Kulttuurijohtaja Sami Ylisaari aloittaa syksyn henkisesti puhtaalta pöydältä

Valve on Sami Ylisaarelle sopiva työtila, sillä monet kulttuuritoimijatkin ovat siellä. Kuvat: Sanna Krook

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kulttuurijohtaja Sami Ylisaari sanoo, että hänelle tärkeää uudessa työssään on auttaa laitosten johtajia onnistumaan työssään. 

”Minä näen johtajan tehtävän palvelutehtävänä. Johtajan pitää auttaa muita onnistumaan”, painottaa Ylisaari. 

Ennen Oulua hän toimi Järvenpäässä kulttuurijohtajana neljä vuotta. 

”Tiedän miten kunnallisen kulttuurijohtaminen toimii ja mitkä ovat kunnalliset prosessit. Olen johtanut aiemmin Järvenpäässä hyvin samankaltaista kokonaisuutta kuin nyt Oulussa, vain orkesteri on uusi asia. Olen ollut myös Taideyliopistossa töissä sekä kolmannella sektorilla ja yksityisellä puolella, joten ymmärrän kulttuuritoimijoiden arkea näistä eri näkökulmista. Uskon tuovani mukanani monipuolisuutta ja moninaisuutta”, Ylisaari luonnehtii vahvuuksiaan.   

Saavuthan eksoottiseen periferiaan  

Ylisaari myöntää, että pohjoiseen houkuttelivat Oulun koko Järvenpäätä viisi kertaa suurempana kaupunkina sekä vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkistatus. 

”Kulttuuripääkaupunkivuodessa on olennaista se mitä tapahtuu sen jälkeen 2030- ja 2040-luvuilla eli mitä kulttuuri-ilmastonmuutos tarkoittaa pohjoisen kunnille. Ouluhan on hyvällä tavalla reunalla ja eksoottinen periferia, mutta sen täytyisi tulla saavutettavammaksi. Tiedetäänhän, että matka Helsingistä Ouluun on pidempi kuin toisinpäin.”

Oulun kulttuuritulevaisuudesta Ylisaari nostaa laitosten hankkeet, joista päätökset on jo tehty: uusi keskustakirjasto ja lasten kulttuurikeskus, Luupin peruskorjaus ja lisärakentaminen, Musiikkikeskuksen ja Valveen remontit. 

”Muutoksissa pitää myös nyt voimistuneen digitaalisuuden olla esillä, samalla muistaen, että digitaalisuus ja digitaaliset sisällöt tulevat olemassa olevan lisäksi, ne eivät korvaa tai vähennä nykyistä sisältöä ”, Ylisaari huomauttaa.

Kolmas sektori tuo uuden

Ylisaaren koti Ouluun valmistuu syyskuun alussa. Kesä on kulunut mökillä Saarijärvellä. Perhe asuu edelleen pääkaupunkiseudulla, muutosta keskustellaan. Ylisaarella on 12-vuotias tytär. 

Uusi kulttuurijohtaja on aina ollut aktiivinen liikkuja, jalkapallotaustaa löytyy. Viime vuosina on löytynyt myös triathlonin ilo. 


Kulttuuriharrasteistaan Ylisaari mainitsee soittavansa pianoa vähän. 

Ylisaari on jo huomioinut Oulun aktiivisen kolmannen sektorin.

”Sieltä tulee kaikki uusi ja ajan hermolla ollaan siellä suunnalla kaikkein parhaiten. Kolmannelle sektorille tulee tarjota tukea esimerkiksi tilojen kautta. Nostaisin esiin Valve-salin käyttökapasiteetin mikä on ihan huikea ja kertoo siitä, että tuotantosuunnittelu toimii ja että esitystilatarvetta on paljon. Lisäksi kannustetaan ja tuetaan kaupungin puolelta niissä taidemaailman arjen asioissa, joissa meillä on asiantuntemusta. Kulttuuriavustuksiahan on saatu nostettua viime vuosina.” 

”Minä kulttuurijohtajana en ole se, joka yksin vie kehitystä eteenpäin. Katson, että suunta on oikea ja strategian mukainen, mutta kyllä kehitys tapahtuu oululaisten ihmisten ja kulttuuritoimijoiden kautta”, kannustaa Ylisaari.