Kolmas Oulu2026-seinämaalaus maalataan ensi vuonna Myllyojalle

Oulu2026-seinämaalausten kohteet valitaan vuosittain järjestettävillä, kaikille kaupunkilaisille avoimilla kaupunginosaäänestyksillä. Kaksi edeltävää seinämaalausta on äänestetty Tuiraan (vas.) ja Rajakylään. Kuvat: Juha Niemelä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oululaiset äänestivät Myllyojan vuotuisen seinämaalauksen kohteeksi. Teoksen tarkempi sijainti ja taiteilijavalinta julkistetaan ensi vuoden puolella. Aiemmat muraalit ovat syntyneet Rajakylään ja Tuiraan. Oululainen taiteilija Anni Kinnunen puolestaan maalasi vastikään seinätaidetta Espooseen.

Yleisöäänestys ensi vuoden Oulu2026-seinämaalauksen kaupunginosasta on päättynyt Myllyojan viedessä voiton. Tämän vuoden tiukassa äänestyksessä kärkisijasta kamppailivat Myllyojan rinnalla Hollihaka, Kaijonharju, Kiiminki ja Toppila.

Seinämaalaus toteutetaan Myllyojalle osana Oulu2026-kulttuuriohjelmaa. Taiteilijahaku teoksen toteuttajasta käynnistetään myöhemmin ensi vuoden puolella, jolloin tiedotetaan myös tulevan teoksen tarkempi sijainti.

Oulu2026-seinämaalausten kohteet valitaan vuosittain järjestettävillä, kaikille kaupunkilaisille avoimilla kaupunginosaäänestyksillä. Kaksi edeltävää seinämaalausta on äänestetty Rajakylään ja Tuiraan.

Tuiraan tänä syksynä valmistuneen Ovensuussa-teoksen toteutti kanadalainen kuvataiteilija Ilana Pichon. Rajakylään vuonna 2022 valmistuneen Käännekohta-teoksen taiteilija oli isobritannialainen Eloise Gillow. Taiteilijat valittiin kohteisiin ammattitaiteilijoille suunnatun globaalin portfoliohaun kautta.

Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 seinämaalaus tehdään Oulun keskustan alueelle. Kaikkien teosten ympärille syntyy silloin myös erilaisia aktiviteetteja, kuten taidekierroksia ja kilpailuja. Teokset siirtyvät valmistumisensa jälkeen Oulun taidemuseon kokoelmiin.

muraali

Anni Kinnunen, "Sarastus" (2023), Espoo. Kuva: Ilkka Vuorinen

Anni Kinnusen teos valittiin Espooseen

Oululaisen kuvataiteilija Anni Kinnusen valokuvateos Sarastus on valmistunut Karakallion taidealueelle Espooseen. Teoksen ilmavasti esitetty aihe luo tulkinnan luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksesta, eräänlaisen vaihtoehtoisen luontokokemuksen. Julkisivulevylle painettu teos sijoittuu Espoon Asuntojen kiinteistöön osoitteeseen Karakalliontie 1.

Kinnusen teos valittiin toteutettavaksi vuonna 2022 järjestetyssä kaksivaiheisessa teoshaussa, jossa etsittiin uutta taideteosta Espoon Asuntojen kiinteistöön. Rakennuksessa aiemmin ollut kuvataiteilija Teemu Mäenpään ikoninen seinämaalaus suukottavasta pariskunnasta poistui julkisivusta kiinteistön peruskorjauksen yhteydessä.

”Haluan teoksellani muistuttaa arjen ihmeellisyydestä ja yksinkertaisten asioiden kauneudesta. Teoksen nimi, Sarastus, viittaa välitilaan, jonka koemme valoisan ja pimeän muutoshetkellä joka päivä, aamuin ja illoin. Teos mahdollistaa vapaan ajatuksen kulun, mutta se on myös sidottavissa laajempiin tämän päivän kysymyksiin”, avaa Kinnunen teoksensa lähtökohtia.

Teokseen kuuluu myös ääniosuus, joka lisätään osaksi teosta myöhemmin. Ääniosuus tuodaan kuuluville mobiililaitteen kautta, mutta myös fyysisen installaation mahdollisuutta pohditaan.

Teoksen tilaaja oli Espoon Asunnot Oy. Hankkeen taidekoordinoinnista ja tuotannosta vastasi Upeart. Teoksen toteuttamiseen on saatu tukea Taiteen edistämiskeskukselta.