Lämpimät lapsuusmuistot pohjoisesta siivittivät muusikko Jukka Pojan keikkamatkaa Haukiputaalle

Vaikka artisti muutti jo 1-vuotiaana perheensä mukana pois Haukiputaalta, niin lapsuuden jokakesäiset vierailut synnyinseudulle ovat luoneet lämpimiä muistoja. Tulevana kesänä Jukka Pojan pitävät kiireellisenä 30 keikkaa ja tuleva perheenlisäys. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti Ahti Tapani Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Haukiputaalla vuonna 1980 syntynyt muusikko Jukka Poika kävi keikalla lauantaina 27. toukokuuta synnyinseudullaan Haukiputaan Martinniemessä. Kotikonnuilleen tuloaan hän tunnelmoi aina erityisellä lämmöllä. Jukka Poika kertoo, että Oulun seutu on muutenkin keskeinen paikka hänelle tänä vuonna.

Omasta asumisestaan Haukiputaalla Jukka Pojalla ei ole muistikuvia, koska hän muutti jo taaperoiässä vanhempiensa ja sisarensa kanssa Tornion taajaman ulkopuolella sijaitsevaan Särkinärään. Heillä jäi muutama läheinen tuttavaperhe asumaan Oulun alueelle, minkä vuoksi vuotuiset parin päivän kyläreissut etenkin Kellon Kiviniemeen juurtuivat hyvin muistiin.

”Noin 10-vuotiaaksi asti kävimme siellä vierailemassa ainakin sen yhden reissun joka kesä – monesti useampikin. Vanhemmat viihtyivät rupatellen ja minä sain pelata Commodore 64-kotitietokoneella”, Jukka Poika muistelee.

Pohjoisen kautta etelään

Rauhallisesta pohjoisesta maalaistaajamasta koitti muutto Espooseen vuonna 1993, kun Jukka Pojan vanhempien kommandiittiyhtiö meni konkurssiin ja samassa rytäkässä hävisi perheen omaisuus. Jälkikäteen hän kuuli noiden vuosien olleen hyvin niukkoja, vaikkei sitä itse tuolloin ajatellutkaan.

Hommat lähtivät alkuun koulun bändin kanssa, kun ensimmäisiä esityksiämme oli Pekka Ruuskan Rafaelin enkeli.

Ensi kosketuksensa reggaemusiikkiin Jukka Poika sai noin 16-vuotiaana kaverin isän vinyyleiltä äänitetyiltä C-kaseteilta. Cd-levyt olivat todella kalliita 90-luvun puolivälissä ja niinpä ensimmäiset levyhankinnat hän osti Anttilan alelaarista. Silloin hän tutustui 1970-luvun legendaarisiin roots reggae -artisteihin, joita olivat esimerkiksi Max Romeo, Lee ”Scratch” Perry ja Bob Marley. Kyseisillä jamaikalaismuusikoilla on ollut suuri vaikutus Jukka Pojan omaan tuotantoon.

Jukka Pojan repertuaariin kuuluu reggaen ohella myös popmusiikki.

”Kannattaa katsoa sitä, mistä hommat alkujaan lähtivät, eli koulun bändin kanssa ensimmäisiä esityksiämme oli Pekka Ruuskan Rafaelin enkeli. Hauskaa tässä on, että olen nyt työskennellyt viimeiset seitsemän vuotta Pekka Ruuskan kanssa.”

Varhaisteini-iässä kuunneltu suomipop, kuten Eppu Normaali ja Gösta Sundqvist, ja varsinkin niiden sisältämät suomalaissanotukset ovat jättäneet jälkensä Jukka Pojan tekemään musiikkiin. Lisäksi oman mausteensa Jukka Pojan tuottamaan taiteeseen ovat tuoneet jazzmuusikot, joihin hän tutustui kunnolla ollessaan töissä Espoon kirjaston musiikkiosastolla.

Seesteisyyttä ja hektisyyttä

Vapautuneen ja onnellisen oloinen Jukka Poika toteaa tämän hetken elämänsä soljuvan aina vain paremmin, mikä on pitkälti seurausta siitä, että hän on omien sanojensa mukaan oppinut olemaan takertumatta liikaa asioihin. Tämä koskee niin perhe-elämää kuin myös musiikkikentän kuvioitakin.

