Lainavaatteet ovat nyt muotia

Mallaamo tarjoaa lainaksi niin arkivaatteita kuin juhlapukujakin. Kuvat: Martta Häyrynen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Martta Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vilma Nikula ja Essi Jylhä toivottavat asiakkaat iloisesti tervetulleeksi Mallaamon tiloihin. Pientä putiikkia koristavat rekit täynnä värikkäitä printtejä ja suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita. Kaikki näkyvillä oleva on vapaasti lainattavissa.

”Vaatelainaamo on vähän niin kuin vaatteiden kirjastokortti”, kertoo Nikula lainaamon perusideasta.

Mallaamosta vaatteita voi lainata kertalainana viikoksi tai liittyä jäseneksi, jolloin vaatteita voi tietyllä aikavälillä lainata useaan kertaan.

Vaatelainaamosta vaatteita löytyy eri kuoseissa ja väreissä. 

Yleinen harhaluulo on Nikulan mukaan se, että vaatelainaamoista saisi vain iltapukuja ja juhlamekkoja.

”Suurin osa asiakkaistamme on jäseniä, jotka käyvät viikoittain lainaamassa arkeen vaatteita”, hän selittää. ”Heillä on usein sellainen työ, jossa heidän täytyy edustaa paljon ja tämän takia olla erilaisia vaatteita.”

Nikula ja Jylhä esittelevät omia asujaan, jotka he ovat lainanneet Mallaamon valikoimasta.

”Mekin lainaamme näitä ihan arkikäyttöön”, Nikula jatkaa hymyillen.

Vilma Nikula ja Essi Jylhä pyörittävät Mallaamoa. 

Ympäristön hyväksi

Mallaamo on ollut toiminnassa jo puolisentoista vuotta. Yritys aloitti Limingantullissa, mutta sijaitsee nyt Oulun keskustassa. Nikula ja Jylhä kehuvat keskeisemmän sijainnin tuoneen uusia asiakkaita.

Asiakasvirta on jatkanut tasaista kasvuaan koko puolentoista vuoden ajan myös muista syistä. Kestävä muoti ja lainaamisen ekologisuus kiinnostavat asiakkaita koko ajan enemmän ja vaatelainaamot ovat yleistyneet myös muualla Suomessa. Nikulan mukaan lainaamoita on Mallaamon olemassa olon aikana auennut myös useille muille paikkakunnille.

”Ihmiset haluavat nykyään käyttää kestäviä vaatteita, jotka eivät mene heti huonoksi”, kertoo Jylhä.  

”Meidän asiakkaitamme yhdistää tietty ekologisuus, eivätkä he halua välttämättä ostaa uusia vaatteita”, Nikula myötäilee.

Mallaamon valikoimiin onkin päätynyt pääasiassa suomalaisten suunnittelijoiden tuotoksia, joiden valmistuksessa on otettu huomioon niin eettiset kysymykset kuin ekologisuuskin.

Vaatteiden lisäksi myös muun muassa koruja on mahdollista lainata. 

Vaihtelu virkistää

Monet Mallaamon rekeissä olevista vaatteista ovat värikkäitä ja isoilla printeillä varustettuja.

”Vaihtelu motivoi myös ihmisiä lainaamaan”, Jylhä selittää. ”Monet haluavat kokeilla erilaisia värejä, malleja ja kuoseja, ettei aina ole päällä vain mustaa. Lainaamalla pääsee rohkeasti kokeilemaan kaikkea mahdollista, ilman että täytyy ostaa uusia vaatteita.”


Mallaamo panostaa suomalaiseen suunnitteluun. 

Jylhä ja Nikula kehottavat kiinnostuneita tulemaan rohkeasti käymään.

”Täällä on todella rento tunnelma ja kaikki ovat tervetulleita, vaikka vain juttelemaan”, Jylhä kertoo. ”Kokoja meillä on laidasta laitaan, eli jokaiselle löytyy varmasti jotakin.”

Nikula nyökkää ja jatkaa:

”Parasta asiakkaalle on vain tulla paikan päälle ja rohkeasti kokeilla erilaisia vaatteita. Täältä voi löytyä yllätyksiä, vaikka alun perin oli jotain muuta mielessä.”

Vaatelainaamo Mallaamo:

  • Uusikatu 14, 90100 Oulu
  • Avoinna: Ke-To klo 15-19, Pe klo 14-17

 

Lue myös