Kunnianosoitus pohjoiselle luonnolle – Minna Kangasmaan monumentaalinen julkisivuteos Kiiminkiin

Minna Kangasmaan huikea Kunnianosoitus virtaaville vesille -julkisivuteos sijaitsee Kiiminkipuiston koulussa, Kiimingissä, Viitantie 6:ssa. Kuvat: Museo- ja tiedekeskus Luuppi

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kiimingin keskustan kampusalueelle vastavalmistuneessa Kiiminkipuiston koulussa on hyödynnetty pohjoispohjalaista käsityöperinnettä ja teollista osaamista. Oululaisen kuvanveistäjän Minna Kangasmaan monumentaalinen julkisivuteos Kunnianosoitus virtaaville vesille – Homage to Flowing Waters on linjassa rakennuksen arkkitehtuurin ja yhteistoiminnallisuuteen nojaavan rakentamisen kanssa.

Julkisivuteos on hienovarainen ja monisyinen ylistys Kiimingin pohjoisille maantieteellisille erityispiirteille ja sen luonnonvaraisille eliöille.

Innoittajana on ollut erityisesti Kiiminkijoki lukuisine luonnontilaisine koskineen. Virtaavan ja liplattavan veden sekä kosken pyörteiden ohella julkisivuteoksesta on löydettävissä myös esimerkiksi rauhoitetun alueellisen kasvin, lehtotikankontin ”tohvelimaiset” ja kierteiset muodot sekä viittauksia Kiiminkijokeen merestä nouseviin uhanalaisiin vaelluskaloihin ankeriaaseen ja meritaimeneen.

Oppimisen ja tiedon vertauskuva

Minna Kangasmaa on hyödyntänyt teoksensa suunnittelussa ja toteutuksessa tiettyjä teemoja, kuten ympäristötietoisuutta ja kierrätysideologiaa. Valittua luonto- ja virtausteemaa voidaan kuitenkin lähestyä myös laaja-alaisesti, kuten vaikkapa vertauskuvallisesti tiedon ja oppimisen virran kautta.

Teoskokonaisuus koostuu tasomaisista laserleikatuista alumiinipronssilevyistä, joiden pinta hapettuu ajan saatossa säilyttäen kullansävynsä. Teoksen hienovaraisesti aaltoileva pinta on joka katselukerta erilainen, sillä luonnon- ja ympäristön valot sekä eri vuorokauden ja vuodenaikojen vaihtelut luovat siihen yllätyksellisyyttä – se kuin on kuin virtaava vesi alati muutoksessa.

Minna Kangasmaa on aiemmin toteuttanut prosenttiperiaatteella Patamäen koulun ruokasaliin betonimosaiikkireliefin Kasvu (2005).

Hänellä on Oulussa ja sen lähialueilla myös muita julkisia teoksia. Tiedon virta -nimisen Kiiminkipuiston koulurakennuksen suunnittelu on oululaisen arkkitehtitoimiston UKI arkkitehdit käsialaa. Pääsuunnittelijana on toiminut Jaana Tiikkaja ja vastaavana arkkitehtisuunnittelijana Ulla Passoja.