”Nuorempana sitä on ollut niin fiiliksen vietävänä, jolloin pitkäjänteisyys ei ollut siisti juttu”, Jukka Poika sanoo.

 

Kaupungeista löytyvät ne ihmiset ja asiat, joiden kanssa haluan tehdä hommia.

 

Jukka Pojalle on olennaisen tärkeää saada oleskella luonnon helmassa perheensä parissa. Siihen hänellä avautuu mahdollisuus kotonaan, joka sijaitsee saaressa noin parinkymmenen kilometrin päässä Turusta.

”On antoisaa saada seurata lapsen kasvua sellaisessa ympäristössä, jossa ripustat linnunpönttöä ja voit ottaa aamuisin hieman maakosketusta paljain jaloin”, Jukka Poika kuvailee idylliään.

Toisaalta syrjemmässä asumiseen liittyy myös tiettyä ristiriitaisuutta.

”Kaupungeista löytyvät ne ihmiset ja asiat, joiden kanssa haluan tehdä hommia. Tulen aina lähtemään uudestaan ja uudestaan”, tuumaa Jukka Poika.

Muutoksen tuulia ilmassa

Jukka Poika yltyy puhumaan rehellisesti taiteellisesta luovasta puolesta ja siihen kytkeytyvästä motivaatiosta. Hän aprikoi ulkona avautuvan, muun muassa lintujen säestämän, äänimaiseman olevan niin paljon parempaa kuunneltavaa kuin mitä voi itse tehdä.

”Tuntuu välillä turhanpäiväiseltä ja tärkeilevältä se itse biisien kirjoittaminen, mutta sitten niin hyvältä ja merkittävältä kyetessäni musiikillani liikuttamaan ihmisiä. Harvemmin se onnistuu nykyään, sillä omat kokemukset ovat sanoitettu moneen kertaan. Ne asiat, jotka usein mielessä pyörivät, eivät valitettavasti sovellu pop-biiseiksi”, Jukka Poika ruotii.

 

Uppoudun asioihin palavasti, kunnes syystä tai toisesta inspiraationi lopahtaa.

 

Näin ollen onkin johdonmukaista, että Jukka Poika sanoo tällä hetkellä nauttivansa erityisesti instrumentaalisesta musiikista. Hänellä hautuu mietteissään reggaen alalajin dubin kehittäminen Suomessa. Dub-musiikille on leimallista harvakseltaan olevat tai kokonaan puuttuvat lyriikat, ja esimerkiksi siihen liittyy kaikujen käyttäminen efekteinä.

”Se on oikeastaan asia, josta saan eniten kipinää. Avaruuden sekä tilan tuntu tekevät päähäni parhaan fiiliksen”, kertoo Jukka Poika.

Muusikko kertoo nikkaroivansa omakätisesti kotistudiotaan ehompaan kuntoon, jotta sen akustiikka miellyttäisi häntä.

Musiikkia, puutarhanhoitoa ja perheenlisäystä

Jukka Pojan kesäkuukaudet kuulostavat toiminnantäyteisiltä – luvassa on yli 30 keikkaa. Keikkapaikkojen kiertelyn ohella riittää monenlaista muuta tekemistä:

”Aion soitella ehtimiseni mukaan rumpuja, joka on yksi intohimoistani. Innostukseni tulevat vaan yleensä sykleittäin. Uppoudun asioihin palavasti, kunnes syystä tai toisesta inspiraationi lopahtaa. Monesti vain tyytyväisenä haaveilen asioiden tekemisestä.”

”Puutarhanhoito on lisäksi aivan suosikkipuuhaani. Meillä on uudistontti ja siinä saviperäinen maa, jolloin istutuksia varten riittää raivattavaa. Usein saa nostella ylös porsaankokoisia kivimöhkäleitä, mikä on tosin tehnyt fyysisesti hyvää minulle. Parhaillaan kokeilen kvinon kasvattamista”, Jukka Poika jatkaa.

Jukka Pojan DJ:nä toimii hänen Teija-vaimonsa taiteilijanimenään DJ Stormy. Pariskunta odottaa elokuulle toista lastaan. Pian koittavan perheenlisäyksen tähden Teijan tilalle tulee keikoille tuuraaja.