Legendaarista mainetta nauttiva Korpirock muuttaa Koivurannan kahvilaan

Joni (vas.) ja Janne Pekkala tuovat ensi kesänä Korpirockin Pekka Selinin isännöimään Koivurannan kahvilaan. Kuva: Pasi Rytinki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Yksi Oulun tarunhohtoisimmista kesätapahtumista, Pekkalan veljesten kotitilan pihapiirissä Korvenkylässä vuodesta 1998 järjestetty Korpirock, muuttaa ensi kesänä Oulujoen rantaan Koivurannan kahvilaan. Sympaattisen kotipihafestivaalin henki luvataan säilyttää myös uudessa miljöössä, vaikka naapurin isäntä tuskin saa enää syötäväkseen jauhesammuttimella maustettua lohta, kuten kerran kävi.

Korvenkylässä yli neljännesvuosisadan ajan järjestetty Korpirock on tapahtuma, jota voi hyvin luonnehtia inflaation kärsineillä sanoilla, kuten ”myyttinen” ja ”kulttifestari”. Pekkalan sukutilalla järjestetty tapahtuma kasvoi vuosien varrella niin, että pihapiiriin saapui parhaimmillaan arviolta jopa 1300 ihmistä. Silti Korpirock on ollut tähän asti virallisissa lupapapereissa yksityistilaisuus, jonka maine on kiirinyt suusta suuhun ympäri maan.

Ensi kesänä Korpirock muuttaa Koivurannan kahvilaan. Tapahtuma järjestetään lauantaina 20. heinäkuuta, ja se on nyt ensimmäistä kertaa myös oikeasti avoin yleisötilaisuus ravintolapalveluineen eikä yksityinen piknik-tapahtuma.

”Meille on joskus tullut kyselyjä, että voiko sinne tulla, kun ei ole kutsuttu ja niin päin pois. Nyt on kaikille, tai ainakin nopeimmille, jotka älyävät ostaa lipun ennakkoon, mahdollisuus tulla”, tapahtuman toinen puuhamies Janne Pekkala toteaa.

Läksiäisbileistä se alkoi

Veljekset Janne ja Joni Pekkala muistelevat, että Korpirock sai alkunsa vähän puolivahingossa vuonna 1998, kun Joni oli vaimonsa kanssa muuttamassa Lahteen. Viime hetkillä ennen muuttoa päätettiin järjestää läksiäisbileet.

”Tilattiin soittajia paikalle, ja aitasta haettiin iso läjä vaatteita, joita vaihdeltiin keikkojen välillä, kun bändin nimi vaihtui, vaikka soittajat pysyivät samoina. 32 ihmistä oli paikalla”, Janne Pekkala muistelee.

Nostettiin sohvat pihalle ja soiteltiin ja lauleltiin. Illalla kymmenen aikaan tulivat poliisit pihalle ja sanoivat, että nyt olisi aika lopetella.
Janne Pekkala

”U2 olisi tullut pääesiintyjäksi, mutta olivat jääneet Helsinkiin, oli lennot menneet sekaisin”, Joni Pekkala lisää.

”Nostettiin sohvat pihalle ja soiteltiin ja lauleltiin. Illalla kymmenen aikaan tulivat poliisit pihalle ja sanoivat, että nyt olisi aika lopetella. Tarjottiin heille kahvit ja luvattiin lopettaa, soitettiin enää muutama biisi”, Janne kertoo.

Helpotusta järjestämiseen

Kotipihafestivaalin järjestäminen oli Pekkaloista niin mukavaa, että tapahtuma järjestettiin seuraavanakin kesänä. Silloin yleisöä olikin jo parisataa henkeä.

”Väkimäärä lisääntyi ja lisääntyi joka vuosi, ja parhaimmillaan on laskettu, että pihalla on ollut noin 1300 juhlijaa”, Janne kertoo. Festivaalilla on esiintynyt kaveripiiristä löytyneiden bändien – joilta veloitettiin esiintymismaksuna euro per soittaja – lisäksi monia nimekkäitä esiintyjiä, Eero Raittisesta Einiin ja Samae Koskisesta Sakari Kuosmaseen.

