Levynjulkaisukeikka täydentää oululaisyhtye Lars Andersin yhden unelmista

Lars Anders eli Leevi Leskinen, Antti Leskisen, Ville Harju sekä kuvasta mökkireissun vuoksi puuttuva Kimmo Karvonen ovat aiemmin julkaisseet EP:n nimeltä ”Hämärä”, joten sitä taustaa vasten kokopitkän levyn nimi ”Pimeä” onkin johdonmukainen jatkumo. Kuvat: Antti A.T. Leinonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti Ahti Tapani Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaisbändi Lars Anders julkaisi perjantaina 16. kesäkuuta esikoisalbuminsa Pimeä, joka on kuunneltavissa suoratoistopalveluissa. Pimeä-albumin levynjulkistamiskeikka on keskiviikkona 28. kesäkuuta 45 Specialissa – sattumoisin vuoden valoisampaan aikaan.

Indie folk rock -yhtyeen kiinteän neljän hengen ytimen muodostavat 32-vuotias Ville Harju, akustinen kitara ja laulu, 37-vuotias Antti Leskinen, sähkökitara ja taustalaulu, 32-vuotias Leevi Leskinen, basso ja taustalaulu, sekä 36-vuotias rumpali Kimmo Karvonen.

Lisäksi bändissä vaikuttaa kaksi muuta henkilöä, jotka ovat mukana myös julkaistulla debyyttialbumilla. Tarika Partala laulaa yhtä lukuun ottamatta levyn kaikilla kappaleilla, eli hän on mukana seitsemällä biisillä kahdeksasta. Taneli Knuutinen soittaa elektronisia koskettimia.

Pöytälaatikosta pitkäsoitoksi

Lars Andersin perustaminen ajoittuu vuoteen 2017. Silloin Ville Harju muutti Jyväskylästä Ouluun, ja hänellä oli vuosien varrella kertynyt kirjoittamiaan sanoituksia pöytälaatikon kätköihin. Näihin Harjun luomiin biisiaihioihin Antti Leskinen ryhtyi lisäilemään kitaroita.

”Siitä aloimme pikkuhiljaa porukalla tekemään ja äänittämään. Jossain vaiheessa Leevi innostui kirjoittamaan biisejä kanssa. Vaikka levyllä on kaksi eri kirjoittajaa, on se silti selkeästi looginen ja kokonainen teos, jossa on tarina. Albumi vie tavallaan paikkoihin”, Harju kertoo.

”Levy koostuu siten hieman jo aiemmin tehdyistä sekä muutamista uudemmista biiseistä”, täydentää Leevi Leskinen.

Ensimmäisen oman albumin valmistuminen, mikä on ollut elinikäinen haave, tuntuu Lars Andersista aivan mahtavalle. Ville Harju, Leevi Leskinen ja Antti Leskinen riehakkaalla tuulella.

Jokaista levyn kappaletta on lähdetty rakentamaan yhteistyönä bändin jäsenten välillä, mutta lähtökohtina ovat ensin aina olleet akustinen kitara ja laulutekstit.

”Levyn kasaaminen lähti Aika ei oota -biisin tekstipohjasta vuonna 2020. Soittamamme musiikki kuulosti hyvälle ja sitä oli mukava tehdä. Niiden seikkojen ohella, kun kappaleitakin alkoi olla sen verran paljon, aloimme miettiä kokopitkää julkaisua”, Antti Leskinen taustoittaa albumin syntyvaiheita.

Pohjat albumin työstämiselle loi tutun miksaajan ehdotus kappaleiden äänittämisestä.

”Meidän miksaajamme Henri Arvola siirtyi studioineen Toivoniemestä Hiukkavaaran ilmoittaen siinä yhteydessä, että hän haluaisi äänittää meitä. Käytettävissä oli 10 vapaata studiopäivää, joista muutamina sitten kävimme rakentamassa levylle pohjat”, jatkaa Antti Leskinen.

”Äänitimme studiossa livenä, elikkä soitimme kaikki soittimet yhtä aikaa, koska halusimme yhteissoittojen dynamiikan kuuluvan siellä. Emmekä halunneet liian mekaanisen kuullosta levyä”, Harju sanoo.

Omaleimainen sointi on olennaisen tärkeä juttu, mutten osaa yhtään sanoa mistä osasista se varsinaisesti tulee.

Harju tähdentää, että ennen studio-osuutta tehty esituotantovaihe tuli huolellisesti hoidettua, mikä taas näkyy kouriintuntuvasti lopputuloksessa. Kappaleet otettiin biisi kerrallaan työstettäväksi, jolloin katsottiin niiden rakennetta, elementtejä, tehtiin muutoksia ja sovitettiin palasia paikoilleen.

Unelmista totta

Lars Anders soittaa toisinaan keskenään hieman kokeilullisempaakin musiikkia, ja bändin jäsenet eivät haluakaan asettaa ryhmälleen minkäänlaisia genrerajoituksia tulevaisuuden varalle.

”Soitamme sellaista mikä tuntuu hyvälle – usein silloin fiiliksen myötä se kuulostaakin paremmalle”, Antti Leskinen kuvailee yhtyeen aistinvaraisesti etenevää suunnittelua.

”Eli tulemme tekemään varmaan sellaista samantyylistä kuin tähänkin asti, mutta sitten voi tulla myös jotain funkmaisempaa materiaalia. Saapa nähdä mitä julkaistaan seuraavana”, Harju puntaroi tulevista suunnitelmista.

Nyt teimme albumin ja seuraava unelma, eli keikka Oulun 45 Specialissa, toteutuu kohta.

Yhtye vaikuttaa tyytyväiseltä erityisesti siihen, että he ovat onnistuneet tunnistettavan Lars Anders -soundin luomisessa.

”Omaleimainen sointi on olennaisen tärkeä juttu, mutten osaa yhtään sanoa mistä osasista se varsinaisesti tulee”, Harju pohtii.

”Tulee varmaan meistä kaikista – jokainen tuo omansa siihen kokonaisuuteen”, Antti Leskinen ehdottaa perään.

Bändi jakaa kiitosta levyn masteroinnista vastanneelle Jarno Alholle, Henri Arvolalle miksaamisesta ja äänittämisestä, sekä yhdellä biisillä trumpettia soittaneelle Kalle Pääkköselle.

Lopuksi Ville Harju miettii unelmia, joita pitää elämässä toteuttaa.

”Itsellä unelmia on ollut eritoten musiikin saralla ja niistä on moni toteutunut. Live-keikka ja radiosoitto omalla bändillä ovat tehtyinä. Klubikeikka Helsingissä samoin kuin festarikeikka Varjo-festivaaleilla toteutuivat meillä viime kesänä. Nyt teimme albumin ja seuraava unelma, eli keikka Oulun 45 Specialissa, toteutuu kohta. Kohti tästä vaan seuraavia askelmia, joita lähteä tavoittelemaan”, Harju päättää.

Lars Anders on valmiina tekemään unelmistaan totta.

 

Lars Anders esiintyy 45 Specialissa keskiviikkona 28.6 klo. 21.00.