hiihtolomaviikoilla opastettuja kävelykierroksia. Kierrosten teemat ovat: Oulussa palaa, Paleleeko patsaita pakkasella ja Hupisaarten puut talviasuissa. Kierrosten hinta on 10 euroa henkilöltä ja ne kestävät tunnin. Aikataulut, teemat ja lippuvaraukset löydä Go Arcticin sivuilta.

Kulttuurinnälkäiselle kävelijälle sopii myös koko perheen Taidepolku Oulunsalon Varjakassa. Tällä kertaa polulta löytyy seitsemän yhteisöllistä taidepistettä – jotain tuttua viime talvelta ja jotain ihan uutta.

Talviseksi ulkoilukohteeksi sopii myös Nallikarin Talvikylä, jossa tarjolla on talvisia aktiviteetteja: tuubimäki, hoijakkakelkka, mönkijöitä lapsille, rekikyytiä ja pilkkiretkiä.

Tapahtumia jokaiseen makuun

Loman voi käynnistää rentouttavan ja kehoa hellivän liikkeen voimin Citydancen tanssimaratonissa lauantaina 5. maaliskuuta. Tuntien teemana on naiseus ja sensuelli liike. Tarkemmat aikataulut, ilmoittautumisohjeet ja hinnat löydät tapahtumakalenterista.

Oulun kirjastossa  tapahtuu lomaviikolla monenlaista. Pääkirjastossa tavataan keskiviikkona viikon kirjailija Anja Heinonen, torstainan pelataan perinteikästä ja viihdyttävää kirjastobridgeä sekä lukulemmikki vierailee lauantaina 12. maaliskuuta pääkirjaston lasten ja nuorten osaston Satusopessa.

Äimäraution ravikausi ei pysähdy lomallakaan, joten hevosurheilun ystävät voivat suunnata maanantaina 7. maaliskuulla OLHY-raveihin. Radalla nähdään myös yhteistyössä Turkan Ratsurinteen kanssa järjestettävä hiihtoratsastusnäytös.

Lauantaina 12. maaliskuuta Nallikarissa koetaan jotain todella ainutlaatuista ja Oulussa täysin uutta: Frozen People – elektronisen musiikin sekä arktisen taiteen ja tyylin festivaalia juhlitaan säätä uhmaten meren jäällä.

Hiihtoloman lopulla pääsee sukeltamaan Oulun Musiikkijuhlien tähtisadetta kimaltavaan ohjelmistoon, kun festivaalin saapuu käynnistämään sunnuntaina 13. maaliskuuta kansanmusiikkiyhtye Celenka.

Näistä ja lukuisista muista tapahtumista löydät tietoa Mun Oulun tapahtumakalenterista. Oulussa on hiihtolomallakin tarjolla vaikka miten paljon tanssia, teatteria, sirkusta, elokuvia ja stand up-komiikkaa!

Taidemuseo ja galleriat kutsuvat

Oulun taidemuseossa ovat tällä hetkellä esillä Vilho Lammen ja Kirsi Kaulasen näyttelyt. Vilho Lampi – väkevä lakeus -näyttely esittelee liminkalaisen taidemaalarin keskeistä tuotantoa 1920–30-luvuilta.  Taidemuseon toinen näyttely, Kirsi Kaulasen Kotona metsässä, on täynnä teräksen välkettä.

Näyttelyihin pääsee tutustumaan esimerkiksi sunnuntaina 13. maaliskuuta järjestettävässä näyttelyesittelyssä. Oulun taidemuseossa järjestetään talvilomalla myös kolme lasten työpajaa, joiden ennakkoilmoittautuminen on nyt käynnissä.

Myös Oulun gallerioista löytyy vaikka mitä mielenkiintoista: Sakari Hintsalan Muotokuvia-näyttely Taidelainaamo Artossa, Topi Juntusen Emission Galleria 5:ssä, Tuomas Ollikaisen videoteos Putoaminen Pimentossa, Lotta-Lucia Laineen Itketään yhdessä, valas ja minä MABD:issa, Lea Pihkalan Sylin täydeltä Galleria Oskari Jauhiaisessa Kiimingissa, Jari Jansson taidenäyttely Limingan luontokeskusksessa sekä Janne Parviainen Works of the Old Masters From the Post Galleries Valveella.

Tekemistä lapsille ja nuorille

Heti hiihtoloman alkajaisiksi, lauantaina 5. maaliskuuta, lastenmusiikkiyhtye Soiva Siili esiintyy Liminganlahden luontokeskuksen auditoriossa. Mikä parasta, esitykseen on vapaa pääsy!

Jos perheestä löytyy innokkaita pieniä hiihtäjiä, voi lomaviikon aloittaa reippaasti myös suuntaamalla samaisena lauantaina 5. maaliskuuta Maikkulan Tour de ski -talviriehaan ja lasten hiihtokilpailuihin.

Jalkapalloa pääsee treenaamaan myös lomalla, sillä Heinäpään jalkapallohallissa on yleisövuoro maanantaista torstaihin 7.–10. maaliskuuta kello 12–15 lohkolla 2. Paikalle voi tulla ilman ennakkoilmoittautumista, omat pallot mukana.

Vesi-Jatulissa Haukiputaalla järjestetään Taaperot tutustuvat uimahalliin -tapahtuma tiistaina 8. maaliskuuta kello 9–11. 1–4–vuotiaille lapsille perheineen järjestetään tutustuminen uimahalliin Vesi–Jatulin monitoimialtaalla pienryhmissä. Ryhmiin ilmoittaudutaan sähköisessä ilmoittautumisjärjestelmässä osoitteessa www.kuntapalvelut.fi/oulu. Tutustumaan pääsee normaalilla uintimaksulla. Tutustuminen on tarkoitettu niille lapsille ja perheille, jotka eivät ole päässeet kaupungin järjestämiin perheuintiryhmiin.

Lapsiperheille järjestetään myös maksuttomia Perhekuperkeikkoja tiistaina ja keskiviikkona 8.–9. maaliskuuta Ouluhallissa klo 10–14. Perhekuperkeikka on lapsille vapaata toimintaa, leluja ja liikuntavälineiden käyttöä yhdessä vanhempien kanssa ja heidän valvonnassaan. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Teatterin ystäville on tarjolla lomaviikolla monenlaista. Oulun työväennäyttämöllä esitetään lastennäytelmää Rosvo ja poliisi. Akseli Klonk esittää hiihtolomaviikolla Aleksander Lindebergin klassikkokuvakirjaan perustuvaa näytelmää Iloiset aapiskuvat.  Oulun teatterin näyttämöllä pyörii puolestaan Billy Elliot -suurmusikaali.

Kymmenen nuorisotilaa on auki joko koko viikon tai osan viikkoa. Avoinna olevat nuorisotilat löytyvät osoitteesta www.ouka.fi/fiilis.