Lintulammen ympärystöön esille 30 eläintaulua – avajaisissa muun muassa Soivan Siilin Hannu Hautala -lauluesitys

Esillä on muun muassa Anne Keskivinkan kuvaama Hirvi ja Markku Välitalon Metsämyyrä. Avajaisissa esiintyy Soiva Siili (Kuva: Jaani Föhr). Kollaasi: Mun Oulu

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Lintulampea kiertävän vehreän havupeitteisen metsäpolun varrelta löytyy 30 kiehtovaa eläinaiheista taulua. Reitin pituus on noin kilometri.

Sunnuntain ohjelmassa on avauspuhe ja kuvaajahaastatteluita. Muun muassa Soiva Siili -lastenmusiikkiduo esittää Hannun eläinlapset -lauluesityksen, joka sisältää Hannu Hautalan luontokuvia ja paikalla on Polku ry:n kuvaajia tavattavissa.

”Uskomme tämän tyyppisen näyttelyn kiinnostavan kaikenikäisiä ihmisiä, myös heitä, jotka eivät perinteisessä näyttelyssä tulisi käyneeksi. Valokuvanäyttelyyn voi tutustua ulkoilun lomassa lähiluonnosta nauttien”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Sari Karhu.

Näyttely on helposti saavutettava ja esteetön. Lintulampi sijaitsee vain kolmen kilometrin päässä Oulun ydinkeskustasta. Paikalle voi ottaa omat eväät matkaan ja lähteä retkelle lähiluontoon. Nuotiopaikalla on myös grillausmahdollisuus.

Lähiluonto tarjoaa paljon kuvattavaa

Näyttely tuo esille, kuinka paljon kuvattavaa on myös aivan kaupungin välittömästä läheisyydessä. Potrettikuvissa vehreän metsämaiseman keskellä esiintyvät muun muassa hirvi, metso, sisiliskot ja neitoperhonen.

”Kuvauskohteet löytyvät usein yllättävänkin läheltä. Luontokuvaajat havainnoivat ja dokumentoivat ympäristöä kamerallaan. Haluamme näyttelyn myötä tuoda esille lähiluonnon kauneutta, ainutlaatuisuutta ja merkitystä”, jatkaa Karhu.

Lähiluonnolla on tutkitusti myös positiivisia terveysvaikutuksia. Luonto tuo hyvää oloa ihmisille, ihan jo pelkästään luontokuvan katsominen.

Idea ulkoilmanäyttelystä syntyi noin vuosi sitten ja Finnfoton myöntämä apuraha mahdollisti toteutuksen.

”Polku ei ole aiemmin vastaavaa toteuttanut, joten mahtavaa ja hieman jännittävääkin päästä toteuttamaan tällainen erilainen näyttelykokemus luonnonhelmassa. Näyttelyssä on helppo piipahtaa vaikkapa työpäivän päätteeksi lenkkeilyn merkeissä ja ottaa samalla lähiluonto haltuun”, kertoo näyttelykuraattori ja valokuvaaja Tanja Haussalo

Lintulammen jälkeen näyttelyä on tarkoitus kierrättää ja pystyttää se uuteen luontokohteeseen.

”Mikäli jollain luontopolkua ylläpitävällä taholla herää kiinnostus näyttelyä kohtaan, niin ottakaa yhteyttä Polkuun, teemme mielellämme yhteistyötä. Seuraava kohde näyttelylle on Markkuun luontopolku Tyrnävällä”, Haussalo kertoo.

”Olisi mukavaa, että asukkaat, päiväkodit, alakoulut, palvelutalot ja ikäihmiset ottaisivat tämän ulkoilu- ja vierailukohteekseen. Näyttelyretkeä voi pitää esimerkiksi leikkimielisenä lajintunnistamistestinä”, Haussalo vinkkaa.

Pohjois-Suomen eläimistä ja hyönteistä koostuva ulkoilmanäyttely on ilmainen ja kaikille avoin 13.8. – 9.9.2023.  Avajaiset 13.8. kello 14.

Ajo-ohje: Parhaiten perille löydät laittamalla karttasovellukseen osoitteeksi Sorsatie 29. Avajaiset kuntoilukummulla ja grillikatos löytyvät Höyhtyän puoleisen lammen rannalta. Autolla saapuvat voivat jättää auton lähikatujen varrelle tai urheilukeskuksen parkkipaikalle Kaislakujalle.