Leppoisa oululais-indierockbändi Scary Pages julkaisi synkkämielisen singlen, joka käsittelee narsismia

Yksi Scary Pagesin jäsenistä muutti töiden perässä Lahteen, mutta tämä ei ole este toiminnan jatkumiselle. Kuvassa kosketinsoittaja Samuli Sillanpää (vas.), laulaja Henri Pyörälä ja basisti Tatu Palo. Kitaristi Lari Haataja osallistui haastatteluun etänä (kännykkä). Kuva: Dimi Salo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Dimi Salo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Perjantaina 22. syyskuuta julkaistu Dark Rosesmith -uutuussingle on laulaja-lauluntekijä Henri Pyörälän sanoitus ja yhtyeen yhteinen sävellys ja sovitus.

”Kappaleen yksi suuri innoittaja on The Smiths -yhtye. Varmasti biisistä tulee mieleen myös oma lempibändini Radiohead”, Pyörälä paljastaa.

”Mulla tulee mieleen Porcupine Tree. Tää biisi ei kuulosta siltä, mutta se tulee siitä alun akkarisaundista”, täydentää basisti Tatu Palo.

Tummanpuhuva kappale alkaa kellontikityksellä, kuin muistuttaen siitä, että aikaa ei ole loputtomasti jäljellä. Kappaleessa lauletaan narsistisesta rakkaussuhteesta.

Sujuvaa ja mukavaa

Yhtyeen muusikot myöntävät olevansa kiireisiä – osa on työelämässä, osa opiskelee ja tekee töitä. Soittajat ovat kaikki joko opiskelleet tai opiskelevat paraikaa Oulun yliopistolla musiikkikasvattajiksi. Sillanpää on vaihtanut Oulun ammattikorkeakouluun musiikkipedagogiopintoihin.

Minkälaista on tehdä musiikkia porukassa, jossa kaikilla on vahvaa osaamista ja samanlaista tietoa?

”Se on jouhevaa, koska kaikilta tulee ideoita. Biisit rakentuu puoliksi itestään”, kuvailee kosketinsoittaja Samuli Sillanpää.

”Kyllä, samoja fiiliksiä. Ite suhtaudun vähän eri tavalla, ku meidän säveltäjä-sanoittaja eli Henri on myös kitaristi. Tietenki ideat tulee aika valmiina, mutta semmonen ilmapiiri on että kaikki osaa hommansa”, vahvistaa kitaristi Lari Haataja.

”Aika samat fiilikset. Minun mielestä usein ne Henrin demot on ollu aikalailla sitä, mihin ollaan päädytty. Helppo on ollu lähteä soittamaan, ku on ollu aika valmis käsitys siitä mihin ollaan menossa”, lisää Palo.

Ensin musiikki, sitten lyriikka

Scary Pages julkaisi vuonna 2021 tuplasinglen Are We Able / Man From the Mirror.

Pyörälän alkuperäinen suunnitelma oli julkaista heti perään lisää musiikkia.

”Siinä oli turbulenssia kokoonpanon kanssa, jäsenet vaihtui. Se että saatiin kokoonpano yhtenäiseksi ja toimivaksi vei oman aikansa. Ja se, että saahaan kaikki samaan paikkaan samaan aikaan…”

Dark Rosesmith -kappaleen pohjaäänitykset olivat valmiit jo lokakuussa 2022. Se on tietyllä tapaa rakkauslaulu. Kappaleessa lauletaan narsistisesta rakkaudesta, jossa toinen osapuoli on kuin kahlittuna toivoen eroa, ja toinen osapuoli olisi valmis tuomaan vaikka kuun taivaalta, samalla toista löysässä hirressä pitäen.

”Sanoittajana voin sanoa, että tämä on yksi näkemys miten voi käydä. Meidän biisit syntyy musiikki edellä. Tällä kertaa tuli tällanen stoori kerrottavaksi”, Pyörälä avaa.

Singlen miksauksesta ja masteroinnista vastasivat oululaislähtöiset Aapo-Matti Puhakka ja Matias Kiiveri.

 Kuvassa koko bändi eli Lari Haataja (vas.), Tatu Palo, Henri Pyörälä, Janne Alakiuttu ja Samuli Sillanpää. Kuva: Ville Rantanen

Scary Pagesin jäsenet ovat kokeneita bändisoittajia. Soittajat ovat iloisia siitä, että heillä on yhteinen kieli.

”Helppo asettua sinne sekaan ja soittaa niin, että tukee biisiä. Meijän rumpali Janne Alakiutun kanssa tykkään soittaa tosi paljon. Taitava soittaja ja hänen kanssa voi keskittyä siihen kuuluisaan lukkiutumiseen. Siihen on kiva käyttää aikaa ja energiaa”, kehuu Palo.

”Mää itseasiassa olisin halunnu mainita tämän Tatun ja Jannen lukkiutumisen! Jannen kanssa oon soittanu paljon aiemminki, ja Tatun kanssa soitetaan Valkea-bändissä. Se, että rytmisektio klikkaa näin hyvin tekee omastaki tekemisestä hyvin helppoa”, myöntää Haataja.

Monipaikkaisuus ei ole este

Bändi ei ole vielä treenannut kitaristi Haatajan Lahteen muuton jälkeen.

”Kylläpä me ollaan aiemminki treenattu silleen projektiluontoisesti, ku on ollu joku keikka tai vaikka äänitykset. Muut varmaan treenailee siellä Oulussa ja sitte mää tsekkailen äänitteeltä ja tuun vähä myöhäsemmässä vaiheessa matkaan.”

Välimatka ei siis ole este bänditoiminnalle.

”Se on ehkä tämän korona-ajan opetuskin, että hoksas että tämmönen on mahollista. Ku tuli tieto että Lari muuttaa Oulusta, ajatus oli ettei tehä tästä ongelmaa. Kyllä me saahaan tämä toimimaan”, Pyörälä luottaa.

Scary Pagesin seuraava single odottaa sopivaa julkaisuajankohtaa. Ovatkohan yhtyeen seuraavatkin julkaisut sanoituksiltaan synkkäsävyisiä?

”Aika pitkälti ollaan synkeä bändi. Vitsailin viime keikalla, että eipä taida ilosia biisejä olla, vaan aina joku synkeä meininki on taustalla.”

Dark Rosesmith -single suoratoistopalveluissa 22. syyskuuta alkaen.