Tuossa mittakaavassa festivaali kävi liian isoksi pihapiiriin ja hieman raskaaksi rakentaakin. Koivurannan kahvilassa yleisökapasiteetti on pienempi, noin 700–800 henkeä, mutta infrastruktuuri telttoineen, lavoineen, vessoineen ja ravintolapalveluineen paljon helpompi järjestäjille. Myös sijainti on otollinen, ja Koivurannan kahvilan ympäristössä olisi tilaa myös laajentaa festivaalia, jos se jossain vaiheessa katsotaan tarpeelliseksi.

”Sinnehän pääsee yleisö hyvin kävellen, pyörällä, bussilla, autolla, soutamalla tai uimalla. Jos tulee laskuvarjolla, pääsee ilmaiseksi, niin kuin Kuusrockiin aikoinaan pari kaveria tuli”, Janne Pekkala lupaa.

”Meillä on aina ollut aivan upea talkooporukka, ja se säilyy varmasti mukana. Tunnelma on ollut hyvin yhteisöllinen, ja pyrimme säilyttämään sitä vanhaa Korpirock-meininkiä”, Janne toteaa. Sekin säilyy ennallaan, että pääesiintyjää ei paljasteta ennakkoon.

Bändien määrä vähenee hieman entisestä, mutta samalla niiden soittoajat pitenevät.

Koivurannan kahvilan yrittäjä Pekka Selin sanoo olleensa suorastaan otettu, kun Pekkalat kysyivät mahdollisuudesta järjestää tapahtuma Koivurannan miljöössä. He saivat idean paikan vaihtoon Koivurannan Venetsialaisista.

”Korpirock on jopa kulttimaista mainetta nauttiva tapahtuma”, Selin toteaa.

Tärkeä perinne monille

Janne ja Joni Pekkala sanovat, että festareiden järjestämisestä luopuminen ei ole vakavasti ollut mielessä neljännesvuosisadan mittaiseksi kasvaneen historian aikana.

”Aina elokuun alussa sitä vähän aikaa mietitään”, Joni Pekkala sanoo nauraen ja lisää, että tähän aikaan vuodesta kesää ja heinäkuun talkoita alkaa jo oikein odottaa.

”Tapahtumaan kasvaminen näkyi siinäkin, että muualla asuvat ihmiset alkoivat suunnitella kesälomiaan niin, että pääsevät Korpirockiin. Siihen on kertynyt myös ympärille kaikenlaista tapahtumaa, olen kuullut aika monenlaisista etkoista ja jatkoista, ja golfturnaustakin on Korpirockin yhteydessä järjestetty jo useamman vuoden ajan”, Joni kertoo.

Tapahtumaan kasvaminen näkyi siinäkin, että muualla asuvat ihmiset alkoivat suunnitella kesälomiaan niin, että pääsevät Korpirockiin.
Joni Pekkala

Vuosien varrella on vältytty sää- ja muiltakin katastrofeilta, vaikka kaikenlaisia kommelluksia on sattunut. Kerran syttyi grilli palamaan kesken lohen paistamisen.

”Meillä oli tietysti sammuttimet, ja se grilli siirrettiin sitten pois alueelta pihan reunalle. Nyt jo edesmennyt naapurin isäntä oli tullut seuraavana aamuna katselemaan, että miltä näyttää festarien jäljiltä. Oli katsonut, että kas, tuossahan on lohta grillillä, ja syönyt pois. Kehui, että hyvvää oli”, Janne kertoo nauraen.

”Siis jauhesammuttimella sammutettu lohi”, Joni täsmentää.

Fakta

Korpirock 2024

  • The Knockouts (Oulu)
  • Pelkkää Lovee (Oulu)
  • Waterfall (Oulu)
  • Harri & Haudankaivajat (Oulu)
  • Blues Rooster (Rovaniemi)
  • Salt Water Jinx (Helsinki)
  • Cool Operator (Oulu)
  • Discotransit, 15-v. juhlakeikka (Oulu)
  • Pääesiintyjä (yllätys)

Korpirock Koivurannan kahvilassa (Kasarmintie 51, Oulu) lauantaina 20. heinäkuuta 2024 kello 15–24.